Grâul îmbogățit cu zinc – o viitoare cultură de bază pentru fermieri
Angelica Lefter -Grâul îmbogățit cu zinc – o viitoare cultură de bază în fermele din România. Cereala are toate șansele să devină preponderentă în cadrul tranzacțiilor, după ce oamenii de știință au anunțat că descoperirea este un aliat principal în lupta împotriva deficiențelor alimentare și a malnutriției.
Experții Institutului de Îmbunătățire a Grâului și Porumbului din Mexic au descoperit că grâul îmbogățit cu zinc poate aduce un important aport în dieta persoanelor cu deficiențe alimentare, stimulând nivelul de minerale esențiale din corp, potrivit dcnews.ro.
Directorul institutului, Martin Kropff, speră ca grâul îmbogățit să devină preponderent în comerțul cu cereale, ponderea crescând până la 80% în următorul deceniu, de la 9%, cât este în prezent.
Acest tip de grâu a fost creat prin metode clasice de altoire și nu prin modificarea genetică a organismelor. Șeful institutului a spus că se așteaptă ca practica să revină în actualitate și mai multe soiuri de cereale să fie îmbunătățite în următoarele decenii.
De asemenea, institutul a dezvoltat și porumb îmbogățit cu zinc, pe care l-a introdus în urmă cu doi ani în Columbia. Totodată, institutul din Mexic caută să crească randamentul și să îmbunătățească mijloacele de subzistență pentru fermierii din zonele sărace, în același timp adresându-se și provocărilor schimbărilor climatice.
În prezent, varietățile îmbunătățite de grâu sunt distribuite cu ajutorul unor companii din India, Pakistan, Bangladesh, Mexic și Bolivia. Se așteaptă ca și China să înceapă importul în cursul acestui an.
Noile varietăți de grâu sunt menite să îmbogățească alimentația populațiilor care au deficiențe de fier și zinc și pot de asemenea sprijini sistemul imunitar în lupta împotriva virușilor. Lipsa de zinc este una dintre cauzele principale ale malnutriției în lume și afectează anual mai mult de 2 miliarde de oameni.