• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ajutor Covid de minim 100 euro/cap la bovine! Anunțul făcut de o asociație de fermieri!

    Roxana Dobre -

    Ajutor de Covid la plată în cuantum de minim 100 de euro pe cap de bovină, cere una dintre asociaţiile de crescători de animale care a anunţat că susţine tăierea Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii la cuantumuri simbolice și redirecționarea sumelor rămase către un sprijin separat, pentru animalele aflate în fermă la 31 ianuarie 2021.

    Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR) anunță fermierii că a propus Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) să aloce ”cel puțin 100 euro/cap la bovine, bani necesari pentru supraviețuirea fermelor”, ca ajutorul Covid în anul 2021. Asociația a mai precizat că plata așteptată de fermieri pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT) pentru campania 2020 se va achita ”cu suma de circa 5 lei/cap vacă și 2 lei/tona lapte, pentru animalele existente în exploatație la 31 ian. 2013”.

    ”Ca urmare a propunerilor Asociațiilor reprezentative ale crescătorilor de bovine, MADR a decis modificarea condițiilor sau, mai exact, a sumelor alocate ANT Carne și Lapte. Astfel se va acorda suma de cca. 5 lei/cap vacă și 2 lei/tona lapte, pentru animalele existente în exploatație la 31 ian. 2013. Banii rămași (cca. 45 milioane euro) vor fi împărțiți celor care dețin animale în fermă, la data de 31 Ian. 2021. Astfel se încearcă îndreptarea unei mari inechități, cei care nu mai au animale sau și-au redus mult efectivele nu vor mai încasa sume necuvenite”, a transmis asociația.

    Plafoanele pentru ANT-uri, tăiate pe nedrept

    Pe de altă parte, mai subliniază ACBCR, faptul că ANT-ul a fost redus cu peste 50%, atât la vegetal cât și la zootehnie, este o decizie total greșită și lipsită de logică a guvernului. ”În nicio țară din Uniunea Europeană nu s-au tăiat subvenții, mai ales că fermierii trec printr-o perioadă foarte grea, atât din cauza pandemiei, cât și din cauza secetei”, se mai arată în postarea asociației.

    În cadrul aceleiași comunicări, se precizează că cele 45 milioane de euro nu sunt considerate de asociație ca ajutor Covid, ci ministerul trebuie să obțină o altă alocare financiară la rectificarea bugetară pentru plăți suplimentare pentru pierderile cauzate de pandemie.

    ”O precizare, credem noi foarte importantă, acești bani nu sunt considerați  de către noi “sprijin Covid” pentru 2021, chiar dacă sub această formă se vor acorda. Am solicitat ministrului agriculturii, la întâlnirea de luni 22.03.2021 de la MADR, ca la rectificarea bugetară să fie prevăzuți bani pentru “sprijin Covid 2021”! Considerăm că se impune, ținând cont de greutățile cu care se confruntă crescătorii de bovine, ca pentru anul acesta să fie alocați cel puțin 100 euro/cap la bovine, bani necesari pentru supraviețuirea fermelor. Sperăm ca măcar “în ceasul al 12-lea” conducerea ministerului și a guvernului să înțeleagă că nu mai pot asista pasivi la chinurile prin care trece cel mai greu sector al agriculturii românești, zootehnia, în special creșterea vacilor de lapte și carne. Siguranța alimentară a poporului român nu trebuie să rămână un slogan, iar țăranul român trebuie să fie sprijinit, nu doar păcălit din 4 în 4 ani, la alegeri!”, se mai arată în mesajul asociației de crescători.

    Este de subliniat că la acest moment, Ministerul Agriculturii are în dezbatere publică o hotărâre de guvern pentru plata ANT bovine, dar nu există niciun proiect public de act normativ privind un eventual ajutor de Covid pentru crescătorii de animale. Nu există informații nici privind vreun eventual termen de notificare a sprijinului la Comisia Europeană sau de depunere a cererilor. Singura promisiune primită de fermieri a fost că noul ajutor se va achita în maxim două luni, în timp ce termenul de la Bruxelles pentru plata ajutoarelor de Covid în acest an este de 31 decembrie 2021.

    Reamintim că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat în dezbatere publică joi, 25 martie, plafoanele alocate pentru crescătorii de vaci, subvenția ”mică” pe cap de animal achitată din bugetul național. Potrivit datelor solicitate de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, pentru Ant 7 cantitatea eligibilă pentru anul 2020 este de 1.084.441 litri iar pentru Ant 8 numărul de animale este de 1.279.652 capete. Cuantumul pe cap de animal rezultat din datele prezentate revine de 1,026 euro pentru vacile de carne și 0,41 de eurocenți (circa 2 lei) pentru tona de lapte.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat în premieră cum se va desfășura plata în acest an. Despre acest subiect puteți citi aici: Fermierul Nicușor Șerban: Cum ar urma să se achite ANT și ajutorul Covid pentru bovine; ANT bovine – 5 euro/animal! Întâlnire de taină între unii lideri ai crescătorilor de bovine și Adrian Oros!

    Conform unui anunț al ministrului agriculturii, Adrian Oros, plata pe cap de animal se va face în acest an cu o sumă ”simbolică” urmând ca plafonul rămas să se împartă tot crescătorilor dar sub formă de ajutor COVID pe efectivul aflat în exploatații în prezent și nu pe data istorică din 2013.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare