• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Președintele ANSVSA: În 2021 avem deja trei focare de scrapie, în trei județe diferite

    Angelica Lefter -

    Cazuri de scrapie în România în 2021. Focarele bolii la ovine și caprine au fost semnalate deja la nivelul a trei județe, a anunțat președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, dr. Robert Chioveanu.

    ”Am niște date, vă pot spune că în anul 2020, boala a fost notificată în 6 județe, fiind diagnosticate 15 focare în care s-au înregistrat 53 de cazuri diagnosticate la ovine și 5 la caprine. În anul 2021 boala a fost notificată în 3 județe fiind diagnosticate 3 focare în care s-au înregistrat 4 cazuri diagnosticate la ovine și unul la caprine. Avem Programul de Supraveghere, Control și Eradicare a Scrapiei, aprobat și cofinanțat de Comisia Europeană. Bineînțeles că știm județele afectate. În 2020 au fost Buzău, Giurgiu, Cluj, Sibiu, Teleorman și Dâmbovița, iar anul acesta: Mureș, Cluj și Vaslui. Important e să avem un număr cât mai mare de crescători care să înțeleagă importanța acestui program”, a declarat președintele ANSVSA în cadrul unui interviu acordat emisiunii Forța Fermierilor, în direct, pe 14 aprilie.

    Program anti-scrapie cu fonduri de la UE

    La rândul său, invitat în cadrul emisiunii Forța Fermierilor, la Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Ioan Bogolin, directorul General al Direcției Generale de Sănătate și Bunăstare Animală din cadrul ANSVSA, spune că implementarea unui program prin care se combate scrapia în România este cofinanțat din fonduri europene și trebuie pus în aplicare pentru a nu se ajunge la probleme și mai grave.

    ”Și așa este foarte târziu, este și un program cofinanțat în care se poate reduce cheltuiala cu acest program și ar trebui doar să îl punem în aplicare. Dacă în domeniul bunăstării sunt reguli care doar trebuie respectate și dacă se respectă nu ar fi probleme, în domeniul sănătății animalelor, dacă nu prevenim și apar focare, măsurile sunt…treburile devin mai complicate”, spune Ioan Bogolin.

    Genotiparea poate menține efectivele sănătoase

    Directorul general al departamentului Control Oficial, din cadrul ANSVSA, Alexandru Duma, a declarat, la rândul său, că genotiparea este cea care poate menține exemplarele sănătoase.

    ”Această genotipare, trebuie să înțeleagă crescătorii că are rolul de a menține doar acele exemplare care sunt rezistente la boala respectivă”, spune specialistul.

    Un caz reprezintă…o turmă

    Ioan Bogolin a completat că fiecare caz descoperit înseamnă, de fapt, o turmă. Pentru că este clar că boala afectează întreaga exploatație care va suporta consecințele.

    ”Fiecare caz înseamnă o turmă, deci se aplică măsura pe turmă. În noiembrie, 350-400 de capete, deci nu sunt puține. Programul de genotipare intră în domeniul prevenției. Combaterea, sigur cu despăgubire, evaluare. Dar vedeți că blocajul și pierderile economice indirecte sunt uriașe. Efectele colaterale se răsfrâng și asupra exportului. Nu sunt corecte cele invocarea refuzului la export din cauza celor câteva focare de scrapie, dar există un motiv. Acest program este relevant nu numai datorită relației cu Turcia, este foarte important, e o cerință”, spune directorul general al Direcției Generale de Sănătate și Bunăstare Animală din cadrul ANSVSA.

    Screpia reprezintă una dintre problemele majore ale României deoarece prezența acestei boli în turmele de ovine poate crea pagube economice majore. Totodată, boala prezentă pe teritoriul țării noastre a dus la refuzul la export în anumite state, ceea ce se traduce în pierderi economice importante.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful ANZ anunță controale la fermele care încasează subvenții: ”Se va extrage al doilea eșantion” Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate Crescătorii de oi fac front comun: Nu mai vindem mieii de Paști sub 24 lei/kg în viu

    Ultimele știri

    Florin Barbu, MADR: Protestele fermierilor din toată Europa – un duș rece Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene