Energie şi biocombustibili

Adio, termopane! S-au inventat ferestrele “inteligente”: Reduc pierderile de căldură cu 20% și au funcție de auto-răcire pe timp de vară

Un consorțiu alcătuit din trei producători și distribuitori europeni de ferestre și sisteme de ventilație a dezvoltat o nouă tehnologie pentru ferestre eficiente energetic care economisesc căldura, destinate renovării clădirilor rezidențiale și comerciale.

În timpul iernii, prin ferestre și sistemul de ventilație au loc pierderi semnificative de căldură, în special în cazul clădirilor vechi; aceste noi ferestre pot constitui soluția la această problemă. Ferestrele inteligente Climawin dispun și de o funcție de auto-răcire, utilă în perioadele cu vreme toridă, care reduce necesitatea utilizării aparatelor de aer condiționat costisitoare și le face potrivite în orice climat.

Cum funcționează

„Ferestrele unei clădiri reprezintă surse majore ale pierderilor de căldură. Inovația noastră constă în realizarea unui sistem de ventilație pasiv pentru economisirea căldurii. Rezultatele testelor arată că o clădire obișnuită dotată doar cu ferestre Climawin își îmbunătățește performanța energetică cu 18-24%”, a declarat Brian O’Brien de la Solearth Ecological Architecture, reprezentant al proiectului.

Funcție de auto-răcire

Acesta a continuat: „În climatele reci, Climawin poate îmbunătăți nivelul de confort prin pre-încălzirea aerului ventilat pe fațadele de nord, est și vest și prin utilizarea căldurii solare pe fațadele sudice. Pentru climatele calde, tehnologia dispune de o funcție de auto-răcire care permite pătrunderea luminii soarelui în interior, însă reduce cantitatea de căldură. Prin optimizarea izolării termice, a fluxului de energie solară și a controlului luminii, este de așteptat ca fereastra să îmbunătățească semnificativ eficiența energetică și confortul termic atât în clădirile rezidențiale, cât și în cele comerciale care nu dispun de sisteme de ventilație eficiente.”sistemul climawin

Fereastra performantă pre-încălzește aerul ventilat care pătrunde în incintă, fiind alimentată cu ajutorul celulelor solare și reglându-se automat prin senzorii din cameră. Aceasta dispune de numeroase funcții care îi conferă avantaje clare asupra ferestrelor și tehnologiilor de ventilație existente.

Printre funcțiile Climawin se numără:

– izolarea termică foarte ridicată

– orificii pentru ventilație reglate pentru controlul aportului de aer

– un cadru cu două niveluri de geamuri

– filtre de aer

– sisteme integrate de electronice și comunicații wireless între senzorii din cameră și ferestre (care permit instalarea retroactivă fără refacerea conexiunilor).

Există atât o funcție de pre-încălzire, cât și una de auto-răcire, destinate diferitelor climate, precum și un modul de curățare a aerului pentru condiții deosebite.

climawinApar pe piață din acest an

Dezvoltarea acestei tehnologii a durat trei ani și este lansată acum spre comercializare de către trei dintre partenerii de proiect. Ferestrele Climawin vor fi disponibile în întreaga Europă începând cu ultima parte a anului 2014. ”De asemenea, producătorii vor avea posibilitatea de a cumpăra o licență de la consorțiu, pentru a integra tehnologia Climawin în propriul proces de producție, plătind drepturile de autor către consorțiu. În afară de Europa, consorțiul anticipează că SUA, Canada și Rusia vor constitui piețe importante pentru acest produs”, se arată într-o comunicare a Comisiei Europene.

Sistem de ferestre pentru ventilație avansat (pentru recuperarea căldurii) a fost dezvoltat în urma unui proiect de cercetare din 2012, finanțat de UE. Per total, partenerii de proiect vor fi primit 1,4 milioane de euro din bugetul UE. ”Sistemul este comercializat prin www.climawin.eu. Climawin este interesată de dezvoltarea unor parteneriate de acordare a licenței cu companii producătoare de ferestre care doresc să încorporeze tehnologia și expertiza Climawin în cataloagele lor de produse”, se mai arată în comunicat.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!