• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Protest al apicultorilor la Ministerul Agriculturii! Stuparii cer subvenție directă pe familia de albine!

    Roxana Dobre -

    Protest al apicultorilor în fața Ministerului Agriculturii. După ce agricultorii au scandat ieri față de nemulțumirile legate de lipsa despăgubirilor pentru secetă, la doar o zi distanță și crescătorii de albine au ieșit în stradă, în fața Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru a trage un semnal de alarmă față de situația apicultorii din România și a amenințării la care este supusă albina, așa cum au anunțat organizatorii.

    „Buna ziua dragi apicultori, pe 25 martie va avea loc protestul ,,Salvând albinele, salvăm omenirea,, pentru care s-a obținut aprobarea pentru realizarea lui, începând cu ora 09.00 în fața ministerului agriculturii  și va ține până la h 11:15, mai apoi se va continua în fața Parlamentului începând cu ora 13:45 până la 15:45.  Dorim să tragem un semnal de alarmă față de situația apicultorii din România și a amenințării la care este supusă albina! Din respect pentru albine vă așteptăm în număr cât mai mare!”, au transmis organizatorii pe pagina de Facebook ”Apicultura împreună în România”.

    Potrivit protocolului obținut de la Primăria Capitalei, pe care apicultorii l-au atașat pe internet, protestul are ca scop acordarea subvenției pentru familiile de albine, programul național ”mierea în școli” și perdelele de protecție rutieră din arbori meliferi.

    Apicultorii solicită Guvernului subvenţionarea cu 140 de lei pentru fiecare familie de albine

    Crescătorii de albine cer o subvenție de 140 de lei pentru fiecare familie în albine în contextul în care, susțin ei,  în acest an au dispărut 300.000 de colonii de albine din cele două milioane existente anterior la nivel naţional.

    ”Trebuie să conştientizăm că sectorul apicol are nevoie de ajutor. Vrem să beneficiem de titulatura de ”fermier apicol”, astfel încât să intrăm în posesia subvenţiei pe familia de albine. Fără subvenţia pe familia de albine, fără ajutorarea coloniilor de albine cu bio-stimulatori, familiile de albine dispar. Ele sunt la ora actuală în colaps, iar omenirea trebuie să fie conştientă că aceste mici vieţuitoare nu fac altceva decât să ţină omenirea în viaţă. Dorim ca familiile de albine să fie subvenţionate cu 140 de lei per familia de albine, pentru că e derizoriu ce se alocă la ora actuală în sectorul apicol. Nu cerem o sumă mare pentru această specie care dă viaţă omenirii. Omenirea trăieşte datorită albinelor, asta trebuie să conştientizăm. Dacă nu suntem conştienţi de asta şi dacă dispare albina, după cum au dispărut anul acesta din România 300.000 de colonii din cele două milioane de colonii, din cauza anului nefast înregistrat în 2020, sectorul apicol este în colaps total”, a afirmat Dănuţ Puişor, preşedintele Sindicatului Apicultorilor din România, pentru Agerpres.

    Liderul sindical al apicultorilor a subliniat că albinele sunt în prezent sub ameninţare, deşi acestea au o importanţă esenţială pentru supravieţuirea omenirii.

    ”Prin polenizare, albinele salvează omenirea. Fără albine, omenirea dispare în patru ani de zile. Lăsând la o parte cele opt produse ale familiilor de albine, prin polenizarea celor 90% din plantele entomofile de pe glob, albinele dau naştere la legume, la flori, la pomi. Totodată, clima s-a schimbat foarte mult, drept pentru care albinele suferă foarte mult. Şi chimicalele care se găsesc în toate alimentele din supermarket, mă refer la acele neonicotinoide, distrug albinele”, a adăugat Dănuţ Puişor.

    Crescătorii de albine primesc sprijin prin Programul Național Apicol (PNA) prin care li se rambursează o parte dintre sumele pe care le cheltuie pentru întreținerea creșterii albinelor. În plus, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că ajutorul de minimis de 25 de lei pentru familia de albine va fi continuat și în acest an și se va acorda ”în aceleași condiții ca anul trecut”.

    Despre declarația ministrului Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Ministrul Oros a anunțat un nou ajutor de minimis pentru apicultori! Regulile – aceleași ca anul trecut!


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd