Două ajutoare de stat pentru care crescătorii de animale nu primesc bani în acest an
Roxana Dobre -Nu sunt bani de la bugetul de stat pentru reproducție. Crescătorii de porci urmează să primească o parte din alocarea care se aplică ”la pachet” pentru tot sectorul zootehnic prin Programul Național de Tranziție. Un alt plafon care ar putea ajunge pentru relansarea porcului românesc este ”în negociere” fiind prevăzut în Programul Național de Relansare și Reziliență (PNRR).
”Pentru că bani de la Bugetul Național nu au fost și nici nu o să fie anul acesta cu siguranță, după un an de criză”, a transmis Adrian Oros, luni 19 aprilie, în cadrul unei dezbateri online cu tema ”Industria cărnii, între realităţile româneşti şi provocările europene”, găzduită de RFI.
Ministrul Adrian Oros a anunțat astfel că Guvernul nu va pune în aplicare nici în acest an programul de sprijin pentru sectorul suin, așa cum a fost el aprobat prin Legea Legea nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție – Parlamentul României. În mod similar, nu va fi aplicată nici Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.
Potrivit ministrului Oros, crescătorii de animale vor beneficia în următorii 2 ani de 350 de milioane de euro, aici fiind incluse și măsurile destinate fermierilor care cresc porci.
”Tocmai de aceea în bugetul PNDR de tranziție am pus 350 de milioane din 760 (de milioane n.r) pentru zootehnie. De aici se pot finanța inclusiv fermele de reproducție. Noi în paralel sigur că am prins și negociem și în Programul Național de Relansare și Reziliență, este unul dintre proiectele pe care le negociem cu Comisia. Dar nu știm care va rezultatul negocierilor. Câte dintre proiecte vor fi aprobate, pentru că fiecare minister s-a dus cu mai multe proiecte, noi avem proiectul pe care îl considerăm principal, cel legat de irigații, gestionarea apei. Dar avem și acea rețea de depozite pentru produse românești și avem depus și proiectul privind relansarea reproducției la porcine. Sigur l-am legat și de eradicarea Pestei Porcine Africane (PPA), pentru că nu poți să te duci să ceri la Europa bani pentru reproducție și în același timp țara este plină de PPA. Și în acest fel am scris acel proiect, așa l-am fundamentat, cum am spus că pe de o parte vom relansa creșterea porcului prin stimularea producției în țară dar în același timp prin înăsprirea regulilor de bio-securitate ca să reușim să controlăm această boală. Deci avem două tentative de finanțare: una prin PNRR, care este în negociere, și cealaltă care este foarte clară în Programul Național de Tranziție unde sunt sume pentru zootehnie 350 de milioane de euro în următorii 2 ani”, a mai punctat Oros.
Date ale Departamentului pentru Agricultură al SUA și ale Institutului Național de Statistică (INS), publicate de www.economica.net, stocul de porci din România este pe un trend descendentă, cu o scădere de 2,6% în 2020 față de 2019. Numărul de scroafe de reproducție în 2020 a scăzut, de asemenea, cu patru procente, de la 309.000 de capete în 2019 la 297.000 de capete.
Din datele INS, în 2016, România avea un efectiv de peste 4,7 milioane de capete, în timp ce în 2020 numărul lor era în jur de 3,6 milioane. Iar efectele se văd în importuri de animale vii. “Deoarece capacitatea de producție de porci a fost sub presiune, fermele de îngrășare au căutat purcei din afara României, ceea ce a determinat ca importurile de purcei vii în 2020 să crească cu 17,6 la sută față de anul precedent”, potrivit USDA.
De asemenea, potrivit INS, numai în ianuarie 2021, România a importat peste 2.200 de reproducători de rasă pură, din Ungaria, Danemarca și Franța, în jur de 81.200 de porci sub 50 de kg din germania, Ungaria, Danemarca și aproape 12.000 de porci de peste 50 de kg din Ungaria, Germania, Danemarca.
Pe de altă parte, exporturile de animale aproape că au fost sistate. Potrivit INS, spre exemplu, în 2019 a fost exportat un singur porc de 120 de kg, în valoare de 240 de euro. În 2020, s-au trimis în Ungaria 449 de porci de peste 50 de kg, acesta fiind singurul transport.
În 2016, principala piață pentru porcii vii din România a fost Albania, unde s-au trimis peste 11.600 de animale, dintr-un total de 12.965 de animale.