• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Terracalco, produsul-cheie pentru fertilizarea de primăvara, înainte de semănat! Schema care se aplică acum pentru toate culturile!

  Dr. Ing. Bogdan Costea -

  Dragă fermierule, acum în primăvară, te pregăteşti pentru semănatul porumbului şi a florii soarelui, dar şi soiei, lucernei, sfeclei de zahăr, cartofului, legumelor precum şi a altor plante de cultură, ne-am gândit să îţi aducem aminte să incluzi şi Terracalco 95 în tehnologia pe care o aplici, deoarece rezultatele vorbesc. Fermieri din mai multe colţuri ale ţării au folosit Terracalco 95, folosesc şi vor folosi acest produs – substanţa activă cu rezultate deosebit de bune atât din punct de vedere al uşurinţei cu care se lucrează solul cât şi al producţiei înregistrate la hectar. Credem că Terracalco 95 nu ar trebui să lipsească din planul de fertilizare al acestor culturi deoarece este adresat direct solului dar şi plantei, iar rezultatele se văd imediat şi cel mai important, pe termen lung.

  Din punctul nostru de vedere, agricultura este mai mult decât o meserie, având în centrul ei omul, fermierul, care trudeşte zi şi noapte, pentru a asigura hrana tuturor. Iar scopul principal al echipei Carmeuse Agro România este acela de a-ţi fi partener, ca tu, dragă fermierule, să obţii cele mai bune rezultate posibile de pe terenul pe care îl cultivi, iar solul tău să îţi fie sprijin şi cea mai mare bogăţie pe care o ai.

  În articolele trecute am prezentat diverse experienţe în aplicarea Terracalco, cu fermierii din toată România. În acest articol ne propunem să abordăm aplicarea de primăvară, înainte de semănat, Terracalco 95, pentru plantele de cultură, luând-o etapizat, pe fiecare în parte, începând cu porumbul.

  Aş aduce aminte de câteva caracteristici ale Terracalco 95:

  Dar să o luăm pe fiecare cultură în parte cu aplicare de Terracalco 95.

  Porumbul

  Cea mai importantă cultură din România. Aici, dacă ne aducem aminte de articole anterioare, rezultatele au fost extraordinare atât pe soluri acide cât şi pe soluri neutre (ne aducem aminte anul trecut, în toamnă, Ede Kovacs din Satu Mare făcea o producţie record de 15-16 to – 14to/ha la STAS- pe zona unde aplicase Terracalco 95, foto mai jos:

  Aplicăm la porumb pentru: afânarea solului, folosirea 100% a îngrăşămintelor aplicate dar şi deblocarea elementelor nutritive existente în sol, consumul specific în Ca al porumbului (deloc de neglijat, 12 kg/to de porumb), tamponarea îngrăşămintelor cu azot (vezi articolul precedent: Un produs esențial pentru sol care nu trebuie să lipsească din tehnologia de cultură: TERRACALCO), îmbunătăţirea vieţii microbiene şi a faunei din sol.

  Cum aplicăm Terracalco 95 în primăvară?

  Intrăm înainte de o lucrare superficială a solului (combinator, disc) cu obiectivul clar să îl încorporăm (între 2-15cm). Chiar dacă deja am făcut o lucrare superficială de pregătire a solului, noi spunem din experienţa dobândită, că se merită să intrăm cu Terracalco 95, şi apoi încorporare, deoarece beneficiile sunt enorme (creşterea porozităţii solului, afânarea, mai puţine cruste, deblocare elemente nutritive etc). Astfel, Terracalco 95 trebuie să nu lipsească din tehnologia de cultură a porumbului, bineînţeles în doze diferite.

  Şi încă un aspect important, cu cât încorporăm mai repede Terracalco 95, cu atât rezultatele sunt mai bune şi mai rapide.

  În lipsa unei cartări agrochimice, ca şi doză, din practică, acum în primăvară, aplicăm între 300-1200 kg/ha, cu încorporare superficială în cultura porumbului.

  Doza cea mai mică (300 kg/ha) o aplicăm pe terenuri cu sol neutru, dar tasat, compact (cu rezultate foarte bune în 2020 la SCDA Turda – foto mai jos) sau pe soluri neutre, uşoare.

  Doza creşte, în funcţie de procentul de argilă din sol (sol compact, argilos, greu) unde avem nevoie de o doză mai mare. Astfel, pe terenurile acide, cu sol foarte greu, Terracaco 95 poate fi aplicat într-o doză de 1-1,2 to/ha acum.

  Apoi, după recoltare, ideal ar fi să intrăm şi să efectuăm cartarea agrochimică, pentru a face planul de fertilizare (incluzând şi Terracalco în el). Specialiştii noştrii vă stau la dispoziţie pentru a vă sprijini în acest sens.

  Floarea soarelui

  Floarea soarelui e un mare consumator de Calciu, depăşind multe plante de cultură şi o plantă care răspunde foarte bine la Terracalco. De fapt, oleaginoasele sunt consumatoare de Calciu, absorbind acest element în doza de 30kg/tonă vs sulful de exemplu, unde floarea soarelui consumă 10 kg/tonă. Iar rapiţa are un consum de 60 kg/tonă calciu, versus 18 kg de sulf/tonă de producţie.

  Aplicăm la floarea soarelui pentru afânarea solului, deblocarea elementelor nutritive şi folosirea 100% a îngrăşămintelor aplicate, consumul specific de calciu, tamponarea îngrăşămintelor chimice, îmbunătăţirea microflorei şi a microfaunei din sol.

  Doza de aplicare este diferită în funcţie de tipul de sol corelat cu pH-ul: acid, neutru sau alcalin, cu gradul de compactare (structură) şi textura solului. Urmărim să îi creştem porozitatea şi să îi facem toate elementele nutritive disponibile plantelor. Câştigul aplicării Terracalco este enorm, floarea soarelui va avea totul necesar în sol astfel încât să obţină producţia maximă.

  Ca şi doză, putem vorbi de 250-1200 kg, cu încorporare superficială. Aici avem câteva exemple de fermieri care au aplicat doze mici (Florin Ciurdariu, Leş, Bihor de exemplu) cu rezultate foarte bune – foto mai jos:

  De asemenea, cu cât solul e mai greu şi mai acid, cu atât doza de Terracalco creşte. Echipa noastră vă stă la dispoziţie cu stabilirea dozei optime în funcţie de sol, îngrăşămintele aplicate, zona, precipitaţii, relief etc.

  Soia

  O cultură foarte interesantă dar, ca toate leguminoasele de altfel, în procesul de fixare al azotului atmosferic, eliberează un ion de H+(care acidifică solul, fig 4). Mai precis, fixarea azotului este un factor natural de acidificare a solului (Kochian et al., 2004; Gupta et al., 2013; Bose et al., 2015).

  De asemenea soia e o mare consumatoare de Calciu. Undeva la 35 kg de Calciu consumă fiecare tonă de soia.

  Aplicăm la soia pentru contracararea efectului acidifiant, afânarea solului, deblocarea elementelor nutritive şi folosirea 100% a îngrăşămintelor aplicate, consumul specific de calciu, tamponarea îngrăşămintelor, îmbunătăţirea microflorei şi a microfaunei din sol.

  Lucerna – O plantă care nu răzbeşte într-un sol acid. Şi se “topeşte” văzând cu ochii. Un deziderat primordial este acela prin care îi oferim un sol cât mai aproape de neutru, unde toate elementele nutritive sunt maxim disponibile. Plus afânarea solului, lucerna fiind o plantă cu sistemul radicular extrem de bine dezvoltat. Aici Terracalco 95 aduce toate argumentele unei culturi/producţii excepţionale. Ca şi doze, în lipsa unei cartări agrochimice, pe un sol acid, greu, este bine să aplicăm 1-2 to/ha pe care să le încorporăm urgent. De asemenea, cu cât solul este mai uşor, cu atât reducem doza.

  Cartof

  Din experienţele efectuate, observăm că o cultură profitabilă de cartof are nevoie de un sol cât mai afânat, uşor, fără băltiri. Astfel, solul trebuie să se comporte ca un burete, să absoarbă apa şi elementele nutritive şi să permită tuberculului de cartof să se dezvolte suficient.

  De asemenea, pentru o tonă de cartofi avem nevoie de până la 6 kg de calciu (faţă de doar 4 kg de fosfor).

  Primăvara, cea mai bună perioadă de aplicare este între o lună şi o săptămână înainte de plantarea cartofilor. O încorporare între 3 şi 35 cm este necesară pentru o eficacitate ridicată. În cazul rotaţiei culturilor, este recomandat să administrăm o cantitate mai mare de TerraCalco.

  Imediat după recoltarea cartofilor (practic, aplicarea de toamnă).

  Sfecla de zahăr

  O plantă care preferă un pH cât mai aproape de neutru. Rezultate excepţionale în cultura de sfeclă de zahăr au obţinut fermierii care folosesc Terracalco 95 (Dl Gheorghe Cenuşă, 3Sate, Neamţ poza ataşată; Dl UZun, Iratoşu, Arad şi alţii) pentru că au înţeles că Terracalco 95, oferă un Ph ideal sfeclei, într-o perioadă cât mai scurtă, afânând de asemenea solul şi deblocând elementele nutritive.

  De asemenea, sfecla de zahăr e o mare consumatoare de calciu (până la 4 kg de calciu pur/tonă de sfeclă).

  Din punct de vedere al aplicării, doza de Terracalco 95 la cultura de sfeclă de zahăr trebuie să ţină cont de următoarele aspecte: aciditatea solului atât pH cât şi Ah, folosirea şi deblocarea elementelor nutritive, producţia scontată, doza de îngrăşăminte folosită. În lipsa unei cartări agrochimice, o doză cuprinsă între 500-1200 kg Terracalco 95/ha ar trebui să asigure atât îmbunătăţirea proprietăţilor fizico-chimice ale solului dar şi o îmbunătăţire a producţiei. Rezultate foarte bune s-au obţinut aici prin includerea Terracalco 95 în tehnologia de cultură, cu aplicare doză mai mică, în fiecare an.

  Legume, pomii fructiferi şi viţa de vie

  Toate aceste plante de cultură au în comun faptul că au nevoie de o bază solidă – mai precis un sol afânat poros, cu elemente nutritive disponibile şi cu un pH cât mai aproape de neutru. Aici, toate procesele din sol, se desfăşoară la parametrii maximi.

  De asemenea, aceste culturi horticole sunt mari amatoare de calciu, mai precis doza de calciu folosită/tonă de producţie este egală şi în unele cazuri o depăşeşte pe cea de fosfor (Castraveţi 2 kg Calciu/tonă versus 1,5 kg de fosfor/tone; Tomate 1.4 kg calciu/tonă versus fosfor 1.5 kg/tonă;). La culturile pomicole, consumul de calciu este enorm şi îl depăşeşte pe cel de fosfor, de exemplu la măr avem pentru fiecare tonă, 3 kg de calciu faţă de 1 kg de fosfor, aceeaşi situaţie observându-se la prun şi la cais.

  Cât despre viţa de vie, aici strugurii de vin necesită mai mult calciu ca cei de masă, respectiv între 6-8 kg de calciu/tonă de producţie la vin şi 4 până la 6 kg/tonă de producţie la strugurii de masă.

  La legume aplicăm Terracalco 95 în primăvară înainte de pregătirea solului, ţinând cont de factori ca şi: aciditatea solului, producţie scontată, doza de îngrăşăminte folosită. Ca şi doza de Terracalco, aici avem între 0.3-2 to/ha, în funcţie de factorii enumerate anterior. De asemenea, trebuie încorporat imediat.

  La viţa de vie şi pomii fructiferi, aplicăm Terracalco după recoltare până în primăvara târziu. În primăvară, Terracalco 95 se aplică până la sfârşitul lunii aprilie, într-o doză suficientă, în care să ţinem cont de factorii enumeraţi anterior. După aplicare, obligatoriu încorporăm.

  Sperăm că te-am convins să crezi în Terracalco şi să îl introduci în tehnologia pe care o foloseşti. Te rugăm să ne contactezi, colegii mei şi toată echipa de producţie, logistică, tehnică şi comercială, îţi stau la dispoziţie pentru stabilirea produsului, ambalajului, fabricii, livrării, programului de aplicare, doza necesară/unitatea de suprafaţă şi monitorizarea continuă a culturii tale, cu scopul clar şi bine definit, ca tu, dragă fermierule, să fi sigur că ai tot sprijinul pentru obţinerea randamentului maxim la unitatea de suprafaţă!

  Aşteptăm să ne contactezi:

  Dr. Ing. Bogdan COSTEA
  Team Leader Agricultura Romania & Republica Moldova
  M:+40.757 929 157
  Email: agricultura@carmeuse.ro
  http://www.carmeuse-agricultura.ro
  www.terracalco.ro
  https://www.facebook.com/CarmeuseHolding


  Te-ar mai putea interesa

  Dănuț Andruș renunță la turma de oi: Nu facem față la brânza contrafăcută, vândută la preț foarte mic Subvenția APIA majorată de la 1 iulie Fermierul Gavrilă Tuchiluș se chinuie de peste 34 de ani să aducă apa în fermă: ”Ne paște falimentul”

  Ultimele știri

  Fabrica de compost a lui Puiu Ilisei, în flăcări. Pagubă de 400.000 – 500.000 de euro O primărie a anunțat plata subvenției de 1.500 euro la Programul Tomata. Data la care banii sunt în conturi Fermierii, chemați la APIA pentru subvenția la motorină!