• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O asociație de ciobani și-a făcut propria piață mobilă pentru a-și vinde produsele de la stână!

    Roxana Dobre -

    O piață mobilă cu produse care provin din stâne, va străbate cartierele din județul Botoșani începând de săptămâna viitoare, pentru a pune la dispoziția consumatorilor alimente sănătoase și naturale, de la brânză, lapte, smântână de oaie până la carne, cârnați sau pastramă. Inițiativa îi aparține directorului Asociației de crescători de ovine MoldoOvis din Botoșani, ing. Ionică Nechifor. De facilități vor beneficia cu prioritate membrii asociației fără niciun cost legat de chirie sau alte taxe, ci aceștia vor suporta doar cheltuielile consumabile cum ar fi curentul, electric, motorina etc.

    ”Investiția este făcută de Asociația MoldoOvis din cotizațiile fermierilor. Costurile s-au ridicat la 7.000 euro bucata cu dotări complete pentru vânzări în cele mai bune condiții, aici intră și înscrierea/omologarea și toate actele care sunt necesare. Aveam acest proiect în plan de foarte mult timp numai că nu dețineam suma suficientă și speram că o să vină în sprijinul nostru Consiliul Județean dar nu a venit și atunci am strâns fiecare ban și când am avut suma am demarat investiția. Prioritate au membrii asociației care nu plătesc nicio taxă iar ceilalți producători care doresc să vină, asta se va întâmpla doar cu acordul membrilor asociației, şi vom hotărî o taxă pentru ne-membri”, a declarat Ionică Nechifor pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Conform acesruia, rulotele sunt dotate cu instalaţii frigorifice pentru ca producătorii autohtoni să vândă în zonele cele mai tranzitate ale municipiului Botoşani, dar și în alte județe.

    Producătorii ar putea vinde în noile spații de săptămâna viitoare

    Ionică Nechifor mai spune că rulotele vor putea fi funcționale după emiterea avizului DSVSA care va fi emis săptămâna viitoare. ”Eu sper ca într-o săptămână să le punem în funcțiune pentru că mai avem să iasă hârtiile pentru autorizația sanitar-veterinară. Beneficiari vor fi membrii asociației crescători de oi și carne, din județul Botoșani. O să mai vedem dacă ni se alătură și alte organizații sau alți producători locali, vorbesc de cei cu legume, cei care au vaci. Îi acceptăm și pe ei pentru că este important să vină și să ne promovăm produsele locale, să facem o Caravană a produselor tradiționale și locale în așa fel încât producătorul să le vândă. Pe de altă parte ne dorim foarte mult să le amplasăm în cartierele orașului Botoșani, în cursul săptămânii să fie producătorul cât mai aproape de cumpărător. Tot ce ține de produse care derivă din creșterea oilor, caprelor sau alte sectoare care doresc să ni se alături, îmi doresc foarte mult ca cei care vor și își doresc să consume produse naturale să nu se mai deplaseze în altă parte. Și aceste produse pe care le găsesc la producătorii locali nu mai are rost să se ducă în supermarketuri pentru că le găsesc aproape, în cartier”, a mai spus președintele asociației MoldoOvis.

    Ce produse vor găsi consumatorii

    Potrivit acestuia, consumatorii vor găsi lapte, brânză, smântână, pastramă, caș, cașcaval. Condițiile de bază care trebuie respectate cu sfințenie de producători sunt cele de igienă maximă, norme sanitar-veterinare. ”Mai mult, vom impune un preț maxim pe produs astfel încât să nu depășim prețul pieței chiar dacă sunt produse naturale, sănătoase. Nu vrem să venim ca o povară la consumator și el să se ducă în supermarket că este mai ieftin. Ne vom orienta pe acele prețuri care să aducă sigur și profit pentru fermieri dar care să fie acceptabile și pentru consumatori”, a mai spus Ionică Nechifor.

    Fermierii care sunt interesați de proiect trebuie să contacteze asociația iar prioritate au membrii acesteia, spațiile având o capacitate de 3 vânzători pentru fiecare. ”Noi am făcut un regulament și îi așteptăm pe toți fermierii să contacteze asociația. Am avut deja o serie de întâlniri iar crescătorii sunt foarte interesați. Cei care nu au aflat încă și sunt interesați trebuie doar să sune la asociație și le stăm la dispoziție cu toate detaliile. Fermierii se înscriu pe o listă, noi vedem câți sunt în săptămâna respectivă și îi împărțim pe rulote pentru că avem o capacitate de maxim 3 spații într-o rulotă. Și atunci dacă am 4 rulote am 12 fermieri care pot vinde pe zi. Dacă și-au vândut producția merg acasă și vin alții. Un criteriu de departajare între fermieri este și calitate sau rigoarea calității pe care trebuie să o aibă produsele. Am spus din start că produsul trebuie să arate ireproșabil, să fie de calitate, să aibă un preț accesibil, să fie etichetat, date de contact. Pentru că un consumator pe măsură ce se convinge că produsele sunt bune, caută mai departe producătorul și acasă iar asta este și în beneficiul acestuia”, a mai spus acesta.

    Ionică Nechifor mai spune că fermierii sunt foarte încântați de proiect pentru că erau nevoiți în mare parte să își dea produsele la intermediari iar acum pot vinde direct consumatorului, plus că își promovează și ferma în modul acesta. ”Planul este să facem evenimente și să mergem și în alte județe să promovăm produsele noastre. Vrem să ajungem și în București. Producătorii nu plătesc nimic, își suportă doar costurile care țin de rulotă. Deocamdată eu negociez cu domnul primar al Muncipiului Botoșani ca pe o anumită perioadă să ne ofere spații gratis. Dacă se va impune o taxă pentru spațiul pe care îl vom ocupa atunci aceea va fi împărțită între producători. Noi nu cerem niciun fel de taxă”, a conchis președintele de asociație.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris în premieră despre această inițiativă aici: Rulote cumpărate de o asociație pentru ca fermierii să își poată vinde brânza sau mieii de Paște!


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    O subvenție nouă și condiții actualizate pentru APIA – aprobate de Guvern! HG aprobată astăzi pentru fondurile europene din agricultură Ion Liviu Lăpădătescu – noul Country Manager și Administrator INNVIGO România