• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja și-a deschis magazin în centrul orașului Slobozia

    Angelica Lefter -

    Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja şi-a deschis primul magazin și a făcut un pas important de la culturile de câmp la cele în spații protejate. Cooperativa din județul Ialomița numără 10 membri în prezent și colaborează cu marii retaileri, dar face și export.

    Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja, din localitatea cu același nume, județul Ialomița, și-a deschis recent propriul magazin în centrul orașului Slobozia, situat pe Bulevardul Matei Basarab.

    Înființată în 2013, Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja formată din 5 membri inițiatori și alți 5 care au sosit pe parcurs, deci din 10 membri, urmărește extinderea activităților prin cultivarea legumelor în solarii.

    Foto: Facebook/Gheorghe Doja Cooperativa Agricola

    De la pepeni și legume în câmp

    Florin Ion, Președintele Cooperativei Agricole Gheorghe Doja, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că activitatea predominantă a membrilor este aceea de cultivare a pepenilor. Deși cultivă mai ales legume în câmp, acum ar dori să facă pasul spre solarii.

    ”Cooperativa este înființată în anul 2013, la inițiativa a 5 membri, iar în acest moment suntem 10 membri. Noi suntem foarte mult axați pe pepeni, am produs legume în câmp, dar acum am vrea să producem și în solarii. Avem o gamă variată de pepeni, facem inclusiv export de pepeni, lucrăm cu majoritatea hipermarketurilor din România. Am început de fapt direct cu supermarketurile, inițial cu un magazin, apoi cu toate. Ca și cooperativă deținem aproximativ 200 de hectare, solariile nu însumează decât 5.000 de metri pătrați, jumătate de hectar. Terenul este tot în localitatea Gheorghe Doja, la 25 de kilometri de Slobozia și 100 de kilometri de București”, spune fermierul ialomițean.

    Ceapa verde comercializată, printre primele produse proprii din solariile cooperativei

    Florin Ion a menționat că magazinul recent deschis în Slobozia, care a fost inaugurat la data de 9 aprilie 2021, reprezintă o modalitate de a se face cunoscuți ca și organizație, dar și un imbold de a produce cât mai mult în propriile spații protejate.

    ”De când am deschis magazinul la Slobozia, începem să producem în solar diversificat, adică legume, verdețuri, de la salată, ridichi, ceapă verde. Noi acum avem de la noi doar ceapă verde, restul sunt de la alți producători, pentru că noi doar ce am deschis acest magazin și urmează să le producem noi, dar deocamdată nu putem să asigurăm 100% de la noi. Magazinul este în prezent mai mult de imagine, nu pot să zic acum dacă va merge, ce profit va aduce, am investit destul de mult în el, dar nu cred că putem scoate acum bănuți, dar pe viitor ne gândim să dezvoltăm magazine de genul acesta, este o nișă să dezvoltăm activitatea acestei cooperative prin aceste magazine. Noi am vrea să ne extindem, dar mai devreme de doi ani nu, iar dacă mai deschidem, tot în Slobozia va fi”, a specificat legumicultorul.

    Magazinul din Slobozia, un nou spațiu de desfacere pentru producătorii locali

    Planul de a deschide un magazin de legume și fructe cu produse preponderent românești se arată unul de viitor, mai ales că există spații de depozitare ale cooperativei, o gamă variată de pepeni și vărzoase, iar în timp va fi și o gamă variată de legume din propriile solarii.

    Chiar dacă Cooperativa trimite pepeni la export și alimentează supermarketurile din țară, membrii săi vor să se dezvolte mai mult pe plan local.

    ”Din primele calcule a reieșit că este vad, adică este magazinul într-o zonă foarte bine amplasată, destul de circulată, este exact în centrul orașului. Este altceva față de ce este în Slobozia la acest moment. Prețurile eu spun că sunt ok, sunt prețuri de producători, ceapa este de la noi, restul le luăm și noi de la alții. La momentul acesta noi avem toată gama de pepeni, vărzoase, ceea ce producem sunt în cantități foarte mari. Am mai avut ardei, țelină, gogoșar, produsele noastre. Acum am vrea să le punem în solar, acestea au fost cultivate în câmp. A fost un an mai greu anul trecut din cauza secetei. Sperăm ca anul acesta să fie mai bine. Avem irigații, am avut ultimii 2 ani apă pe canal, dar acum nu mai este, sperăm să furnizeze apă și anul acesta, când nu mai e an electoral. Așa, din solariile membrilor noștri avem până acum: pepeni galbeni timpurii, ridichi, ceapă verde. Solariile sunt ale cooperativei, ea produce direct. Am dezvoltat totul pe cooperativă, membrul s-a dezvoltat în spatele cooperativei. Avem două spații de depozitare, de 1.800 de metri pătrați, respectiv 1.000 de metri pătrați. Avem temperatură controlată, avem certificat de Global GAP, facem export, adică suntem de mult pe piață, cunoaștem foarte bine situația”, spune Florin Ion.

    La acest moment, Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja nu poate acoperi toate legumele din piața locală

    Florin Ion, președinte de cooperativă: ”Am putut accesa fonduri doar prin Programul Operațional Regional, sperăm ca situația să se schimbe”

    Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja și-a făcut grup de producători –  ultimul recunoscut la nivel de minister al Agriculturii, iar în țară mai sunt aproximativ 20 de asemenea organizații. Până acum, fonduri europene s-au accesat de către cooperativă doar prin Programul Operațional Regional, însă speră ca din acest an, odată cu noul Plan Național Strategic, situația să fie altfel și pentru organizația pe care o conduce.

    ”Nu am investit cu bani europeni. Noi suntem ultimul grup recunoscut ca și organizație direct de Ministerul Agriculturii, sunt undeva la 20 și ceva de organizații la nivel național. Nu am reușit să accesăm fonduri decât prin programul operațional, noi ne-am blocat, când am plecat pe acest drum ne-am blocat la celelalte fonduri direct prin AFIR. Singurele fonduri europene se obțineau doar prin program operațional, în fiecare an făceam un program operațional pe o perioadă de 3-4 ani, unde din VPC (valoarea producției comercializate de membru către cooperativă) obțineam 4% și cu încă 4% veneam noi, adică 50% erau bani europeni și încă 50% puneam noi pentru investiții. Nu am reușit să luăm bani, majoritatea cooperativelor erau blocate pe majoritatea măsurilor. Orice măsură a fost deschisă era specificat în Ghidul Solicitantului că fac excepții grupurile și organizațiile de producători, îi considerau cu dublă finanțare. Dacă am obținut acest statut de organizație, se consideră că doar prin programul operațional putem accesa. Sperăm ca noul program să fie mai apropiat și de grupurile de producători”, a concluzionat Președintele Cooperativei Agricole Gheorghe Doja, Florin Ion, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru