Fertilizare BIO-economică: deblocarea nutrienților din sol prin preparate pe bază de bacterii
Adrian Radu -Blocarea nutrienților în soluri este un factor major de limitare a randamentului culturilor agricole. În mod frecvent, fermierii utilizează înainte de semănat cantităţi însemnate de fertilizanţi cu conținut ridicat de fosfor, cu scopul asigurării necesarului de consum al plantelor în stadiile timpurii de dezvoltare ale culturilor. Totuşi, o mare parte din cantitatea de fosfor aplicată astfel la sol rămâne nevalorificată, în principal din cauza mobilității reduse a acestui element (difuzie redusă în sol, distanța de absorbție prin rădăcină de circa 1 mm) și a faptului că este foarte activ chimic, intrând ușor în combinații de tipul fosfaților, care îl fac indisponibil pentru plante.
Dacă aplicați îngrășăminte cu fosfor pe un sol cu reacție bazică sau acidă, trebuie să luați în calcul că pH-ul solului poate limita cu până la 90% disponibilitatea fosforului! Umiditatea şi temperatura solului influenţează mobilitatea fosforului prin accelerarea sau încetinirea proceselor de desorbţie şi solubilizare a fosforului imobilizat şi de difuzie spre rădăcinile plantelor; de exemplu, la o temperatură a solului de 13⁰C, disponibilitatea fosforului poate scădea cu până la 70%!
Plantele tinere suferă din cauza blocării P₂O₅ în sol
Deficiența de fosfor se manifestă mai ales la plantele tinere, aflate în creștere. Culturile aflate în primele stadii de vegetație sunt cele mai vulnerabile, având un sistem radicular putin dezvoltat, care explorează o suprafață mică de sol. De asemenea, la culturi precum floarea-soarelui sau porumbul, creșterea vegetativă depășește posibilitățile rădăcinii de a furniza corespunzător fosfor. Apar simptome de piticire a plantelor, frunzele capătă o culoare violacee sau vișiniu închis. Carența se manifestă întâi la vârful frunzelor de jos, după care se extinde pe margini, până când întreaga frunză devine vânătă. Frunzele noi sunt de obicei verzi, pentru că planta mobilizează fosforul disponibil catre acestea, cu prioritate.
Importanța aprovizionării cu fosfor la culturile prășitoare
La floarea-soarelui, primele faze de vegetaţie reprezintă o perioadă critică pentru nutriţia cu N, P şi K, iar influenţa negativă a insuficienţei acestora nu mai poate fi corectată ulterior, chiar dacă se asigură cele mai bune condiţii de nutriţie. Ca urmare, asigurarea unei bune aprovizionări a plantelor de floarea-soarelui cu toate elementele nutritive, încă de la răsărire, constituie una dintre principalele condiţii pentru obţinerea unor producţii mari.
La porumb, necesarul de fosfor este cuprins între 30 şi 100 kg P₂O₅/ha, în funcţie de gradul de aprovizionare a solului si de nivelul de producţie vizat. Un sol aprovizionat cu 8-10 mg P₂O₅ la 100 g de sol asigură o bună nutriţie a plantelor de porumb, un conţinut mai ridicat putând duce la apariţia carenţei de zinc.
Soluție inovatoare de la Chemark Rom: disponibilizarea fosforului din sol la un cost economic pe ha
Chemark Rom propune fermierilor români o soluție tehnică care va deveni baza agriculturii din viitor: un preparat pe bază de bacterii, care reduce deficiențele de fosfor din sol la un cost economic pe hectar. Fosfix Plus este un fertilizant microbiologic care conţine bacteria Bacillus aryabhattai. Atunci când este aplicat pe sol, produsul eliberează fosforul din formele indisponibile plantelor, precum fosfaţii de calciu, fier şi aluminiu, suplimentând cantitatea de fosfor din soluţia solului, disponibilă pentru plante.
Urmărește aici un scurt video despre acțiunea Fosfix.
Fosfix Plus a fost dezvoltat de compania UAB Bioenergy din Lituania, cel mai mare producător de biotehnologie din Europa de Nord. Ideea de la baza produsului Fosfix Plus sunt studiile științifice care au indicat că o mare parte din fosforul existent în sol, de până la 80%, este indisponibil pentru plante, fiind sub formă de fosfor organic (între 30 si 65% din fosforul total din sol) sau în forme inaccesibile plantelor – fosfor fixat (adsorbit) sau sub formă de minerale fosfatice primare sau secundare, de tipul fosfaților. Micro-organismele din sol joacă un rol cheie în procesarea și transformarea acestor forme inaccesibile de fosfor în forme disponibile pentru plante. Măsurătorile realizate în fermele care au aplicat Fosfix Plus au relevat faptul că în numai o lună de la tratamentul cu Fosfix Plus, prin mobilizarea fosforului din fosfați, cantitatea de fosfor disponibil pentru plantele din sol a crescut cu 22%, iar în două luni cu 31%. La culturile unde a fost aplicat acest produs nu a mai apărut deficienţa de fosfor, plantele au evoluat uniform și constant și nu au mai apărut pierderi de producție, ca în parcelele martor, unde plantele nu au valorificat P₂O₅ aplicat numai prin îngrășămintele de bază.
Fosfix Plus este distribuit in România de Chemark Rom. Solicitați detalii și consultanță la contactul de mai jos. Marius Miron, Director Nutriție.
0734 551 551
telefon/ whats app.