• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ajutor de minimis aprobat de Guvern. Schemă de ajutor pentru crescători de animale!

    Roxana Dobre -

    Ajutor de minimis în zootehnie – aprobat de Guvrn! Executivul a aprobat proiectul privind ajutorul de minimis pentru crescătorii de animale care va fi acordat pentru susținerea rasele Bazna și Mangalița. Schema va funcționa ca și anul trecut în documentul avizat de Executiv fiind stipulat doar bugetul total alocat în 2021 care are un cuantum de 700 mii lei.

    ”Având în vedere necesitatea continuării sprijinirii crescătorilor de scroafe din rasele Bazna și Mangalița, este necesară bugetarea schemei pentru anul 2021, astfel încât să se continue susținerea producției de porci și animale de reproducție. Astfel, prin prezentul act normativ se aprobă valoarea schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2021, respectiv 700 mii lei (700.000 de lei). Resursele financiare se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2021”, anunță Ministerul Agricultulturii și Dezvoltării Rurale printr-un comunicat.

    Cum s-a derulat programul în 2020

    Subvenția de care au putut beneficia crescătorii de suine este de 1.200 de lei pe scroafă, pe an, cu condiția comercializării a minimului de 4 purcei/cap de scroafă/an la greutatea minimă de 8 kg/cap. Prin acest ajutor de minimis se urmărește creșterea efectivelor de animale de reproducție din rasele Bazna și Mangalița și a numărului de purcei comercializați de la acestea. În proiectul aprobat de Guvern se mai precizează faptul că printre beneficiarii ajutorului se vor număra şi crescători de porci din categoria întreprinderilor mici, asta având în vedere că sistemul de creștere al porcilor din rasele Bazna şi Mangaliţa este extensiv.

    Ajutorul se derulează prin Direcțiile agricole

    Instituția publică responsabilă cu implementarea măsurilor cuprinse în proiectul de act normativ privind ajutorul de minimis pentru crescătorii de Bazna și Mangalița este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Direcțiile pentru agricultură județene şi a municipiului București.

    Potrivit datelor din evidența Agenției Naționale pentru Zootehnie, în Registrul Genealogic sunt înscrise 1030 capete de scroafe din rasele Bazna și Mangalița, deținute de circa 55 de beneficiari.

    Anul trecut, Executivul a aprobat prelungirea schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa până în 2022, modificând şi unele măsuri de aplicare a acesteia.

    Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, declara, în luna august a anului trecut, că vechiul program guvernamental de susţinere a creşterii celor două rase autohtone de porci Bazna şi Mangaliţa, lansat la începutul lui 2018 în mandatul ministrului Petre Daea, ar fi fost unul „irealist” şi a susţinut, totodată, că, în trei-patru ani, prin noul program, se va ajunge la un număr de porcine care să asigure stabilitatea raselor respective.

    „Programul de stimulare a creşterii celor două rase autohtone care erau în pericol de abandon l-am modificat la începutul anului (2020 n.r,), la cererea membrilor acestor asociaţii. Pentru că vechiul program era total irealist. Adică, cineva dona nişte purcei de rasă Mangaliţa sau Bazna, statul îi plătea o anumită sumă, cel care îi primea trebuia să îi crească şi trebuia să îi dea la un abator care era obligat să îi plătească o anumită sumă. Nu avea nicio logică, nu putea statul să intervină în relaţiile comerciale între mai mulţi agenţi economici să dicteze piaţa. Iar oamenii nu au aplicat şi au venit să ne spună că doresc o altă schemă de sprijin”, a afirmat Oros, într-o conferinţă de presă susţinută în comuna Mihalţ, din judeţul Alba.

    Citiți și: MADR: Ajutor de minimis pentru crescătorii de animale – la plată în acest an!


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    Vremea de Crăciun 2024 și de Revelion 2025. Prognoza ANM pentru sărbători Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA E timpul să alegi semințele de mazăre. Oferta Rodbun pentru fermierii români