Sfecla de zahăr – cultura de nișă cu valoare ridicată! Soluții tehnologice de finețe pentru o cultură curată de buruieni!
Roxana Dobre -Cultura sfeclei de zahăr deși are o suprafață redusă în ponderea suprafețelor agricole, concentrată în general în jurul unităților de procesare a sfeclei de zahăr, necesită o atenție deosebită din punct de vedere tehnologic. De asemenea cultura necesită tehnică agricolă de precizie pentru pregătirea patului germinativ, o fertilizare complexă, sămânță cu o genetică performantă cât și o protecție a plantelor din punct de vedere al combaterii buruienilor, bolilor și dăunătorilor.
Suprafețele agricole pe care se cultivă sfeclă de zahăr se aleg din parcelele plane, ușoare, cu un conținut ridicat de humus și trebuie să fie integrat într-0 rotație de minim 3 ani, premergătoarele recomandate fiind cerealele care eliberează terenul devreme în anul anterior sfeclei, cu o pregătire a solului și fertilizare cu elemente pe bază de fosfor, potasiu încă din toamnă, precum și pregătirea patului germinativ în primăvară cu o bună conservare a umidității în sol.
Profitul, în această cultură, calculat de specialiști de profil este la producții de peste 40 tone de sfeclă de zahăr recepționată de fabricile de procesare și conținut de zahăr de 16%. Pentru atingerea acestor performanțe încă de la începutul culturii este necesar să asigurăm o protecție a recoltei.
Innvigo AGRO vine în întâmpinarea cultivatorilor care îmbrățișează cultura sfeclei de zahăr cu un portofoliu complet de erbicide pentru combaterea buruienilor mono și dicotiledonate anuale și perene, și fungicide pentru combatere celor mai păgubitoare boli ce afectează cultura.
Soluțiile de erbicidare pot fi aplicate atât în preemergență cât și în postemergență scopul acestei lucrări tehnologice fiind combaterea buruienilor, respectiv reducerea concurenței dintre planta de cultură și speciile de buruieni mono și dicotiledonate anuale sau perene. Tehnica de combatere a buruienilor se poate face în 2 momente distincte respectiv preemergența, este o soluție clasică în combaterea buruienilor fiind urmată de aplicarea în postemergență a unor erbicide specifice buruienilor din cultură sau doar prin erbicidare în postemergența timpurie prin 2-4 tratamente consecutive.
Succesul strategiilor de erbicidare în combaterea buruienilor este influențat de nivelul rezervei de apă din sol cât și a precipitațiilor ulterioare asigurând formarea unei bariere peliculare de erbicid în stratul superficial al solului pe o adâncime de 1-3 cm.
Erbicidele recomandate de Innvigo AGRO pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale pentru aplicare în postemergența timpurie sunt:
Combate buruienile: răcovină, trei frați pătați, pungulița, spanac sălbatic, ardeiul broaștei, romaniță de câmp, samulastra de rapiță, știr, traista-ciobanului, ventrilică, hrișcă urcătoare.
Când se aplică? Perioada de aplicare a erbicidului: Monogra 700SC se recomandă a se aplica după apariția plantelor de sfeclă până la faza de 9 frunze (până la BBCH -19) pe solul umed bine pregătit (fără bulgări), în aplicări secvențiale în doză de 3 x 1,5l/ha la un interval de 7-12 zile în funcție de evoluția buruienilor.
Combate buruienile: trei frați pătați, lipicioasa, știr, spanac sălbatic, mușețel nemirositor, răcovina, samulastra de rapiță, traista-ciobanului, iarba-bărboasă, hrișca urcătoare, troscot.
Când se aplică? Aplicati Solider din faza vizibilă a primei frunze de sfeclă până când rândurile sunt acoperite complet (BBCH 10-39), în aplicări secvențiale în doze de 3 x 0,1l/ha în amestec cu adjuvantul Asystent 0,1l/ha la un interval de 5-10 zile în funcție de evoluția buruienilor. Simptomele sunt: albirea, îngălbenirea, necroza și uscarea frunzelor de buruieni sensibile, și apar în câteva zile de la aplicarea produsului. Produsele erbicide se pot asocia și cu alt erbicide pentru controlul întregului spectru complet de buruieni.
Erbicidele recomandate de Innvigo AGRO pentru combaterea buruienilor dicotiledonate perene:
Combate buruienile: albăstrea, mușetel nemirositor, pălămida, romanița de câmp, busuioc sălbatic, hrișca urcătoare.
Când se aplică? MAJOR 300 SL se aplică printr-o singură aplicare în doză de 03-0,4l/ha sau aplicare secvențiala în 2-3 aplicări x 0,2l/ha. Primul tratament trebuie efectuat în faza de 2-4 frunze de sfeclă (BBCH 12-14), iar următoarele tratamente trebuie efectuate după apariția ulterioară a buruienilor problemă. Produsele erbicide se pot asocia în tratamente pentru combaterea întregului spectru de buruieni.
Pentru combaterea buruienilor graminee anuale și perene:
Combat buruienile graminee anuale: iarba vântului, iarba bărboasă, samulastra cereale. Combat buruienile graminee perene: pirul târâtor.
Când se aplică? În funcție de spectrul de buruieni graminee se aplică pe vegetație în fenofaza de dezvoltarea intensă a buruienilor când plantele de cultură au minim 2 frunze adevărate. Pentru combaterea pirului se vor aplica produsele în limitele maxime de aplicare pentru buruieni în faza de 15-20 cm.
Pentru combaterea făinarii și a cercosporiozei Innvigo AGRO recomandă aplicarea fungicidelor:
Combate cercosporioza la sfecla de zahăr.
Când se aplică? Preventiv sau curativ se aplică în doză de 0,4 l/ha când plantele de sfeclă acoperă 20% intervalul dintre rânduri până când plantele de sfeclă acoperă 90% intervalul dintre rânduri (BBCH 32-39).
Combate pentru sfecla de zahăr: făinarea, cercosporioza.
Când se aplică? Se aplică în doză de 1 l/ha de la închiderea rândurilor până la maturitate tehnologică de recoltare (BBCH 31–49).
Combate pentru sfecla de zahăr: făinarea, cercosporioza, ramularia.
Când se aplică? Se aplică în doză de 0,8- 1 l/ha de la închiderea rândurilor până la maturitate tehnologică de recoltare (BBCH 31–49).
Innvigo AGRO prin specialiști prezenți în teren la nivel de fermă, oferă soluții complete la costuri corecte pentru toate culturile agricole de cereale, rapiță, porumb, floare, cartofi, sfecla de zahăr, măr, produse cu eficacitate dovedită în tehnologii agricole care se pot adapta la schimbările climatice, problemele specifice din culturile fermei, asigurând fermierilor o bună protecție a plantelor.
Notă: înaintea utilizării oricărui produs de protecție a plantelor citiți cu atenție instrucțiunile de aplicare de pe etichetă! Respectați întotdeauna codul bunelor practici agricole în aplicarea tratamentelor fitosanitare.
Achiziționând produsele Innvigo AGRO, beneficiați de produs gratuit 5 sau 10% în funcție de produsul achiziționat pe baza de Voucher 2021- prin programul de marketing care răsplătește fermierii ce utilizează produsele companiei. Pentru mai multe detalii contactați responsabilii companiei.
Roiban George
Director Marketing și Dezvoltare