• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Protestul unui fermier după ce i-au fost distruse complet 120 de hectare!

    Roxana Dobre -

    Protestul unui fermier după ce i-au fost distruse complet 120 de hectare. Mai exact este vorba despre 100 de hectare de porumb și 20 de hectare cu floarea-soarelui, suprafețe agricole care au fost făcute praf de animalele sălbatice. Florin Ciurdariu, fermier din județul Bihor, denunță dezastrul pe care l-au lăsat în urmă nu doar mistreții ci și căprioarele și critică autoritățile care stau cu mâinile în sân.

    ”Dezastru în culturi făcut de animalele sălbatice, ciute, cerbi, mistreți. Țara în care nu se mișcă nimic, nu se întâmplă nimic pozitiv. Țara lucrului bine făcut, țara cu incompentenți în diverse funcții. Țara în care nimănui nu-i pasă, țara în care legea nu există, țara în care ridicăm statui asupritorilor de neam, țara în care…100 ha porumb făcute praf , 20 ha floarea soarelui la fel”, a spus fermierul care lucrează circa 1.100 de hectare.

    Fermierul a publicat și o înregistrare în care se observă daunele pe care animalele le-au lăsat în urmă, chiar dacă acesta are terenul împrejmuit cu gard.

    Reamintim că Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 944 din 22 noiembrie 2006, cu modificările și completările ulterioare, prevede că pentru pagubele și/sau daunele produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, cuprinse în anexele nr. 1 și 2, se acordă despăgubiri, printre care și cerbi și căprioare. ”Despăgubirile pentru pagubele produse culturilor agricole, silvice și animalelor domestice de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexa nr. 1 se suportă după cum urmează: pentru pagubele produse în fondurile cinegetice și în intravilan – de gestionarul faunei cinegetice de pe cuprinsul fondurilor cinegetice în cauză, dacă acesta nu și-a îndeplinit obligațiile pentru prevenirea pagubelor și pentru pagubele produse în ariile naturale protejate, neincluse în fonduri cinegetice sau în care vânătoarea nu este admisă – de autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, din bugetul aprobat cu această destinație”, arată legea menționată, în  vigoare. 

    Sursa citată mai arată că proprietarii de culturi agricole/silvice nu sunt obligați să asigure paza culturilor agricole/silvice și să amplaseze mijloace de îndepărtat exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic. ”Despăgubirile pentru pagubele și/sau daunele produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexa nr. 2 se suportă de autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, din bugetul aprobat cu această destinație. Dacă există un protocol interinstituțional cu autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, plata se poate face și prin intermediul consiliului județean”, mai precizează legea. 

    Același document mai prevede că plățile despăgubirilor către beneficiari se fac în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării deciziei de plată de către conducătorul structurilor teritoriale de specialitate ale autorității publice centrale care răspunde de vânătoare sau ale autorității publice centrale pentru protecția mediului, în funcție de domeniul de competență. Decizia de plată se emite în termen de 10 zile lucrătoare de la constatarea pagubelor și/sau daunelor.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale