• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mesajul în lacrimi al unui reputat specialist: ”Zootehnia în România este într-un mare impas”

    Ramona Dascălu -

    Zootehnia României se află în acest moment într-un  mare impas, a declarat, în lacrimi, unul dintre cei mai reputați specialiști din sectorul de creștere a animalelor din țara noastră. Gheorghe Dan Neață, în prezent director al Asociației crescătorilor de ovine ”Dacia”, organizație membră a Asociației Forța Fermierilor, a avut o intervenție emoționantă în cadrul conferinței ”Zootehnia Românească, sub asalt”, organizată astăzi, 8 aprilie, de eurodeputata Carmen Avram.

    ”Mă exprim cu o oarecare emoție pentru că în sfârșit am trăit să văd o asemenea dezbatere, sigur, problemele sunt deosebit de grave, nu numai prin prisma faptului că se blochează oarecum exportul, că România ar putea să devină din exoportator de bază în special în țările Orientului Mijlociu undeva în spatele altor exportatori, altor țări cu tradiție în creșterea ovinelor și bovinelor, ci pentru faptul că zootehnia în România este într-un mare impas și vă spune această chestiune unul care a lucrat o viață și a elaborat în tinerețe strategii, niciodată nu am crezut că voi ajunge, am emoții, să trăiesc un moment în care un român să poată să denigreze pur și simplu munca conaționalilor săi”, a spus Gheorghe Dan Neață, director al Asociației crescătorilor de ovine Dacia.

    România produce mult mai mult decât consumă în ceea ce privește carnea de oaie

    Gheorghe Neață susține că în România consumul mediu de carne de oaie este de 10 kilograme pe an, aproape la jumătate față de restul europenilor, asta în timp ce țara noastră poate produce pe an până la 300.000 de tone de carne de oaie, de aici și nevoia de a exporta.

    ”Se știe că România este o țară de crescători de ovine, în special. Dacă nu am avut tradiție în creșterea vacilor, mai nou în creșterea vacilor de carne, în creșterea oilor această tradiție e milenară. Și nu de acum România este un exportator de produse din oieritul românesc, ci a fost din totdeauna. De ce? Pentru că indiferent cine ar vrea să spună, să-mi explice mie acum că românii sunt în stare să consume toată cantitatea de carne pe care o produce sectorul ovin, nu-l cred. Consumul de carne în România este limitat, adică în jur de 10 kilograme pe consumul familial cu tot cu zonele rurale, deci atenție, cu tot ce intră pe piață și cu consumul din zonele rurale în jur de 10 kilograme, pe când în Uniunea Europeană consumul este de 18-20 de kilograme, dacă nu și mai mult, pentru că în zone cu tradiție se depășește acest consum. România poate să producă anual, am elaborat în 2007 o strategie pe care am prezentat-o la o comisie de crescători de oi în Franța, 300.000 de tone de carne. Gândiți-vă, diferența ce facem cu ea? O ducem la grădina zoologică? O aruncăm? O incinerăm și consumăm proteină de origine vegetală? Nu am nimic împotrivă, sigur că este necesară organismului uman, dar numai în procentele pe care știința le-a elaborat, adică eu n-aș zice într-un procent de 40% pentru că dacă stăm să analizăm foarte bine dezvoltarea corporală a unui organism uman și mai ales al creierului, care consumă numai proteine vegetale o să vă dați seama că ce depășește 40-50% proteină vegetală produce carențe în dezvoltarea armonioasă a creierului și a întregului organism. Uitați-vă dacă vreți la sportivii din țările care consumă foarte multă carne, mă refer la Italia, Germania, Franța, pe când România dacă vă uitați bine unde se află, ce mai vrem să reducem? Deci procentul mi se pare normal – 40% cu 60% în favoarea proteinei animale, sigur că din punctul meu de vedere aș merge pe un 30-35% proteină vegetală pentru că în primul rând, și asta vreau să le spun la toți participanții care sunt aici, pentru că am făcut mai multe studii din acest punct de vedere, niciodată regnul vegetal nu-și va putea produce aminoacizii esențiali pentru dezvoltarea armonioasă a corpului uman, care de fapt este integratorul final al producțiilor agricole. De ce încercăm acum prin anumite persoane să minimalizăm aceste efect al cărnii și al cărnii roșii, în special. Ne-am gândit să mâncăm gândaci, viermi și alte prostii, pe care le-a inventat lumea nu din faptul că ar fi vrut să facă ceva extraordinar, niște delicatese, ci din necesitate, că nu au posibilitatea să crească animale”, a declarat acesta.

    Neață a vorbit în final și despre denigrările care se fac la adresa exporturilor de animale vii din țara noastră și a concluzionat că nu există interes din partea celor care conduc țara să se deschidă piețe pentru România, ci se dorește doar ca țara noastră să aibă întotdeauna poarta deschisă și să intre orice.

    ”Din păcate, acest individ care se cheamă Păun este directorul unui ONG din Australia, care se pare și cred că sunt bine informat este consilierul onorific al premierului României. Unde ne dorim să ajungem? În folosul cui pledează acest om? Cum își permite să vină unul care habar nu are ce înseamnă o oaie, o vacă, un porc, un animal crescut în România, să vină să facă demersuri la Bruxelles astfel încât să blocheze în principal veniturile crescătorilor de animale din România. Nu se poate așa ceva. Și apropo cu televiziunile, că a intervenit la Antena 3, în momentul vizitei ministrului Agriculturii din Iordania, din Emiratele Arabe și Arabia Saudită, eu atunci eram încă în ministerul Agriculturii și am participat, alături de celebrul ministru al Agriculturii Achim Irimescu, la toate vizitele acestor oameni, care au venit să deschidă piețe pentru țara noastră. Cine a blocat acei funcționari ai statului român, care au fost propuși atunci ca să lucreze, să deschidă pe lângă Consulatele României  din țările respective și să pledeze pentru produsele Românești, nu numai pentru carne. S-a tras în jos, s-a tras și se trage datorită faptului că nu există interes, interesul este doar ca România să aibă poarta deschisă întotdeauna, să intre tot ce vrem și ce nu vrem din toate țările lumii și să ajungem să mâncăm gândaci, ăsta este interesul. Dacă nu oprește acum acest exod de păreri, de idei, către Parlamentul Uniunii Europene, către Comisie, îmi e tare teamă că oamenii de acolo se vor convinge și de solidaritatea românilor și ne vor trata ca atare”, este semnalul de alarmă tras de Gheorghe Dan Neață.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds