• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recomandările Bayer pentru aplicarea de calitate a produselor de protecție a plantelor

    Adrian Radu -

    Produsele de protecție a plantelor au locul lor bine definit în tehnologiile care se aplică la culturile de cereale păioase. Dincolo de calitatea acestora, este esențial ca aceste produse să fie folosite la momentul oportun și conform recomandărilor specialiștilor. Compania Bayer are o serie de sfaturi pentru fermieri, venite în urma cercetărilor efectuate de-a lungul anilor.

    În cadrul Bayer Expert Forum Cereale Păioase 2021, Armin Lind, expert în Tehnologii de Aplicare a Produselor pentru Protecția Plantelor Bayer AG, Divizia de Cercetare și Dezvoltare, CropScience Monheim, Germania, a explicat pe larg prezentarea privind Tehnologiile de aplicare a produselor de protecție a plantelor, duzele și influența acestora asupra eficacității.

    Centrul de Tehnologii de aplicare a produselor de protecție a plantelor are 3 divizii: una în Germania, alta în Statele Unite ale Americii și a treia în Brazilia, fiecare acoperind zone vaste ale Globului. Armin Lind este unul dintre cei 5 specialiști din Monheim, unul din subiectele urmărite în ultimii ani fiind reprezentat de duze. Sunt peste 1000 de tipuri de duze pe piață, astfel că fermierii au o misiune dificilă când trebuie să aleagă.

    Duzele sunt împărțite în 3 mari categorii: cu con gol, cu ventilator plat și cu injecție de aer. “Duzele cu con gol se recomandă pentru aplicări punctiforme, nu sunt recomandate pentru aplicarea difuzată. Sunt predispuse la derivă. Cele cu ventilator plat sunt recomandate pentru aplicare difuzată, au o distribuție triunghiulară, omogenă în zonă. Dezavantajul este că aduce multe picături fine. Modelul pe care noi îl remandăm este duza cu injecție de aer, pentru că aduce mai puține picături fine”, a explicat Armin Lind.

    De ce este importantă mărimea picăturilor? O picătură fină ajunge mai greu pe plante, existând riscul să fie purtată de vânt. Ca o comparație, o picătură de soluție de 50 de microni pulverizată de la 1 metru atinge pământul în 13.5 secunde, iar una de 10 ori mai mare are nevoie de doar 0.5 pentru a ajunge la sol.

    ”Trebuie să evităm spectrul de picături fine. În mod normal, bunele practici în agricultură ne spun să nu dispersăm substanțe atunci când temperaturile sunt peste 24 de grade Celsius. Nu aplicați produse dacă umiditatea este sub 60%. Dacă ne referim la drift, este important ca înălțimea rampei să fie cu 50 cm deasupra zonei-țintă de aplicare. Poziționarea duzelor este la 50 cm în lateralul rampei și tot atât deasupra zonei-țintă. Dacă această distanță crește la 70 cm, aveți de 1.6 ori mai mult drift decât înălțime optimă”, a continuat specialistul german.

    Bayer a desfășurat în ultimii 6 ani o serie de teste pentru a determina cele mai bune condiții de folosire a produselor de protecție a plantelor, în funcție de tipul de duză, de dimensiunile picăturilor, de volumul de apă pe hectar și de momentul zilei. A fost aleasă o zonă infestată cu Coada vulpii. Prima concluzie a fost că produsele de protecție a plantelor cu activitate foliară dau cele mai bune rezultate în controlul buruienilor monocotile dacă sunt aplicate în primele faze de vegetație. Produsul folosit a fost Atlantis WG.

    Care sunt celelalte concluzii? A explicat Armin Lind. “Avem rezultate mai bune dacă reducem volumul de apă aplicat dimineața. Putem spune că se poate folosi un volum de apă de 100 până la 150 de litri și vom avea o eficacitate bună, indiferent de tipul duzei. Volumul de apă poate fi scăzut pentru aplicările de dimineață și de seară, datorită umidității de pe frunze. Folosiți reglajul de reducere a derivei duzelor de 90% numai în zonele sensibile de la marginea solei. Recomandare de duze: cu injector compact AIXR / AirMix / IDK. Utilizați viteza obișnuită de deplasare în timpul aplicării produselor de protecție a plantelor”, a completat specialistul Bayer.

    Prezentarea s-a încheiat cu recomandările volumului de apă pentru diferitele produse din portofoliul Bayer. Astfel, pentru erbicidele cu acțiune foliară, specialiștii Bayer au determinat un volum de apă cuprins între 100-200 de litri. Erbicidele cu acțiune la sol, insecticidele, regulatorii de creștere și fungicidele au nevoie de 150-200 de litri de apă, în timp ce aplicarea fungicidelor la cartofi necesită un volum de apă de 200-300 de litri.

    Toate recomandările Bayer legate de aplicarea produselor de protecție a plantelor la cereale păioase, dar și la celelalte culturi din țara noastră, pot fi găsite pe site-ul www.cropscience.bayer.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till