Informația Agrointeligența privind eliminarea depozitelor agricole din PNRR – confirmată!
Ramona Dascălu -Depozitele agricole regionale, eliminate din PNRR! Iată că la o săptămână după ce Agrointeligența – AGROINTEL.RO și-a informat cititorii că ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea a scos din Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) finanțarea ministerului Agriculturii pentru cele opt depozite regionale, acestă informație a fost confirmată de preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu.
Potrivit președintelui CNIPMMR, Florin Jianu, finanţarea depozitelor agricole regionale a fost eliminată din ultima variantă a Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), cea transmisă la Bruxelles de ministrul Investiţiilor şi Programelor Europene, Cristian Ghinea.
”Vedem că depozitele agricole regionale au fost scoase din ultima variantă a PNRR. Deşi nouă ni se prezentase că erau acolo, ele au fost scoase, deci în varianta cu care a mers ministrul Investiţiilor şi Programelor Europene la Bruxelles nu se regăseau aceste depozite. Spunem aceste lucruri pentru că ele sunt în total dezacord cu nevoile mediului de afaceri”, a declarat, luni, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
Potrivit primei variante a PNRR, la capitolul agricultură era inclusă construcţia a 8 depozite regionale cu temperatură controlată pentru depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea şi comercializarea produselor agricole locale, valoarea investiţiei fiind de 120 de milioane de euro.
Preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, a mai menţionat că este profund nemulţumit de diminuarea sumelor alocate prin PNRR mediului de afaceri. ”Suntem în total dezacord cu Programul Naţional de Relansare şi Rezilienţă. Suntem profund nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă în PNRR. Spun acest lucru pentru că pentru mediul de afaceri au ajuns să fie alocate 2,4 miliarde de euro din 3,8 miliarde câte erau alocate iniţial şi din 5 miliarde de euro, cât evaluasem noi că ar trebui mediului de afaceri. Toate fondurile sunt rambursabile, adică sunt sub formă de împrumuturi, garanţii şi aşa mai departe. Nu vedem nimic cuprins la capitolul de recâştigare a competitivităţii companiilor, unde ai nevoie efectivă de granturi şi de implementare imediată, în schimb vedem fonduri pentru ONG-uri, fonduri care nu au nicio legătură cu realitatea”, a precizat Florin Jianu.