• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce produs recomandă Syngenta pentru combaterea stresului abiotic

    Adrian Radu -

    Syngenta a ajuns la finalul seriei de 4 webinarii din această primăvară. Ultimul subiect discutat de specialiștii companiei a fost reprezentat de stresul abiotic și cum influențează acesta dezvoltarea culturilor din țara noastră. Iulia Nicola, Director de marketing pentru Produse de Protecție a Plantelor în Regiunea Marea Neagră, a deschis acest ultim episod Digital Syngenta, transmițându-le fermierilor un mesaj optimist.

    ”Toate webinariile, toate manifestările digitale au beneficiat de prezența unor specialiști de renume în domeniu, din mediul universitar, din cercetare, fermieri cu vastă experiență în agricultura românească, dar și de specialiștii Syngenta. Subiectul de azi este de finețe. Aflați cum influențează factorii abiotici potențialul de producție al culturilor. Vă doresc producții frumoase, așa cum le meritați!”, a declarat Iulia Nicola.

    Ce este, totuși, stresul abiotic? De unde vine acesta? Practic, an de an culturile sunt supuse unor factori care determină slăbirea plantelor. Seceta, temperaturile ridicate din vegetație, diferențele mari de temperatură dintre zi și noapte, radiațiile solare, ploile torențiale, grindina, nivelul de salinitate din sol – toate acestea influențează viața culturilor. Impactul negativ se traduce prin scăderea nivelului de producție, așa cum s-a întâmplat anul trecut la porumb, cereale, rapiță și floarea-soarelui.

    Ce soluții sunt? Totul pleacă de la alegerea hibridului. “Îl alegem în funcție de anumite caracteristici, raportate la tehnologia pe care o putem aplica și la nivelul de producție propus. Prin tehnologie contribuim la exprimarea potențialului genetic, aplicând acele măsuri, atât agrotehnice, cât și de prevenție chimică”, a explicat Ionuț Nae.

    Ștefan Dragoș, Manager portofoliu pentru controlul bolilor în Europa, a cuantificat impactul pe care-l au factorii de mediu în timpul unui an agricol. Se pierd 200 de miliarde de dolari în fiecare an din cauza factorilor amintiți mai sus. Dintre aceștia, seceta aduce pierderi de 68 de miliarde de dolari anual.

    Cum se manifestă deficitul hidric? A explicat tot Ștefan Dragoș: “Fotosinteza nu mai are loc, pentru că nu are apă. Un alt fel în care stresul abiotic sau deficitul hidric poate afecta cultura este stresul osmotic. Membranele celulare se destabilizează. Este ca și cum aparatul care produce celula, fotosinteza și toate metabolismele este defect. Schimbările de substanțe chimice în celulă nu mai au loc la nivel corespunzător. Un deficit hidric poate duce la creșterea temperaturii la nivelul masei vegetative. Iar un alt mod în care deficitul influențează planta este prin începerea procesului de senescență”.

    Syngenta are soluții pentru gestionarea stresului abiotic

    În acest an, fermierii din România beneficiază de Quantis, un îngrășământ foliar de origine naturală, realizat în urma fermentării trestiei de zahăr. Acest produs a fost testat încă din 2013 la nivel mondial. S-au făcut peste 1100 de teste în laborator și în câmp, la culturile de porumb, floarea-soarelui, cereale, rapiță, soia, legume, cartof, sfeclă și culturi speciale.

    Testele făcute la porumb au arătat un spor de producție de 300 kg / ha. La floarea-soarelui, această creștere de producție a ajuns la 400 kg / ha. La cereale, testele s-au făcut în peste 80 de locații, inclusiv in România. Au fost înregistrate creșteri de 300 kg / ha. Este însă extrem de important să se respecte momentul de aplicare, adică înaintea apariției factorilor de stres.

    Pentru România, Quantis este omologat la porumb, floarea-soarelui, cereale și rapiță, doza recomandată fiind de 2 litri / ha. ”Quantis are carbon organic, potasiu, calciu, azot, bor, zinc, mangan, dar și aminoacizi esențiali, pregătind planta pentru condițiile de stres abiotic. Având în vedere că are la bază materie vegetală, cel mai ridicat conținut îl are carbonul organic, iar pe lângă asta sunt prezente, în cantități importante și suficiente pentru plante, potasiul și calciul. Quantis reprezintă pentru plante complexul de elemente esențiale care întăresc sistemul imunitar, prevenind stresul secetei și al celorlalți factori mentionați mai devreme”, a explicat Ionuț Nae.

    Aplicarea Quantis ajută plantele să se adapteze la lipsa apei și la condițiile diferite de temperatură, permite reglarea respirației la nivelul plantelor, îmbunătățește fotosinteza și acționează direct ca antioxidant și osmoprotector, pentru a pregăti planta pentru stres. Un alt element important din Quantis este calciul. Este cunoscut faptul că în condiții de stres, absorbția calciului este deficitară. Astfel, aplicarea Quantis crește nivelul de calciu în plantă, ceea ce va duce la stabilizarea respirației.

    Mai multe detalii despre Quantis pot fi găsite pe site-ul www.syngenta.ro. În plus, fermierii le pot adresa întrebări reprezentanților de vânzări ai companiei. Pagina de Facebook Syngenta poate fi folosită pentru trimiterea de întrebări către specialiștii companiei, care vor răspunde în maximum 3 zile.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Acordul UE-Mercosur a fost semnat! COPA-COGECA: ”Ne opunem acestui acord învechit și problematic” NHR îi liniștește pe fermieri: Combinele Deutz-Fahr, în stoc. Nu sunt și nu vor fi probleme cu piesele de schimb! Orz de primăvară: fermierii pot alege două soiuri care au dat rezultate în fermele din România