• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dan Motreanu, europarlamentar: ”Planul UE pentru dezvoltarea producției agricole ecologice propune 23 de măsuri structurate în jurul a 3 axe”

    Angelica Lefter -

    Dezvoltarea producției agricole ecologice reprezintă unul dintre obiectivele Uniunii Europene astfel încât se fac toate eforturile ca măsurile care se vor implementa în statele membre să fie unele care să sprijine fermierii să cultive ecologic și care să crească suprafața cultivată ecologic. Europarlamentarul român, Dan Motreanu, a postat pe pagina sa de Facebook un text în care sunt prezentate, pe rând, obiectivele Planului Uniunii Europene pentru dezvoltarea producției agricole ecologice, dar și măsurile care vor avea în vedere mai multe sfere ale domeniului agricol, de la creșterea animalelor la reducerea utilizării plasticelor și a apei.

    Nu în ultimul rând, un rol important îl va avea cercetarea, domeniu pentru care vor fi alocați bani mai mulți și acțiunile de informare și conștientizare a publicului.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO redă integral informarea postată de europarlamentarul român.

    ”Planul UE pentru dezvoltarea producției agricole ecologice

    Obiectivele noului plan sunt:

    Planul de acțiune este conceput pentru a oferi sectorului agriculturii ecologice, aflat deja în creștere, instrumentele adecvate pentru a atinge obiectivul de 25 %. El propune 23 de măsuri structurate în jurul a 3 axe:

    1.Stimularea consumului

    Se va realiza prin masuri precum: informarea și comunicarea cu privire la producția ecologică, promovarea consumului de produse ecologice, stimularea unei utilizări sporite a produselor ecologice în cantinele publice prin achiziții publice și sporirea gradului de distribuire a produselor ecologice în cadrul programului UE pentru școli. Sectorul privat poate juca un rol semnificativ, de exemplu prin recompensarea angajaților cu „bonuri bio” pe care le pot folosi pentru a achiziționa alimente ecologice.

    2.Sporirea producției ecologice

    În prezent, un procent de circa 1,8 % (7,5 miliarde EUR) din PAC este utilizat pentru sprijinirea agriculturii ecologice. Viitoarea PAC va include programe ecologice care vor fi susținute de un buget de 38-58 de miliarde EUR, pentru perioada 2023-2027, în funcție de rezultatul negocierilor privind PAC. Programele ecologice vor fi utilizate pentru a stimula agricultura ecologică.

    3.Îmbunătățirea sustenabilității sectorului

    Măsurile se vor axa pe îmbunătățirea bunăstării animalelor, pe asigurarea disponibilității semințelor ecologice, pe reducerea amprentei de carbon a sectorului și pe reducerea la minimum a utilizării materialelor plastice, a apei și a energiei. De asemenea, Comisia intenționează să sporească ponderea activităților de cercetare și inovare și să dedice cel puțin 30 % din bugetul aferent acțiunilor de cercetare și inovare din domeniul agriculturii, al silviculturii și al zonelor rurale pentru teme specifice sectorului agriculturii ecologice sau relevante pentru acesta.

    Pentru a sensibiliza publicul cu privire la producția ecologică, Comisia va organiza anual o ”Zi a produselor ecologice” la nivelul UE, precum și premii în cadrul lanțului alimentar ecologic, care să recunoască excelența în toate etapele lanțului alimentar ecologic.

    Comisia va încuraja dezvoltarea rețelelor de turism ecologic prin intermediul „biodistrictelor” – zone în care fermierii, cetățenii, operatorii turistici, asociațiile și autoritățile publice colaborează în vederea gestionării sustenabile a resurselor locale, pe baza principiilor și practicilor ecologice”, a scris europarlamentarul Dan Motreanu pe pagina sa de Facebook.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial