• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Perioada din an în care pășunatul pe terenuri agricole este interzis – lege promulgată

  Roxana Dobre -

  Legea privind pășunatul animalelor a fost promulgată prin decret prezidențial de către Președintele României, Klaus Iohannis. Actul normativ semnat vineri, 16 aprilie,  instituie promulgarea Legii privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 105/2017 pentru modificarea art. 23 alin. (1) lit. c) din Legea vânătorii şi a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006.

  Documentul, care a fost depus înițial în Parlament încă din anul 2018, respinge o ordonanță de Urgență a Guvernului pentru modificarea Legii Vânătorii. ”Se respinge Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105 din 20 decembrie 2017 pentru modificarea art. 23 alin. (1) lit. c) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1017 din 21 decembrie 2017”, se arată în documentul promulgat de președinte.

  Decizia guvernamentală aprobată în 2017, care a fost respinsă prin lege, reglementa condițiile în care animalele pot fi pășunate pe terenurile agricole în sezonul rece. Astfel, ordonanța ridica interdicția pășunatului în perioada 6 decembrie – 24 aprilie, pentru o parte din proprietarii animalelor domestice.

  Guvernul stabilise, prin ordonanța de urgență care a fost respinsă acum de Parlament, modificarea prevederilor art. 23 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 407/2006 a vânătorii și a protecţiei fondului cinegetic. Potrivit noii reglementări, „se interzicea păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie, cu excepția cazurilor în care proprietarul animalelor domestice este proprietar sau deține cu orice titlu terenul agricol sau are acordul scris al deținătorului de teren pe care se pășunează”. Vechea reglementare prevedea interdicția pășunatului pentru toți crescătorii de animale.

  După publicarea în Monitorul Oficial a respingerii prevederilor OUG 105/2017, pășunatul pe terenuri agricole devine interzis pentru toți crescătorii de animale pe timpul iernii, în intervalul 6 decembrie-24 aprilie.

  Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre Ordonanța Guvernului aici: PĂȘUNATUL DE IARNĂ, doar pe TERENURI PROPRII sau cu ACORDUL SCRIS AL PROPRIETARULUI!

  Agrointeligența-AGROINTEL.RO a urmărit parcursul legii care interzice pășunatul pe perioada iernii și a publicat de fiecare dată modificările făcute la această interdicție care i-a nemulțumit pe ciobani. Legea vânătorii a fost schimbată de mai multe ori după ce oierii au organizat un mare protest în decembrie 2016, reușind să convingă autoritățile să suspende (prin derogare aprobată anul în Parlament n.r) din actul normativ prevederile despre limitarea numărului de oi la turmă și interzicerea pășunatului în perioada de iarnă.

  De-a lungul timpului legea a suferit modificări iar o variantă agreată între autorități și crescători a fost cea adoptată în 2019 în Parlament adică permiterea parțială a pășunatului, în anumite condiții. Despre acest subiect citiți aici: NOUA LEGE A VÂNĂTORII: PĂȘUNATUL PE TERENURI AGRICOLE, INTERZIS PE TIMPUL IERNII

  Ulterior noua lege, care se află în vigoare, a fost aprobată și de președintele Klaus Iohannis: PREȘEDINTELE IOHANNIS A PROMULGAT LEGEA CARE INTERZICE PĂȘUNATUL PE TIMPUL


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Firme fantomă pentru vânzarea de cereale. Percheziții în județele Constanța și Călărași! Ordin ANPC: Prețul și denumirea produselor – obligatorii la comercializarea în piețe! Sclerotinia Protector – noua tehnologie Corteva Agriscience la cultura de rapiță

  Ultimele știri

  TYTANIT, un biostimulator cu rol activ în stimularea polenizării și fructificării Surse: Liberalii dau vina pe Oros că a pierdut banii pentru irigații, prin PNRR! Subvenții APIA 2021: Cereri de plată depuse pentru 9.823.979 hectare