• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Abatorul-container: Investiția de 100.000 de euro făcută de un crescător de ovine Jura

    Angelica Lefter -

    Primul abator container din județul Suceava – deschis de un fermier care crește ovine din rasa Jura și care și-a propus să ajungă cu marfa direct la consumator, fără intermediari. Achiziția, unică în județ și foarte rară în restul țării, a fost făcută de un tânăr crescător de ovine din comuna suceveană Hârtop, crescător a peste 500 de oi din rasa de carne ”Jura”, a costat aproximativ 100.000 de euro și are o capacitate de sacrificare de 200 de ovine pe lună, potrivit monitorulsv.ro.

    Mieii sacrificați pentru Sărbătorile Pascale vor ajunge de la fermă direct la consumator, fără intermediari

    Sorin Trifina a cumpărat o instalație abator și carmangerie tip container, prin care va avea unde să sacrifice miei, dar și unde să producă preparate. Prin aceasta va fi asigurat lanțul alimentar complet, de la crescător și până la masa consumatorului.

    Abatorul tip container este deja montat și în mare parte utilat, fiind în curs de autorizare la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava.

    Foto: Facebook/ Monitorul de Suceava

    Fermierul în vârstă de 37 de ani este apreciat de specialiștii din zonă ca fiind un exemplu de bună practică, după cum a spus directorul executiv al DSVSA Suceava, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc.

    ”Este pe cale de a asigura un lanț de producție complet, crește animale, dar le va și sacrifica în condiții sanitar-veterinare foarte bune. Investiția cuprinde tot ceea ce este necesar, de la camere frigorifice și până la atelier de carmangerie, astfel că poate livra până la consumatorul final. Ar fi ideal să existe cât mai multe astfel de abatoare tip container în județul Suceava”, a precizat Sorin Mihai Voloșeniuc, șeful DSVSA Suceava.

    Fermierul sucevean este primul importator în România al rasei de oi ”Jura”

    Sorin Trifina are 37 de ani și a fost primul importator în România al rasei de oi de carne ”Jura”. Acesta a investit mulți bani și toate eforturile în creșterea acestei rase de ovine.

    ”Toți cei care au reușit în acest domeniu spun că trebuie ca fermierul să închidă singur cercul de producție și am zis să încerc și eu să văd dacă reușesc. Am studiat mult ofertele și am reușit să achiziționez un astfel de abator tip container cu aproximativ 100.000 de euro, în leasing”, a declarat Sorin Trifina.

    Foto: monitorulsv.ro

    Bărbatul spune că va putea sacrifica miei în câteva zile pentru Sărbătorile Pascale.

    „O să sacrific mieii din ferma mea, carcasele sunt practic deja vândute. Din toamnă, vreau să ies pe piață cu pastramă afumată, cârnat, cotlet în baiț și alte produse din carne de oaie. Țin să precizez că este vorba de oaia de carne, sucevenii fac deja diferența de calitate și caută astfel de produse, din rasă de oaie de carne”, a spus fermierul.

    În abator vor fi sacrificate, pe viitor, și animale de la alte ferme

    Fermierul Sorin Trifina a menționat că datorită acestei carmangerii de capacitate mică va putea de acum să sacrifice mieii la o greutate optimă, nu doar înainte de Paște. Astfel, va putea să producă preparate din carne de miel pe care le va putea vinde în orice perioadă a anului, iar beneficiul economic va fi pe măsură.

    Sorin Trifina a menționat că deocamdată va folosi abatorul doar pentru a sacrifica propriile animale din fermă, dar pe viitor nu exclude că va putea sacrifica și animalele altor crescători. Abatorul are o capacitate de sacrificare de 200 de capete de ovine pe lună.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale Evaziune cu usturoi din import. Prejudiciul se ridică la 500.000 de euro Ministrul Agriculturii din Ucraina – suspect într-un caz de corupție cu terenuri agricole