• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvențiile APIA pentru fermierii români – în pericol să fie tăiate de Comisia Europeană! Decizie la MADR!

    Roxana Dobre -

    Subvențiile APIA pentru fermierii români sunt în pericol să fie tăiate de Comisia Europeană, motiv pentru care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a luat decizia de a acționa pentru ca banii să fie salvați de urgență.

    Hărțile folosite în aplicația pentru completarea cererii unice trebuie de urgență actualizate. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să aprobe prin Ordonanță de Urgență executarea serviciilor de aerofotogrammetrie şi de realizare a ortofotoplanurilor pe teritoriul României şi executarea serviciilor de digitizare şi actualizare a Sistemului de identificare a parcelelor agricole pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada 2021-2030.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat luni, 12 aprilie, în dezbatere publică un proiect care să permită actulizarea hărților folosite de fermieri în aplicația -LPIS care ajută la identificarea parcelelor și completarea cererii unice pentru subvenții. Conform docmentului citat, prin proiectul publicat pe site-mul MADR se asigură continuarea cadrului legal pentru activitatea de aerofotogrammetrie și de realizare a ortofotoplanurilor, precum și pentru activitatea de digitizare și actualizare a LPIS pentru următorii 10 ani, în vederea punerii în aplicare a cerințelor legislației Uniunii Europene ce reglementează alocarea fondurilor europene în agricultură.

    În plus, prin adoptarea poriectului se urmărește și evitarea aplicării de penalităţi României, de peste 10 % din pachetul financiar alocat țării noastre de peste 2.000.000.000 euro, ca urmare a neactualizării LPIS dar și eliminarea riscului excluderii, parţiale sau totale, de la finanţarea europeană a cheltuielilor alocate României privind măsurile de sprijin, pentru neconformitățile constatate privind actualizarea și întreținerea LPIS.

    ”Prin neactualizarea LPIS, România nu va mai beneficia de plăţile directe în integralitatea lor, ținând cont de faptul că se vor aplica penalităţi, de peste 10 % din pachetul financiar alocat țării noastre de peste 2.000.000.000 euro, mergând până la excluderea, parţială sau totală, de la finanţarea europeană în funcție de neconformitățile constatate de către reprezentanții Comisiei Europene. Ambele consecinţe
    conduc, implicit, la pierderea finanțării europene și alocarea fondurilor necesare pentru plata fermierilor români din bugetul naţional. Având în vedere cele de mai sus, apreciem că prezentul proiect trebuie promovat sub forma unei ordonanţe de urgenţă şi nu a unei legi”, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență lansat de MADR în dezbatere publică.

    Misiune de audit a Comisiei, cu privire la actualizarea LPIS

    Conform MADR, în misiunile de audit, Comisia Europeană a emis recomandări referitoare la calitatea LPIS şi condiţiile specifice din România privind necesitatea înlocuirii ortofotoplanurilor la intervale de timp de 3 ani, în ultima perioadă ”constatându-se schimbări fizico–geografice, respectiv modificări semnificative de peisaj, de infrastructură, înaintarea vegetației forestiere, efectele inundațiilor și altele asemenea”.

    ”În contextul noii Politici Agricole Comune 2021-2027, LPIS va juca un rol foarte important datorită noii abordări care va fi implementată pentru alocarea fondurilor europene în agricultură. Noua abordare va avea în vedere utilizarea de tehnologii noi de control, respectiv monitorizarea suprafețelor agricole pe baza imaginilor satelitare de precizie redusă, urmând ca eventualele plăți necuvenite să fie constatate pe baza utilizării LPIS și a imaginilor aeriene/satelitare de rezoluție ridicată. Pentru ca acest proces să poată fi pus în aplicare LPIS trebuie actualizat cel mai târziu o dată la trei ani, pentru a se putea inițializa recuperarea
    eventualelor plăți necuvenite”, se mai precizează în document.

    Potrivit sursei citate, urgenţa adoptării proiectui de act normativ este dată și de eliminarea riscului excluderii, parţiale sau totale, de la finanţarea europeană a cheltuielilor alocate României privind măsurile de sprijin, pentru neconformitățile constatate privind actualizarea și întreținerea LPIS dar și evitarea aplicării de penalităţi României, ca urmare a neactualizării LPIS.

    Ortofotoplanurile noi, cu ajutorul Ministerului Apărării Naționale: 25.000 km2 anual! Restul, realizate de APIA! 

    Executarea noilor hărți se vor face cu ajutorul Ministerului Apărării Naționale, în scopul asigurării actualizării LPIS la un interval de maxim 3 ani, pentru punerea în aplicare a cerințelor legislației Uniunii Europene ce reglementează alocarea fondurilor europene în agricultură. Instituția a realizat acest serviciu și începând cu anul 2010 și până la 31 decembrie 2020.

    ”Începând cu data intrarii în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență până la data de 31 decembrie 2030, activitatea de digitizare și actualizare a LPIS, realizată pe baza ortofotoplanurilor obținute potrivit prevederilor art.1, pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se execută de către Ministerul Apărării Naționale pentru o suprafață de cel mult 25.000 km2 anual. Pentru suprafața ce o depășește pe cea de 25.000 km2 anual, activitatea de digitizare și actualizare a LPIS, realizată pe baza ortofotoplanurilor se execută de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură”, mai precizează sursa citată.

    Plata serviciilor de aerofotogrammetrie și de realizare a ortofotoplanurilor se efectuează, anual, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Reamintim că sistemul Land Parcel Identification System (LPIS) asigură vizualizarea şi întreţinerea blocurilor fizice (parcelelor de referinţă), pentru care se cer subvenții APIA.  Anual, fermierii solicită la APIA subvenții agricole pentru circa 9.814.937,86 hectare, cum a fost cazul campaniei 202o.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd