• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul a aprobat subvenția APIA la motorină. AFF: Banii trebuie să ajungă URGENT la fermieri!

    Roxana Dobre -

    Banii pentru plata ajutorului de stat pentru motorină, aprobați de către Guvern. Este vorba despre o sumă restantă pe care fermierii o au de încasat pentru carburantul utilizat în agricultură anul trecut în trimestrele III și IV. Aprobarea plafonului pentru subvenția la motorină vine în următoarea ședință de Guvern după ce Asociația Forța Fermierilor (AFF) a solicitat public Ministerului Agriculturii să nu mai întârzie aceste plăți către fermieri.

    340.550.00 de lei vor ajunge la producătorii agricoli care au de încasat sumele rămase de anul trecut pentru ajutorul de stat la motorină, ultimele trimestre din 2020. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că în ședința Guvernului din data de 7 aprilie a fost aprobată o Hotărâre care completează Hotărârea Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

    Astfel, actul normativ are în vedere:

    – actualizarea prevederilor actului normativ cu cele ale Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, aplicabile pentru determinarea nivelului subvenției la motorină pentru plățile aferente anului 2021;

    -completarea pentru anul 2021 a valorii totale maxime a schemei de ajutor de stat, de la valoarea existentă la finele perioadei 2015 – 2020 de 3.612.688,25 mii lei, cu suma de 340.550.000 de mii lei

    -stabilirea sumei de 340.550.000 de lei, necesară pentru plata ajutorului de stat în anul 2021, aferentă cantităților de motorină determinate la plată de către Agenția de Plăți și Intervenței pentru Agricultură și nedecontate pentru perioada 1 iulie 2020-31 decembrie 2020.

    MADR mai precizează că suma prevăzută de actul normativ asigură în anul 2021 plățile aferente ajutorului de stat neachitat în anul 2020, respectiv plăți pentru perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020, conform situațiilor centralizatoare comunicate de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Resursele financiare de 340.550.00 lei se asigură în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Valoarea nominală a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2020 este de 1,5258 lei/litru

    Vă reamintim că Asociația Forța Fermierilor (AFF) a solicitat public Ministerului Agriculturii și Guvernului României să nu mai întârzie aprobarea plafonului necesar pentru plata subvențiilor APIA pentru motorină. AFF a arătat că sumele ce li se cuvin fermierilor trebuie să ajungă urgent în conturi.

    ”Fermierilor li s-a motivat, în primele două luni din acest an, că această întârziere a fost cauzată de neadoptarea Legii Bugetului de Stat. Iată însă cu bugetul promulgat de trei săptămâni, şi subvenţia nu este încă în conturile fermierilor, nici măcar acum, la această oră. Mai mult, de aproape două săptămâni, pe site-ul Ministerului Agriculturii stă în consultare publică proiectul de Hotărâre pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Actul normativ stabileşte alocarea sumelor necesare pentru plata subvenţiei la motorină, restantă pentru consumul de anul trecut, din trimestrele III şi IV”, au transmis reprezentanţii AFF, într-un comunicat transmis AGERPRES.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till