• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Document de poziție privind bunăstarea animalelor vii în timpul transportului. Anunțul europarlamentarului Daniel Buda

    Angelica Lefter -

    Europarlamentarul român, Daniel Buda, este de părere că transportul de animale vii nu poate fi restricționat, el reprezentând un segment important în viața agricolă, iar pentru bunăstarea animalelor trebuie găsite soluții eficiente.

    Într-o postare pe contul său oficial de Facebook, Daniel Buda trage un semnal de alarmă în ceea ce privește poverile financiare suplimentare care ar putea apărea odată cu schimbările efectuate în acest segment, și care ar putea fi suportate în final din buzunarul consumatorilor.

    Oficialul european mai spune că a pregătit un document în care a subliniat poziția Partidului Popular European (PPE) în legătură cu acest subiect.

    Daniel Buda își începe expunerea printr-un citat elocvent: „Măreția unei națiuni și progresul ei moral pot fi judecate după modul în care animalele sale sunt tratate!”

    Textul postat continuă în aceeași notă care vizează găsirea de soluții pentru bunăstarea animalelor vii în timpul transportului.

    ”Grupul PPE este mereu aproape de fermieri și luptă pentru bunăstarea animalelor! Astăzi am participat la reuniunea grupului de lucru al Partidului Popular European pentru buget și politici structurale, în cadrul căreia am avut un schimb de poziții pe marginea documentului de poziție privind bunăstarea animalelor vii. În calitate de coordonator al Grupului PPE în Comisia de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului (ANIT), din Parlamentul European, am propus elaborarea unui document de poziție privind bunăstarea animalelor vii în timpul transportului.

    Grupul PPE reprezintă interesele fermierilor și va continua să fie vocea fermierilor europeni și a comunităților rurale. Grupul PPE este convins că transportatorii, crescătorii de animale și comercianții au în primul rând interesul de a livra animale sănătoase în cele mai bune condiții”, a menționat Daniel Buda în textul postat pe pagina sa de socializare și preluat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Europarlamentarul român mai spune că Regulamentul nr. 1/2005 care face referire la normele europene privind bunăstarea animalelor în timpul transportului trebuie aplicat de toate statele membre ale Uniunii Europene, iar soluțiile găsite trebuie să nu aducă poveri suplimentare.

    ”Sunt necesare soluții eficiente și concrete pentru o mai bună gestionare a transportului animalelor vii, fără a crea poveri suplimentare și costuri ridicate, care vor fi acoperite în cele din urmă de către consumatori. Regulamentul nr. 1/2005 poate avea un impact pozitiv asupra bunăstării animalelor în timpul transportului, dacă este pus în aplicare în mod judicios de către fiecare stat membru”, a adăugat Daniel Buda.

    În final, europarlamentarul român a redat intervenția sa, punând accentul pe componenta de bunăstare a animalelor în timpul transportului, care are un impact major asupra cărnii, dar și asupra vieții reproductive a animalelor menționând că transportul animalelor se face nu numai pentru abatorizare.

    ”Grupul PPE este mereu aproape de fermieri, inclusiv în această problemă spinoasă legată de transportul animalelor vii. Știm foarte bine că este o preocupare și la nivelul societății civile legată de acest subiect. Transportul animalelor vii reprezintă un segment important din activitatea agricolă și nu poate fi așadar, restricționat. Evident, sunt aspecte care trebuie să fie corectate și noi ca grup, ne-am dorit să venim cu soluții la aceste probleme.

    Astfel, am pregătit acest document în care am subliniat poziția noastră, și anume: transportul animalelor vii trebuie continuat, dar cu punerea unui accent deosebit pe componenta de bunăstare a animalelor pe durata transportului deoarece această bunăstare are un impact major atât asupra calității cărnii, cât și asupra vieții reproductive a animalelor. Animalele sunt transportate nu doar pentru a fi abatorizate, ci și pentru reproducție. Este foarte importantă implicarea noastră, în Parlamentul European, pentru a oferi soluții la provocările din acest sector.

    Le mulțumesc tuturor colegilor care au avut contribuții însemnate pe marginea acestui document. Putem veni în continuare cu idei constructive, astfel încât până la următoarea reuniune să putem să avem un instrument puternic, prin care demonstrăm că suntem în continuare aproape de fermieri și în același timp, să răspundem așteptărilor societății civile!”, a concluzionat oficialul european.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor