• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APCPR cere adoptarea de urgență a OUG care limitează la 6 numărul de porci crescuți în gospodărie!

    Ramona Dascălu -

    Se solicită adoptarea în regim de urgență a proiectului de OUG care limitează la 6 numărul de porci crescuți într-o gospodărie! Potrivit unui comunicat de presă remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) solicită autorităților adoptarea în regim de urgență a proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind planul de măsuri pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România și pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006. De asemenea, APCPR cere și publicarea normelor de aplicare în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a acestui proiect de OUG.

    ”APCPR salută publicarea în transparență decizională a proiectului de OUG pentru aprobarea Planului de măsuri de urgență pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România și pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006. Pentru prima dată în cei peste 3 ani și jumătate de la apariția Pestei Porcine Africane (PPA) pe terioriul României, instituțiile cu rol în gestionarea acestei boli s-au așezat la masă și au decis să își asume împreună acest plan absolut esențial pentru stoparea și controlul PPA. De la începutul anului 2021, România a înregistrat 281 noi focare de boală la porcul domestic din care aproximativ 97% se regăsesc în gospodăriile populației, fapt ce prefigurează un viitor întunecat pentru producția de porcine din România, cu afectarea economică a tuturor fermierilor și tipurilor de exploatații, indiferent de mărime sau sistem de creștere, cu un impact social care cu greu va putea fi depășit în următorii ani”, se arată în comunicatul de presă al APCPR.

    APCPR susține că proiectul de OUG lansat de Autoritatea Națională Sanitară și pentru Siguranța Alimentelor pune în practică atât măsurile recomandate de Comisia Europeană, cât și de membrii asociației.  ”Proiectul de OUG pune în practică măsurile recomandate de misiunile de audit ale Comisiei Europene din perioada 2018-2020 și cele pe care membrii asociației le-au solicitat și le consideră necesare pentru controlul și stoparea bolii atât la porcul domestic, cât și la mistreți. Prin acest proiect de act normativ, se va reglementa modul în care se pot produce și comercializa porci în diverse sisteme de creștere și în toate tipurile de exploatații existente pe teritoriul României și se vor adopta reguli cu privire la gestionarea mistreților, aceștia fiind unul dintre principalii vectori de difuzare și menținere a bolii în teritoriu”.

    De asemenea, Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România consideră că proiectul de OUG publicat în transparență decizională reprezintă pentru fermieri primul semnal de intrare într-o normalitate europeană și singura speranță pentru securizarea producției de carne la nivel național și evitarea falimentului.

    ”Proiectul de OUG stabilește atribuții și competențe pentru fiecare autoritate a statului cu rol în gestionarea bolii. Astfel, toate autoritățile naționale și locale trebuie să își asume atribuțiile și competențele ce le revin, să elaboreze norme de aplicare care să fie puse în practică cât mai urgent, într-un efort conjugat de combatere a PPA. Proiectul de OUG publicat în transparență decizională reprezintă pentru fermieri primul semnal de intrare într-o normalitate europeană și, la acest moment, singura speranță pentru securizarea producției de carne la nivel național și evitarea falimentului. APCPR solicită autorităților adoptarea în regim de urgență a acestui act normativ și publicarea normelor de aplicare în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a acestui proiect de OUG”, susține APCPR.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris încă de la jumătatea acestei luni despre proiectul de OUG pus în dezbatere publică de ANSVSA și care sunt principalele schimbări pe care le-ar aduce acesta odată cu adoptarea sa.

    Amintim că odată cu adoptarea acestui proiect de OUG de către Guvern, persoane fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerțului (ORC) vor putea crește maxim 6 capete porcine în cadrul exploataţiilor noncomerciale, înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA). De asemenea, porcinele vor fi crescute numai pentru îngrăşare, fără să se comercializeaze, iar reproducția acestora în aceste exploataţii va fi interzisă.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”