Ce se mai aude despre camerele agricole: Legea e suspendată, fermierii se organizează
Vlad Macovei -Mult disputatele camere agricole au intrat într-un con de umbră, la fel ca și legea care ar fi trebuit să reglementeze înființarea lor. Potrivit secretarului de stat Daniel Botănoiu, alegerile au fost organizate deja în 14 județe și continuă și în această perioadă pentru că agricultorii au la dispoziție un an pentru a-și alege conducerea și componența camerelor.
”Legea se află sub o formulă suspendată ca de altfel mai multe legi. Depinde, însă foarte mult de fermieri, pentru că sunt 14 județe unde s-au făcut aceste alegeri, ceea ce este un lucru bun. Eu sunt de principiul că mai întâi oferă ceva și apoi cere. Dacă vrem să fim privați și vrem să luăm frâul în mână, trebuie să depunem un efort de funcționare ca și cameră agricolă. Dacă eu spun doar să îmi dea statul că să o fac, sigur că statul va vrea să aibă și influență să și urmărească ce se întâmplă„, a declarat Daniel Botănoiu pentru Agrointeligența.
Secretarul de stat respinge ferm acuzațiile de politizare a camerelor agricole, explicând clar că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu s-a implicat în organizarea alegerilor. ”Dacă noi am fi dat o sumă de bani la înființarea acestor camera agricole, evident că acei bani ar fi trebuit urmăriți pentru că sunt banii contribuabililor și noi răspundem pentru ei. Dacă ne-am fi ocupat, am fi zis: Ministerul Agriculturii s-a implicat. Și nu era bine. Dacă nu ne-am implicat, de ce nu ne-am implicat”, a explicat Botănoiu.
Daniel Botănoiu a arătat și că ministerul așteaptă să se finalizeze alegerile în toate județele pentru a începe un dialog eficient cu reprezentanții acestora. ”Așteptăm și noi. Am evidențiat pe fiecare județ în parte, cum decurg lucrurile. Sigur că apoi îi vom invita, după cum discutăm și cu celelalte sectoare”, a spus secretarul de stat.
Daniel Botănoiu: Încurajez astfel de asocieri
Botănoiu crede că scopul unei asocieri în agricultură trebuie să aibă un scop, nu să fie făcută doar de dragul ”de a pune o ștampilă sau de a avea acces în minister”. ”Noi ascultăm pe toată lumea pentru că într-o formulă sau alta, sunt reprezentanții agricultorilor. Pe de altă parte, eu încurajez astfel de asocieri, pentru că o asociație formată, o federație, înseamnă niște eforturi. Trebuie să îi încurajăm. Numai că atunci când ți-ai propus înființarea acelei organizații trebuie să ai un scop cu ea, nu să o menții de dragul de a pune o ștampilă sau de a avea acces în minister. Ținta trebuie să fie reprezentarea intereselor și drepturilor agricultorilor”, a concluzionat secretarul de stat Daniel Botănoiu pentru Agrointeligența.