• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA de 1 euro pe cap de bovină – aprobată de Guvern! Când încep plățile!

    Roxana Dobre -

    Plata ”simbolică” de 1 euro pe cap de animal pentru crescătorii de bovine a primit undă verde în ședința din data de 15 aprilie a Guvernului. Executivul a avizat Hotărârea pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, specia bovine, pentru anul de cerere 2020.

    Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prin actul normativ se aprobă plafoanele aferente plăţilor pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, specia bovine, pentru anul de cerere 2020, în limita sumei de 1.758.265 de euro, respectiv 8.567.147 de lei în echivalent, care se distribuie astfel:

    a) 445.128 de euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;

    b) 1.313.137 de euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne.

    Cuantumul per unitatea de măsură al ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, specia bovine, se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor menționate anterior la cantităţile de lapte livrate şi/sau vândute direct eligibile și la efectivele de bovine eligibile.

    Resursele financiare se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2021.

    MADR precizează că plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, specia bovine, se realizează în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2020.

    Plată negociată la MADR la 1 euro pe cap de bovină

    Reamintim că pe data de 20 martie, câțiva lideri apropiați ministrului Adrian Oros s-au întâlnit cu aceștia la Cluj. La ședință s-a propus ca la ANT, subvenție care se achită în raport cu anul de referință 2013, să fie o alocare simbolică, de numai 5 euro pe cap de animal și 2 euro pe tona de lapte livrat. Restul bugetului alocat ar urma să fie transferat către un ajutor de stat de Covid, cu plata pentru animalele aflate în fermă la data de 31 ianuarie 2021.

    După ședința de la Cluj a urmat o ședință oficială la Ministerul Agriculturii, unde au fost prezente mai multe organizații. La această ședință, din plata de 5 euro s-a scăzut la 1 euro pe motiv că subvenția trebuie să fie cu adevărat simbolic. Pe data de 22 martie, crescătorii au primit promisiunea că în termen de 2 luni se va face plata ajutorului de Covid din diferența de bani rămasă.

    În data de 6 aprilie, Asociația Forța Fermierilor a făcut apel către premierul Florin Cîțu și către ministrul Adrian Oros să adopte ”la pachet” HG pentru subvenția simbolică și ajutorul de Covid. Mai mult, organizațiile membre AFF au susținut chiar amânarea plății de 1 euro pe cap de vacă până se obține de la Comisia Europeană acordul pentru ajutorul de Covid. Nu doar că adresa publică a AFF nu a primit niciun răspuns, dar până la această dată nu există nicio informație că Ministerul Agriculturii ar fi notificat la Bruxelles o schemă de sprijin pentru crescătorii de animale.

    După publicarea lui în Monitorul Oficial, sumele devin disponibile pentru a intra în autorizarea de plată a fermierilor de către funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

    Citiți și: Subvenția de 1 euro la bovine – la aprobare în ședința de Guvern de astăzi!


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură