Crescător de animale: ”Am om la care i-am promis 1.000 de euro pe lună și m-o refuzat”
agrointeligenta.ro -Forța de muncă – o problemă tot mai acută în sectorul de creștere a animalelor. Oamenii serioși sunt dificil de găsit, așa că majoritatea fermelor se bazează pe puterea și priceperea membrilor familiei pentru a îndeplini lucrările agricole.
În județul Satu Mare, fermierul Grigore Dobras ”Certezanu” din Halmeu spune că salariile oferite îngrijitorilor de animale au ajuns la sume importante – 1.000 de euro pe lună. Chiar și așa, puțini sunt serioși să își ia un angajament la o fermă de creștere a ovinelor.
”98 la sută este familia (cu munca la fermă – n.r.). Doi la sută sunt trecători. Sunt probleme foarte mari. Forța de muncă e aproape inexistentă. Să spun adevărat: am om la care i-am promis 1.000 de euro pe lună și m-o refuzat. Dar nici ăla nu era 100% – și el avea și el…dacă nu avea defect, avea oile lui”, a declarat în cadrul emisiunii ”Ferma” (TVR 2) fermierul Grigore Dobras.
În localitatea Halmeu, crescătorul deține un efectiv total de circa 5.000 de ovine. Pe timpul iernii, animalele sunt ținute în sere spațioase, asigurându-se astfel și fertilizarea solului pentru viitoarele culturi de legume în spații protejate.
Pentru rezolvarea problemelor legate de forța de muncă, de anul trecut Guvernul a introdus un ajutor de stat pentru angajarea în agricultură a tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani. Sprijinul pentru angajatorii din agricultură, pe anul trecut, a fost de 1.000 de lei pe lună pentru tinerii cu studii superioare care sunt angajați, de 750 de lei pe lună pentru cei cu studii medii și de 500 de lei pentru tinerii fără studii.