• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asigurare de secetă în funcție de umiditatea din sol. Cum funcționează noua poliță pentru fermieri

    Angelica Lefter -

    Secetă parametrică. Un concept nou pe piața polițelor de asigurări de secetă din România. Noul tip de asigurare de secetă are la bază gradul de umiditate din sol la nivelul parcelei pe care fermierul intenționează să o asigure.

    Despre cum se poate asigura o cultură agricolă fără a mai fi condiționat de datele colectate de stațiile meteo ne-a vorbit Georgiana Rusu, Directorul Executiv al Clubului Fermierilor Români – Broker de Asigurare.

    ”Procesul de vânzare a asigurărilor a început deja pe tot ce înseamnă culturi de primăvară și culturi de toamnă pentru că acum avem posibilitatea să mai încheiem polițe de asigurare și pentru culturile de toamnă – până la 31 mai. Ne-am bucurat foarte mult pentru că am avut posibilitatea să vindem fermierului și riscuri care până acum nu se puteau asigura, cum ar fi o secetă pe un produs de parametri, adică calculat pe umiditate în sol. Pentru noi e un lucru foarte important și avem colaborare cu doi asigurători externi, care acceptă acest tip de asigurare. Fermierii au fost foarte deschiși spre acest tip de asigurare”, ne-a declarat Georgiana Rusu.

    Umiditatea din sol, principalul parametru la asigurare

    Directorul Executiv al Clubului Fermierilor Români – Broker de Asigurare a explicat în detaliu ce înseamnă asigurarea fermierului pe acest tip de parametri și riscuri.

    ”Comparativ cu celelalte produse care erau în piață, care acopereau riscul de secetă, cum ar fi la valoarea producției sau acel index de secetă pe stațiile meteo, fermierii au avut posibilitatea să cumpere acest risc prin intermediul unui alt produs. Se numește secetă parametrică și este calculată….este vorba despre umiditatea din sol pe fiecare parcelă a fermierului. I se calculează umiditatea în sol pe ultimii 5 sau 10 ani în funcție de produs și atunci fermierul știe dacă are nevoie de acest produs sau nu are nevoie de acest produs”, ne-a explicat Georgiana Rusu.

    Totodată, Directorul Executiv al Clubului Fermierilor Români – Broker de Asigurare a spus că în realizarea unei polițe, în ceea ce privește conceperea acesteia, se merge pe o situație agronomică clară.

    ”Se merge pe o situație agrometeorologică clară, dar în același timp, în momentul în care eu ca fermier, nu am umiditate în sol sau mi se calculează această umiditate, eu știu ce producție o să am. Și atunci, clar, este un produs eligibil, vis-a-vis de condițiile de eligibilitate, în care fermierul știe clar ce umiditate a avut în ultimii ani și cum trebuie să-și aleagă acest produs”, subliniază Georgiana Rusu.

    Seceta parametrică, în curând și la un asigurator român

    „Noi lucrăm cu companiile de asigurări pe produsele de secetă. Curând, împreună cu o companie de asigurări din România, o să scoatem un produs de secetă parametrică. Companiile de asigurări sunt deschise. Noi tot timpul lucrăm cu fermierii și trimitem feedback către companiile de asigurări pe tot ce înseamnă condiții, pe tot ce își doresc fermierii, ce riscuri își doresc, cost – care este o discuție importantă, și să nu uităm partea de daune, că acesta este cel mai important în cadrul unei polițe de asigurare, condițiile de la daune și cum se constată daunele, și cum se plătește, și când se plătește. Într-adevăr este și treaba fermierilor să se pregătească, dar ce este foarte important pentru fermieri, este să știe condițiile de asigurare. Și aici intervenim noi ca broker de asigurare, facem o analiză complexă”, a declarat Georgiana Rusu.

    Fermierii pot apela la CFRO – Broker de asigurare pentru cea mai bună poliță

    De subliniat că la serviciile Clubului Fermierilor Români – Broker de Asigurare pot apela toți fermierii, nu doar cei care sunt membri înscriși în Club.

    ”Nu avem nicio restricție, nici limite. Orice fermier și oricine își dorește. Nu trebuie să fie membru al Clubului. Este un serviciu universal. Suntem de 10 ani în piață, suntem lideri pe partea de culturi agricole. Anul acesta este foarte provocator pentru noi pentru că dorim să păstrăm aceeași linie, și avem și o creștere mare față de anul trecut, dar ce este foarte important este că dorim să sprijinim fermierii. De ce spun că avem un an provocator? Pentru că în fiecare săptămână avem niște sesiuni online cu fermierii, fermieri care sunt unii clienții noștri, fermieri care nu sunt clienții noștri și îi ajutăm în tot ceea ce înseamnă informații despre asigurări. Majoritatea fermierilor își doresc informații despre asigurarea culturilor agricole”, a adăugat Directorul Executiv al Clubului Fermierilor Români – Broker de Asigurare.

    Pentru a lua legătura cu specialiștii CFRO – Broker de Asigurare, accesați https://cfrobroker.ro/contact/ sau sunați la 021 336 46 45


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”