• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • RASSEL 100 SC și YODO 100 OD – două noi erbicide de la Innvigo pentru culturile de cereale

    agrointeligenta.ro -

    Innvigo Agro a scos pe piață două noi erbicide pentru erbicidarea de primăvară! Este vorba despre Rassel 100 SC, un erbicid post emergent, și Yodo 100 OD, erbicid selectiv cu acțiune sistemică, pentru controlul buruienilor din culturile de cereale.

    Buruienile sunt reprezentate de orice tip de plantă care crește în culturile agricole și care nu este dorită acolo. Buruienile concurează cu plantele de cultură pentru resurse de apa, spațiu de creștere și de nutriție. Deși termenul de buruiană se adresează speciilor de plante din sfera ruderală, în ultimile decade anumite plante de cultură rezistente la acțiunea anumitor substanțe erbicide sunt considerate buruieni pentru culturile ce urmează în rotație, de exemplu cerealele în rapiță, varietăți de floarea-soarelui în culturi de soia, porumb sau cereale.

    Astfel, categoria buruienilor se schimbă mereu, iar termenul este unul relativ. Combaterea buruienilor prin erbicide este în permanență în atenția producătorilor de PPP (produse pentru protecția plantelor) deorece prin folosirea excesivă a unor substanțe active, buruienile dobândesc rezistență, iar componenta floristică a buruienilor se modifică în favoarea acestora, ele fiind  dominante în culturi sau chiar  invazive pentru anumite zone agricole. Un astfel de exemplu este Sorghum halepense, care a devenit rezistent la acțiunea unor sulfonil ureice aplicate repetitiv sau subdozate în zona de sud- vest. Pentru contracararea acestui efect, se recomandă folosirea de amestecuri de substanțe active în funcție de rezistențele identificate în arealul de cultură sau folosirea erbicidelor formulate prin amestec de 2-3 substanțe active.

    De asemenea, schimbările climatice, care afectează agricultura fac, ca combaterea buruienilor să fie adaptată la aceste cerințe de eradicare a buruienilor care concurează culturile,  atât prin aplicarea de erbicide la cereale, rapiță încă din toamnă și cu corecții în primăvară, în funcție de buruienile rămase, cât și în primăvară.

    Pentru a veni în sprijinul fermirilor, Innvigo a introdus două noi produse pentru controlul buruienilor din culturile de cereale.

    RASSEL 100 SC, erbicid post emergent pentru controlul buruienilor dicotiledonate din culturile de cereale de toamnă

    Erbicidul post emergent Rassel 100 SC conține substanța activă florasulam 100 g/L florasulam, cu formulare suspensie concentrate

    Mod de acțiune

    Substanța activă florasulam aparţine grupei chimice a triazolopirimidine şi acţionează prin inhibarea acetolactat sintetazei (ALS). Produsul este absorbit prin frunzele buruienilor şi translocat rapid în întreaga plantă, unde inhibă sinteza aminoacizilor cu catenă ramificată și implicit produce perturbări  în biosinteza proteinelor. Imediat după aplicare, efectul erbicid se observă prin încetarea creșterii și dezvoltarea buruienilor. În condiții optime, adică pe vreme caldă și umedă, efectele vizibile ale produsului sunt rapide – distrugerea totală a buruienilor are loc după 7-10 zile. Însă, în condiții de temperaturi scăzute (aproximativ 4 oC), distrugerea totală a buruienilor sensibile apare după aproximativ trei săptămâni. Produsul combate eficient buruienile aflate în faza de 2-6 frunze. Spectrul de  buruieni  dicotiledonate : Răcovină (Stellaria media),  mac de câmp (Papaver rhoseum) , mușețel nemirositor (Matricaria inodora), lipicioasă (Galium aparine), rapiță samulastră (Brassica napus), traista-ciobanului (Capsella bursa pastoris), pungulița (Thlaspi arvense), urzică moartă (Lamium purpureum), ventrilică (Veronica officinalis).

    Mod de aplicare

    Doză recomandată este de 0,05 L/ha.

    Momentul aplicării în primăvară este de la 3 frunze bazale desfăcute până la faza primului internod (BBCH 13-31).

    YODO 100 OD, erbicid selectiv cu acțiune sistemică

    Se recomandă a fi folosit pentru combaterea postemergentă a buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate din culturile de grâu, triticale, secară de toamnă.

    Substanța activă: 100 g/L iodosulfuron metil-sodiu cu formulare: Suspensie uleioasă în apă, OD.

    În conformitate cu clasificarea HRAC, substanţa activă iodosulfuron metal-sodiu este încadrată după modul de acţiune, în grupa B, inhibitori ai acetolactat sintetazei (ALS).

    Mod de acțiune

    YODO 100 OD este preluat în principal prin frunze si rădăcini și apoi este translocat în întreaga plantă, având ca rezultat stoparea creșterii buruienilor.

    Primele efecte apar după câteva zile de la aplicare. Simptomele apar mai întâi în părțile superioare ale meristemelor de creștere ale plantelor, prin clorozarea și necrozarea acestora. Se usucă întâi frunzele superioare, iar apoi cele din părțile inferioare ale plantei. La unele specii de buruieni există roșeață a nervurilor foliare. Acţionează eficient asupra buruienilor anuale, aflate în stadiul de 2-3 frunze. Efectul erbicid este obţinut după 14-28 zile. Viteza de acţiune depinde de faza de dezvoltare a buruienilor, de condițiile meteorologice predominante – temperatură, umiditatea aerului.

    Mod de utilizare

    YODO 100 OD este un erbicid selectiv cu acțiune sistemică care se aplică post-emergent numai în amestec cu adjuvantul recomandat.

    Spectrul de buruieni controlate:

    Doza recomandată este de 0,1 L/ha + 0,1 L/ha adjuvant (Adjusafner).

    Momentul aplicarii în primavară este de la începutul fenofazei de înfrăţire până la alungirea paiului (BBCH 20-30) Buruienile: Apera spica venti – înainte de înfrăţire, iar buruienile dicotiledonate în fenofaza 2-4 frunze

    Aceste două noi produse completează portofoliul de erbicide consacrate la cereale al companiei Innvigo, alături de restul erbicidelor omologate. Aplicarea erbicidelor menționate se poate face singular sau în amestec pentru a  combate întreg spectrul de buruieni dicotiledonate anuale și perene și monocotiledonate.

    INNVIGO, prin specialiștii săi, oferă fermierilor soluţii complete la costuri corecte pentru toate culturile agricole de cereale, rapiță, porumb, floare, cartofi, sfeclă de zahar, măr; produse cu eficacitate dovedită în tehnologii agricole care se pot adapta schimbărilor climatice, problemelor specifice din culturile fermei, asigurând fermierilor o bună protecție a plantelor.

    SOLUȚII COMPLETE LA PREȚURI CORECTE!

    Achiziționând produse Innvigo, beneficiați de produs gratuit în procent de 5% sau 10%, în funcție de produsele achiziționate pe bază de Voucher 2021 – prin programul de marketing care răsplătește fermierii ce utilizează produsele companiei. Pentru mai multe detalii, contactați responsabilii companiei.

    Roiban George, Director  Marketing și Dezvoltare, Innvigo Agro

     


    Te-ar mai putea interesa

    Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!

    Ultimele știri

    România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini