Reușita unei ferme de familie: Recolta de ridichi de la Hetiur se vinde în supermarketuri
Angelica Lefter -Legumele de Hetiur sunt un veritabil brand creat de o familie care pune suflet în fiecare cultură pe care o înființează în solar sau în câmp. În această perioadă, familia Cristurean din județul Mureș se mândrește cu recolta de ridichi pe care o livrează deja în două supermarketuri Carrefour, dar și direct, pe bază de comenzi.
Familia Cristurean din localitatea Sighișoara, sat aparținător Hetiur, județul Mureș, se ocupă cu legumicultura de mai bine de 28 de ani. Totul a plecat din pasiune. Între timp, afacerea s-a dezvoltat, iar de pe piață și de la poarta fermei au reușit să intre cu marfa în marile magazine din Sighișoara și din Târgu Mureș.
Familia Cristurean cultivă legume pe 8 hectare de teren, multe dintre acestea în câmp, dar și pe 1.500 de metri pătrați de spații protejate. Marcel Cristurean, capul familiei, este preot, dar și un pasionat legumicultor. Acesta a spus pentru Agrointeligența – AGRPINTEL.RO cum a început totul.
”Suntem o fermă de familie, am început în urmă cu 28 de ani cu o mică grădină de legume pentru noi și datorită faptului că am păstrat semințele din legumele bunicilor pe care le-am cultivat în fiecare an, am ajuns să transformăm gradina mică într-o afacere de 8 hectare de legume și 1.500 de metri pătrați de solarii, spații protejate. Hetiur este un sat aparținător de Sighișoara, aici ne-am dezvoltat”, spune fermierul.
Ridichile rezistente la secetă, cultivate în solariile fermei Cristurean
Acum este momentul ridichilor și al spanacului. Pentru a ieși cu ridichi proaspete, familia Cristurean a semănat încă de la începutul lunii martie un soi rezistent la secetă și care se păstrează proaspăt o perioadă mai mare de timp de la recoltare.
”Este un soi care rezistă la secetă și are perioada de la maturitate până la recoltare este de două săptămâni, își păstrează forma. Este rezistent la secetă și nu devine casant, ațos. Am cultivat ridichi pe 700 de metri pătrați, în spații protejate. Soiul pe care îl avem nu are nevoie de niciun fel de tratament chimic. Noi îngrășăm terenul cu gunoi de grajd maturat după 2 ani de zile și folosim ca și îngrășământ bio, Zeolit. Nu am avut niciun fel de probleme cu dăunătorii, singurii cu care mai avem probleme sunt șoarecii”, explică fermierul.
Solariile de la Hetiur nu sunt încălzite, motiv pentru care pentru nopțile geroase s-a investit în agril cu care s-au acoperit culturile să nu înghețe. ”Avem în dotare arce de cerc din material plastic, facem tunele mici peste care tragem acel agrotextil. De la momentul răsăritului și până la vânzare durează pentru ridichi o luna si 2 săptămâni, le-am cultivat la început de martie. Celelalte le-am semănat cu 2 săptămâni mai târziu, să avem continuitate, sunt pe creștere acum”, a povestit Marcel Cristurean, preot și legumicultor.
Marcel Cristurean vrea să convingă tinerii să investească în agricultura din România
Fermierul ne-a explicat că a susținut dintotdeauna tineretul să se întoarcă pe meleagurile natale și să înceapă propria afacere în agricultură. Spune, din experiența de preot, că este greu ca părinții tineri să-și lase copiii cu bunicii, când pot face bani și în țară. A dat sfaturi prețioase, însă uneori a fost dezamăgit: ”Noi am fost foarte deschiși în zonă pentru tinerii fermieri, le-am spus chiar soiurile sau hibrizii pe care să-i folosească, dar am fost dezamăgiți că apoi au vândut în numele nostru”.
Fiind o afacere de familie în care se pune multă pasiune, calculele de profitabilitate sunt lăsate la urmă.
”Este un hibrid de ridichi pe care noi îl folosim de 7 ani. Ieri am dus la market peste 1.000 de legături și astăzi trebuie să realizăm alte 3.000 de legături. Am pus cei 700 de metri pătrați de solar cu ridichi. 250 de metri îi recoltăm săptămâna viitoare și acum am recoltat 250 de metri dintr-un solar. Nu pot spune cantitatea pe care am scos-o pana acum, nu am contabilizat, vreo 4.500 de legături până acum, dar noi suntem foarte mulțumiți. Dacă stăm să calculăm lucrarea solului, Zeolitul, semințele, manopera lucrătorilor, noi lucrăm în general în familie, dar mai avem și ajutoare din afară, este un profit de 50-60%”, a mai declarat preotul fermier.
În plină pandemie, ferma Cristurean a vândut legume la românii din străinătate
A avut mereu loc pentru a se dezvolta, iar pandemia nu a prins familia Cristurean pe picior greșit. S-au adaptat rapid. Au pornit inițial de la o tarabă în piață, apoi la vânzarea direct din fermă. Comenzile curg pe internet, iar dacă a fost nevoie marfa a ajuns și peste granițe.
”La început am avut spațiu în Piața Sighișoara, dar am promovat mai mult vânzarea direct din fermă pentru ca posibilii noștri cumpărători să vadă direct locul unde se cultivă, unde se recoltează, să fie tot timpul proaspete, să nu aibă acea perioadă în care să stea în saci la soare, la umbră…și din 2012 lucrăm cu două supermarketuri mari din Târgu Mureș. La nivel de Sighișoara cu un cunoscut lanț de magazine și cu toate restaurantele din zonă. Sunt aproape 2 ani de când nu mai vindem în piața agroalimentară. S-a dezvoltat acest principiu, lumea face comandă ca urmare a postărilor pe pagina noastră de socializare, marțea, vinerea și sâmbăta vin și ridică comanda gata pregătită din fermă. Anul trecut am făcut vânzări la domiciliu, lumea a venit și la fermă și am lucrat cu marketurile. Am reușit anul trecut să trimitem prin curierat și la Madrid și în Germania, au făcut 2 zile pe drum, dar s-au păstrat”, a spus Marcel Cristurean.
Ferma Cristurean funcționează după un principiu: Legume sănătoase pentru o viață sănătoasă!
Fermierul sighișorean este mândru de fiicele sale care i-au călcat pe urme. Ambele au studiat în domeniul agricol, una dintre acestea, cea mai mare, lucrând acum ca inginer în Koln, Germania. Poate și pentru că a știut ce însemană tradiția românească în legumicultură, Marcel Cristurean cultivă soiuri de legume de pe plaiuri buzoiene.
”Noi cultivăm soiuri de la Buzău, ardei, varză, roșii, castraveți. Fiica cea mare este inginer agronom la Koln și a făcut lucrarea de licență cu un profesor din Cluj sub îndrumarea domnului Costel Vînătoru. Eu sunt preot la bază, fac asta din pasiune în primul rând. Avem un principiu: Legume sănătoase pentru o viață sănătoasă! Anul trecut cred că am vândut de o mie de ori ferma seara și dimineața am cumpărat-o înapoi – spune râzând. De 7 ani suntem în fiecare an la control și mie îmi intră subvenția în martie și cea pe înverzire și pe legume îmi intră în mai, iunie. Am 6-7-8 controale pe an și totul este bifat bine. Noroc că avem un alt job și tot profitul l-am reinvestit în fermă și așa totul merge bine, altfel era dificil”, spune părintele Marcel Cristurean despre jobul său de suflet, legumicultura.