• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngrășarea tăurașilor – costuri vs. profit. Cheltuieli cu furajarea: 38,55 de lei/zi

    Ramona Dascălu -

    Îngrășarea tăurașilor: costuri versus profit. Afacerea de îngrășare a tăurașilor poate deveni o capcană pentru crescătorii care nu își calculează atent cheltuielile de furajare, mai ales că subvențiile pe cap de animal au devenit tot mai nesigure din punct de vedere al cuantumului.

    Pierderea la creșterea unui animal crescut pentru valorificare carne poate ajunge la aproape 9.000 de lei, după cum arată calculele unui crescător de bovine din rasa Bălțată Românească. Acesta a ajuns la acest rezultat după ce a realizat un calcul simplu între prețul pe care îl plătește pentru furajarea animalului timp de 12 luni și prețul cu care vinde animalul, după ce a ajuns la o greutate optimă pentru sacrificare.

    Fermierul Petru-Mihai Pustai din județul Mureș a făcut un calcul referitor cât îl costă hrana pentru o bovină până la vârsta de 16 luni, vârstă la care ajunge la o greutate de 550 de kilograme, optimă pentru sacrificare.

    Costu furajare pentru un tăuraș pe zi

    Cost furajare: 38,55 lei pe zi, pe cap de tăuraș

    Pentru început, crescătorul a adunat toate cheltuielile cu hrana de pe parcursul unei zile și a ajuns la suma de 38,55 lei/cap de animal/zi, fără să pună la calcul însă alte cheltuieli de întreținere.

    ”Las aici un calcul estimativ la prețurile pieței (OLX) pentru furajele utilizate în hrănirea exemplarului de mai jos ca acesta să ajungă la greutatea medie de 550kg. Nu condamnați, este strict ce utilizez eu zilnic, fiecare are propriul sistem de furajare!

    Prețul la zi pentru furaje

    Costul mediu/kg la prețurile pieței pentru furajarea taurinelor:

    Cantități utilizate în furajul zilnic:

    Pentru furajarea unui tăuraș, fermierul utilizează zilnic o cantotitate de 39,5 kg furaj/cap, iar la prețurile de mai sus, înmulțite cu cantitățile date, reiese un cost zilnic de 38,55 lei/cap.

    ”Nu calculez paieta de însămânțare, nu calculez manoperă operator însămânțător, nu calculez forța de muncă pe întreaga perioadă, nu calculez utilajele, nu calculez laptele consumat de către vițel și combustibilul și nu calculez timpul meu”, a precizat fermierul.

    Cost total îngrășăre tăuraș: 13.878 lei

    În continuare, crescătorul a înmulțit suma zilnică cheltuită pe furajare cu numărul de zile în care bovina ajunge la o greutate optimă pentru sacrificare.

    ”Animalul ajunge la vârsta de 16 luni, adică 480 zile, la o greutate medie de 550 kg , greutate de sacrificare. Din perioada de 16 luni, tăiem jos perioada primară de viață ca să nu reiasă sume colosale și calculăm doar vârsta la care poate consuma mixul furajer, adică de la 4 luni, și rămân 12 luni cu un total de 360 zile, perioadă în care animalul consumă o cantitate totală de furaj de 14.220 kg la prețul final de 13.878 lei. Știu, sună fabulos, dar ăsta e adevărul! Încercați fiecare să vă calculați prețul furajelor pe perioada în care creșteți animalul. Bineînțeles, apar variații de cost și de cantități de consum furaj, cât și de prețuri, calculul este strict adaptat la sistemul pe care îl am eu în fermă”, dezvăluie fermierul.

    Preț vânzare tăuraș: 4.950 lei

    Potrivit fermierului, partea cea mai dificilă intervine atunci când trebuie vândut animalul în care s-au investit și bani și timp pe nimica toată. ”Vine momentul valorificării. Pui anunțul, te sună tot felul de oameni, care oferă 6-7 lei sau unii mai binevoitori 8 lei/kg în viu sau 14-15/kg în carcasă. Stai și cugeți bine și îți faci câteva socoteli și îți dai seama că dacă ceri 9 lei, că doar ai pus osul și ai transpirat, acești buni oameni te reped, îți vorbesc urât, unii ajung să facă batjocură sau chiar să te înjure, că doar așa e frumos. Revin la pret, iei cei 9 lei și îi înmulțești cu greutatea animalului, în cazul de față 550 kg și îți iese o valoare de 4.950 lei. Acum, iei această sumă și o raportezi la costul de furajare calculat mai sus, adică la 13.878 lei, și îți dai seama că după un an întreg (cele 12 luni de furajare) ajungi pe un minus cu 8.928 lei, din care mai scazi acea subvenție mirifică de 5 lei și vezi cât ești de mulțumit!”, a menționat acesta.

    Preț carne la fermier: 6-9 lei kg/în viu, preț în magazine – 40-50 kg carne

    Și mai dureros este atunci când în supermarket carnea de vită se vinde cu 40-50 lei per kilogram, iar din fermă pleacă cu 6-8 lei per kilogram, în cazuri tot mai rare, la 9 lei pe kilogram în viu.

    ”Nu am o problemă cu nimeni, nu vreau să jignesc pe nimeni și nu arunc cu piatra, dar când ajunge carnea de vită 40-50 lei/kg, în supermarket, și de la tine din fermă pleacă cu 6-8 lei îți vine să îți iei câmpii sau să o apuci pe arătura. Nu mai vorbesc de un grătar la restaurant, că și ăla făcut vai mama lui la 100 gr cu un preț de 120 lei sau dacă l-a ars mai tare marele maiestru cu nu știu câte stele de anvelope, poate urca în preț. Temă de gândire pentru cei care vor să facă negoț pe spinarea vacărului sau pentru amărâții care muncesc zi lumină 365zile/an și acum, hai cu haterii!”, și-a încheiat acesta mesajul.

    Calculele fermierilor care investesc în creșterea bovinelor este dat peste cap și de subvenții. De la an la an, acestea sunt în scădere, și chiar și cu cuantumurile tot mai mici, prețul pe carne de vită nu crește să acopere pierderile.

    Din mesajul fermierul, pe scurt, se desprind următoarele concluzii:

    Costul de furajare al unui tăuraș, până la valirificare (16 luni) se ridică la 13.878 lei.

    Prețul pe care îl încasează fermierul pe tăurașul ajuns la 550 kg ste de 4.950 de lei.

    Pierderea înregistrată de fermier, numai din cheltuielile cu furajarea tăurașului de îngrășat, se ridică la 8.928 lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till