• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • 7 legume și fructe ale căror resturi din bucătărie pot fi readuse…la viață: Le plantezi și cresc la loc!

  agrointeligenta.ro -

  Trăim vremuri în care a economisi este important, iar să-ți produci singur mâncarea este cel mai sănătos mod de a te hrăni. Agrointeligența a combinat cele două priorități ale zilelor noastre și vă prezintă șapte alimente ale căror resturi din bucătărie pot fi readuse la viață.

  1.Ceapa este printre cel mai ușor de ”reciclat” alimente. Când pregătești o salată, spre exemplu, ai grijă să tai partea cu firișioare de rădăcină, păstrând și două degete lățime din ceapă. Apoi, în grădină sau într-un ghiveci, oricum, într-o zonă însorită, acoperă restul de ceapă cu pământ și ai grijă să aibă mereu solul umed. În perioadele mai reci ale anului, e chiar obligatoriu să ții lădița cu sol înăuntru, pentru că ceapa nu suportă frigul. Dacă îi oferi aceste condiții, restul plantat va rodi și îți va oferi o ceapă nouă și sănătoasă, cu care vei putea repeta ”tehnica”, așa că nu vei mai avea nevoie să cumperi ceapă de la piață.

  2.Ghimbirul este foarte ușor de înmulțit. Doar separă o bucată de rizom din rădăcină și pune-o într-un ghiveci cu pământ, având grijă să orientezi mugurii noi în sus. Ghimbirul are nevoie de lumină filtrată, nu directă, și de un mediu umed pentru a da repede noi rădăcini. Când este destul de dezvoltată, scoate toată rădăcina, păstrând un rizom pentru a repeta ”reciclarea”. Un avantaj în plus al acestei plante este aspectul frumos al frunzelor, așa că ghimbirul îți poate și decora casa, nu doar aroma mâncarea.

  3.Usturoiul răsare din nou dintr-un cățel sănătos, plantat cu rizomii în jos, într-un mediu cald, cu multă lumină. Dacă vrei să te bucuri de un usturoi cu gust puternic și care se dezvoltă repede, pe măsură ce apar frunzele, ai grijă să te tai, ca vigoarea plantei să rămână sub nivelul stratului de pământ. La fel ca și la ghimbir, ”reciclarea” poate fi repetată.

  4.Ananasul este destul de scump, așa că dacă ai găsi o soluție să creșteți un fruct nou din resturi, ai economisi destul de mult. Ca să faci acest lucru, când tai un ananas, ai grijă să separi parte de sus, adică cea cu frunzele verzi, având grijă să nu rămână deloc fruct în bucata separată. Cu grijă, feliază orizontal de la baza bucății tăiate, până dai de niște rădăcini mici (cercuri mici la baza frunzelor). Apoi ”plantează” secțiunea într-un mediu cald și bine umezit. Udă planta zilnic la început, reducând treptat irigarea odată ce planta ”a prins”. Vei observa că se va dezvolta încă din primele luni, însă va dura cam 2-3 ani până să mâncați ananas din recoltă proprie.

  5.Cartofii pot fi și ei înmulțiti, mai ales cei care deja au început să ”dea” rădăcini în sacoșa din cămară.

  6.Ciupercile pot fi înmulțite prin bucăți tăiate, dar acest procedeu este unul destul de dificil. Totuși, nu este imposibil. Ciupercile iubesc umiditatea și solul cu mulți nutrienți, dar unde trebuie să ”se lupte” cu alți fungi pentru a supraviețui. Chiar dacă nu este mediul lor ideal, ciupercile pot câștiga bătălia dacă temperatura nu este una foarte ridicată. Ca să înmulțești o ciupercă, păstrează piciorul, pe care să îl îngropi în acel sol fertil, lăsând vârful la suprafață. În condiții bune, acesta va da o nouă ”pălărie”.

  7.Varza este cunoscută ca putând să renască din codița ei puternică, de culoare albă. Curăț-o așa cum faci de obicei, apoi pune ”cotorul” într-un bol cu apă, destul cât să acopere micile rădăcini, dar nu și capătul tăiat. Pune vasul într-un loc cu soare, la fereastră, având grijă ca, din când în când, să puneți apă și pe partea de sus, ca să se mențină o umezeală. După câteva zile ar trebui să se poată observa noi rădăcini și frunzulițe noi. După o săptămână, ”plăntuța” se pune în pământ, lăsând frunzele afară. În o lună sau două, vei avea o nouă varză tânără. Similar se poate proceda și cu salata.

  re-grow

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  În lucru! Fond mutual public-privat: procent din subvenții pentru a interveni în caz de catastrofe! Alături de fermieri. Trimite întrebarea ta și specialistul Michelin îți răspunde! Agricultura ecologică, o oportunitate certă în vreme de criză. Soluții și idei oferite de Agro-Est Muntenia

  Ultimele știri

  Doi bărbaţi au semănat canabis pe 6 hectare. Cultura depistată era în plină recoltă cu zilieri angajaţi! ÎN VIGOARE! Guvernul a emis NORMELE după care tinerii fermieri primesc până la 50 ha! Fraudă de 1 milion lei la subvenția pe pășune! Primar, viceprimar și președinți de asociații – în judecată!

  Căutare în articole