• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura rapiței – provocarea anului 2021: recomandări și tratamente de la Innvigo Agro pentru producții excelente!

    agrointeligenta.ro -

    În cursul lunii februarie-martie echipa de specialiști Innvigo Agro a fost prezentă pe teren, în fermele agricole pentru monitorizarea culturilor de rapiță în momentul ieșirii din iarnă și au făcut recomandări privind cele mai eficiente moduri de protecție a culturii pentru combaterea buruienilor, a bolilor și nu în ultimul rând a dăunătorilor și regularizarea creșterilor. Așa cum știm cu toții în acest sezon nou început, schimbările climatice au pus fermierii la încercare, din cauza iernii atipice, dar și a primăverii, ce afectează dezvoltarea normală a culturilor agricole.

    În funcție de momentul semănatului rapiței întâlnim 2 situații: respectiv în cazul semănatului timpuriu din sfârșitul lunii august –început de septembrie 2020 culturile care au avut condiții optime de răsărire s-au dezvoltat excesiv, formând un aparat foliar bogat 8-10 frunze, cu pețiol alungit și talie de 25-35 de cm, care dacă nu au fost tratate cu produse pentru regularizarea creșterii sau fungicide din clasa triazolilor cu efect mixt fungicide+regulator nu au rezistat peste iarnă și au pierdut întregul aparat foliar.

    Dezvoltarea plantelor pe 15.12.2020

    Evoluția rapiței pe 15.03.2021

    O altă comparație a fost surprinsă de specialiștii Innvigo Agro, în intervalul 15.12.2020 (foto stânga) și 15.03.2021 (foto dreapta):

    Precipitațiile căzute în decadă ianuarie -martie sub formă de ploi sau ninsori, asociate cu temperaturi scăzute au determinat ca perioada de iarovizare să își lase amprenta prin dezvoltarea întârziată a plantelor din culturile de toamna, atât la rapiță cât și la cereale.

    A fost monitorizată și prezența dăunătorilor în perioada februarie-martie când din cauza lipsei zăpezii s-au înregistrat temperaturilor pozitive și s-a urmărit zborul insectelor – gărgăriță tulpinilor de rapiță (Ceutorhynchus spp) pentru identificarea pragului minim de dăunare și stabilirea momentului optim de tratament cu insecticide.

    Pentru cultura de rapiță Innvigo Agro este un furnizor dedicat de soluții performante de protecție a culturilor având un portofoliu complet de produse de protecție a plantelor care se pliază pe nevoile și cerințele fermierilor la adaptarea strategiilor de combatere a buruienilor, bolilor, insectelor și regularizarea creșterii iî contextual actual al schimbărilor climatice.

    Recomandările Innvigo Agro pentru combaterea buruienilor

    Pentru combaterea buruienilor, sunt 2 momente importante de control prin aplicare de erbicide în toamnă atât preemergent cu EFECTOR 360 CS (clomazona) în doză de 0,33 l/ha în amestec cu METAX 500 SC (metazaclor) în doză de 1,5-2 l/ha sau BARISTO 500 SC în doză 2-2,4 l/ha. Sau postemergent pentru buruienile dicotiledonate și graminee cu produsele erbicidelele BUSTER 100 EC (Qquasilofop) în doză de 0,7-1 l/ha sau RENTO 150 EC în doză de 0,8-2 l/ha.

    La ieșirea din iarnă, când nu s-au făcut erbicidările din toamnă sau pentru corecții în primăvară în combaterea buruienilor dicotiledonate anuale și perene se recomandă aplicarea erbicidelor RADILCO/ZORRO 300 SL(picloram) în doză de 78 ml/ha aplicat singur sau în amestec cu MAJOR 300 SL ( clopiralid) în doză de 0,3 -0,4 l/ha.

    Mai jos comparația suprinsă de specialiștii Innvigo Agro pe data de 15.03.2021 la rapiță tratată cu erbicide la pachet tehnologic versus martor neerbicidat:

     

    Pentru combaterea dăunătorilor din cultura de rapiță, Innvigo Agro recomandă insecticidele:

    De asemenea pe fondul precipitațiilor excesive din această iarnă, temperaturile din cursul lunilor martie și aprilie vor favoriza alungirea tulpinii,  care poate fi regularizată prin aplicarea INVISTER 300SL (mepiquat clorura) în doză de 0,6-0,7 l/ha.

    Recomandări pentru combaterea bolilor la rapiță

    Pentru combaterea bolilor care afectează cultura de  rapiță (alternaria, scleroinia, phoma, leptosfera, făinare, putregaiul alb și gri) soluțiile propuse de Innvigo Agro sunt:

    Innvigo Agro, prin întreaga echipa de vânzări, specialiști agronomi în domeniul protecției plantelor, vă asigură cu portofoliul de produse, soluții complete la prețuri corecte pentru stabilirea unei tehnologii de protecție sigure a culturiilor agricole, adaptată la provocările schimbărilor climatice, împotriva combaterii buruienilor, a atacului dăunătorilor sau a bolilor, precum și regularizarea creșterii plantelor și nutriție foliară.

    Roiban George, Director Marketing și Dezvoltare

    Innvigo Agro


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!