Fermierul Samson Popescu și-a găsit grâul cosit
Angelica Lefter -O nouă formă de furt a început să apară odată cu venirea primăverii și cu dezvoltarea grâului! Furtul de pe terenurile agricole! Mai exact, cositul de grâu proaspăt, folosit cel mai probabil ca hrană pentru animale.
Nu mică i-a fost mirarea unui agricultor când și-a văzut recolta, pe alocuri, ciumpăvită de coasă! Samson Popescu este unul dintre fermierii cu ștate vechi în agricultură, cultivă 300 de hectare de teren, dintre care aproape 100 de hectare cu grâu în Cărpiniș, județul Timiș.
Pentru că indignarea dată de gestul de a intra cu coasa în grâul frumos crescut a fost destul de mare, Samson Popescu a fotografiat locul faptei și a pus pozele pe Facebook, însoțite de un mesaj.
”Avem și asemenea compatrioți, la doi metri este iarbă destulă pentru animale, dar preferă să cosească grâul pe care nu l-a semănat!!! Care ar fi soluția ???”, întreabă fermierul.
Samson Popescu a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că știe cam cine ar face asemenea gesturi și spune că totul pornește de la educație și respectul pentru munca altuia.
”Dincolo pe canal este iarbă bună de cosit, nu o cosește nimeni! E vorba de bunul simț, de civilizație, de educație! Am pus numai pentru că eram puțin indignat și ca să pot să arăt să formez o opinie, nu pentru pagubă. Sunt români care vin cu căruțele pe câmp că ba se duc după iarbă, ba că au teren. Grâul chiar nu e cel mai bun acum când găsești iarbă pe marginea canalelor pe drum, dar acum asta e! Am vrut să scot în evidență puțin atitudinea! Nu intenționez să merg la poliție, sunt compatrioții noștri până la urmă!”, a menționat fermierul.
Samson Popescu a menționat că după anul 1990 oamenii din zonă au fost împroprietăriți, fiecare cu câte o bucată de pământ
”La noi aici toți au primit ce au avut, care au avut pământurile confiscate, a mai rămas o suprafață de teren. La toți cei care aveau domiciliul în Cărpiniș, fie că erau romi, nu a contat, au primit cel puțin jumătate de hectar de teren ca să aibă pentru nevoile familiei. Mulți dintre ei, imediat după aceea l-au vândut. Acum își iau cai și merg să ia de la alții. Am zis că prietenii virtuali ne pot ajuta cu o soluție”, a declarat agricultorul.
Prietenii virtuali ai domnului Samson Popescu au, însă, altă opinie. Unii i-ar da pe făptași pe mâna poliției.
”Soluția ar fi sa îi identificați, și apoi împreună cu Poliția și Primăria Cărpiniș, să îi puneți la muncă în folosul comunității!”, scrie Andrei Bondy.
La rândul său, Filuța Bica, crede că gestul este unul de neiertat și a amintit că problema a apărut în trecut și la porumb: ”Urât din partea lor! Dar…nu-i ceva nou…Știu ca ne ”culegeau” și porumbul”, spune femeia.
Viața merge înainte în Cărpiniș, județul Timiș, iar lucrările agricole, indiferent de problemele de zi cu zi, trebuie efectuate, așa că fermierul Samson Popescu își continuă activitatea. Pentru că a răsărit porumbul, efectuează acum lucrările de erbicidat.
”Acum sunt la erbicidat porumbul, apoi vom lua o mică pauză cu Sărbătorile de Paști. Am avut noroc în zonă, nu am fost afectați prea mult de secetă. E o zonă bună, cu aport freatic în sol. Sperăm că și anul acesta va fi unul bun, așa se întrevede deocamdată! Premisele sunt, mai vedem la recoltă, umiditatea în sol este aproape de optim. Grâul arată bine. Agricultorul trăiește cu speranța!”, a încheiat agricultorul timișean, Samson Popescu.