• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Acid lactic la iepuri: dozaj, administrare tratament intern și extern

  agrointeligenta.ro -

  Acidul lactic este benefic pentru iepuri la care acționează ca un antiseptic și ca tratament pentru numeroase boli. O atenție specială trebuie acordată dozajului pentru administrarea acidului lactic la iepuri, dar și momentului când se aplică tratamentul.

  Acidul lactic (lactat) este un lichid gălbui care nu are un miros pronunțat și are un gust acru. Substanța este ușor de solubilă în apă, alcool, eter și glicerină.

  Acidul lactic la iepuri: utilizare externă

  La iepurii de reproducție, acidul lactic se utilizează ca preparat antimicrobian și anti-fermentație și se administrează cu hrana. Nu se recomandă administrarea tratamentelor cu acid lactic la femelele gestante.

  Soluția apoasă de lactat poate fi utilizată pentru a trata locurile unde sunt ținute animalele, jgheaburi și băutoare, unelte pentru îngrijirea cuștilor, se arată pe site-ul redfeatherfarm.org.

  Acidul lactic (hidroxipropionic) este o substanță organică care, dacă este utilizată în mod corespunzător, nu are efecte negative și efecte secundare.

  Principalul motiv pentru utilizarea acidului lactic pentru iepuri în ferme și gospodării particulare este efectul asupra digestiei și asupra stării tractului gastro-intestinal (GIT).

  Potrivit lui Ion Iftodi, crescător de iepuri din Republica Moldova, pentru sistemul digestiv al iepurilor, acidul lactic prezintă numeroase beneficii:
  – ajută la prelucrarea hranei și previne problemele stomacului;
  – efect pozitiv asupra proceselor digestive;
  – luptă împotriva microbilor patogeni în tractul digestiv;
  – ameliorează spasmele în sfincterul sistemului gastrointestinal;
  – întărește sistemul imunitar, reglează metabolismul si reduce efectul acut al afecțiunilor gastro-intestinale – gastrita, colita, flatulența.

  Acid lactic pentru digestia iepurilor

  În timp ce mănâncă furaje, animalele pot suferi de balonare. Aceste probleme pot fi evitate în cazul în care iepurii li se administrează acid lactic. De obicei este adăugat în alimente sau în apă și are un efect benefic asupra stării generale: alimentele sunt digerate mai rapid și mai complet. Se stimulează digestia părților grosiere ale furajelor, iar energia vitală a animalelor crește.

  În plus, adăugarea de acid lactic în produsele alimentare corectează posibilitățile de reproducere, sporind activitatea sexuală la masculi si femele.

  Acid lactic pentru uz intern la iepuri

  Utilizarea internă și externă a acidului lactic la iepuri

  Metoda de utilizare internă a lactatului este adesea profilactică. Acidul hidroxipropionic protejează împotriva disfuncției gastrointestinale și stimulează creșterea greutății musculare. Ușor și fără efecte secundare suprimă microflora dăunătoare, protejează împotriva invaziei parazitare și a virușilor. Ea este tratată pentru trichomoniasis, coccidioză, flatulență, balonare.

  Cu utilizare externă, acidul lactic este potrivit pentru îngrijirea zonelor afectate ale pielii și membranelor mucoase. Substanța depășește cu ușurință bariera epidermică, fiind implicată activ în procesul de regenerare și contribuind la vindecarea rapidă a rănilor.

  Și, în plus, o soluție apoasă concentrată de lactat este un excelent antiseptic.

  În farmacii sau puncte de vânzare veterinare se găsesc două tipuri de acid lactic. Se produce în diferite concentrații – 40% și 80%.

  Concentrația și dozajul substanței pentru utilizare internă și externă vor fi diferite.

  Administrarea acidului lactic în apa de băut a iepurilor

  Acidul lactic la iepuri: dozaje pentru administrarea internă

  La animale nu se poate administra acidul lactic în formă nediluată. Pentru uz intern, diluarea medicamentului este obligatorie și se preferă administrarea în apa de băut.

  Doza profilactică de acid hidroxipropionic pe iepure este de 4 ml dintr-o soluție 2%. O astfel de cantitate este suficientă pentru a proteja iepurii, dar și păsările de curte, de viruși și invazii parazitare. Ar trebui să se administreze în termen de 5 zile la rând la începutul sezonului de primăvară-toamnă.

  Puteți prepara 2% concentrație după cum urmează: atunci când se utilizează acid lactic 80% în 100 ml de apă, se adaugă 2,5 ml acid, dacă substanța este de 40%, este necesar să se administreze 5 ml în 100 ml de apă.

  Pentru prevenirea coccidiozei, puilor de iepuri li se recomandă tratamentul timp de 45 de zile. Soluția de prevenție se prepară în modul următor: 2 lingurițe de acid lactic 40% lactat la 10 litri de apă. Aceeași concentrație este suficientă și pentru adulți.

  Mâncarea de iepure poate fi dezinfectată tot cu acid lactic. Concentrația variază de la 1 la 4%. Tratamentul se efectuează într-un raport de 0,5 ml pe 1 kg de hrană.

  Aplicarea tratamentelor cu acid lactic la iepuri

  Acidul lactic se diluează pentru aplicarea tratamentelor la iepuri. Pentru a obține o concentrație de 5%, în 100 ml de apă, se pun 6,25 ml de acid lactic 80% sau 12,5 ml de 40%. Administrarea acestei soluții trebuie făcută înainte de dispariția simptomelor bolii o dată pe zi.

  Dacă există semne de flatulență, balonare (timpanii), fermentație în intestinele animalelor trebuie administrat acid lactic în soluție de 5% lactat (4 ml).

  Acidul acționează ca un relaxant asupra sfincterelor stomacului și intestinului, în timp ce microflora patogenă este suprimată. Produsele de descompunere nocive ale substanțelor organice din tractul digestiv sunt apoi formate într-o măsură mult mai mică.

  Boli ale iepurilor la care se poate aplica tratamentul cu acid lactic

  Boli ale iepurilor care se tratează cu acid lactic

  Soluție concentrată de 5% este necesară pentru tratarea unor astfel de afecțiuni la iepuri, cum ar fi:

  Metoda de tratarea a iepurilor cu acid lactic trebuie să urmeze și indicațiile unui medic veterinar.

  Acidul lactic la iepuri: utilizare externă

  Acidul lactic are un efect de uscare, dezinfectare, poate distruge stratul cornificat al epidermei. Prin urmare, acesta poate fi utilizat pentru tratareal negilor, a cheratinelor sau a ulcerelor de pe membranele mucoase și pe piele.

  Pentru cauterizarea ulcerelor, se aplică o soluție de 10-40%, iar la negi, o soluție de 10-30%. Diferitele tipuri de dermatoză sunt tratate cu o soluție de 10%.

  Ca dezinfectant, acidul lactic este utilizat în concentrație de 20% și se pulverizează în cuști în timpul epidemiei. În ferme mari, se folosesc umidificatoare de aer, la fermele mici se aplică fierberea și se apoi se dispersează acid lactic în abur cu un ventilator timp de o jumătate de oră. După aceea, iepurii sunt reintroduși în cuști, iar hrănitorile și adăpătorile se spală bine.

  Pentru a obține o soluție, amestecați 2 lingurițe de acid lactic 40% din medicament cu 10 litri de apă.

  Acidul lactic – contraindicații la iepuri

  Acidul lactic la iepuri: contraindicații

  Acidul lactic este o substanță complet naturală. Chiar și în concentrații mari, dacă instrucțiunile sunt urmate, medicamentul este sigur, deci nu există practic contraindicații. Totuși, nu se recomandă administrarea acidului lactic la femelele gestante.

  Cu toate acestea, trebuie să înțelegem că este vorba despre un acid. În cazul în care iepurii au un stadiu acut de gastrită, acidoză, insuficiență renală sau ulcere umede, tratamentul nu poate fi utilizat deoarece echilibrul acido-bazic este perturbat în exces de astfel de boli în organism, iar introducerea unei substanțe acide poate agrava afecțiunea.

  Cea mai bună modalitate de a identifica nevoia de utilizare, concentrare și dozare a acidului lactic pentru iepurii dumneavoastră este de a obține recomandarea medicului veterinar.


  Te-ar mai putea interesa

  Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi O uriașă fermă de porci a intrat în faliment. Investitorii au pierdut zeci de milioane de euro Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân

  Ultimele știri

  Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului Start fonduri europene pentru achiziția de utilaje! Proiectele se depun de marți, 25 iunie, la AFIR Bogdan Cățoi, fermier: La cultura de grâu am recoltat sub 700 de kilograme la hectar