• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția pentru soia: APIA a calculat la 236,44 euro/ha plata pentru fermieri

    Roxana Dobre -

    Subvenția APIA pentru soia, mai exact Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) pentru cultura de soia – cuantumul pe hectar care se achită fermierilor care au cerut această plată pentru Campania 2020. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a aflat în premieră de la șeful APIA ce cuantum se va plăti pentru cultura de soia și vă spune care sunt sumele totale încasate pe hectar și cum s-a modificat subvenția față de anii trecuți!

    Cuantumul primit de fermieri pentru campania 2020 este de 236,4418 euro adică 1.152,062 lei.

    În 2019 fermierii au primit un cuantum de 212 euro pe hectar astfel că vorbim de o creștere de circa 24 de euro pe hectar.

    Plafonul alocat acestei culturi în 2021, pentru campania 2020, este de 30.800.000 de euro.

    Plățile pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2020 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 01 octombrie 2020.

    Pe lângă plata pentru SCV fermierii mai primesc și următoarele scheme:

    Reamintim că SCV soia se acordă fermierilor activi care îndeplinesc prevederile art. 45 din Ordinul M.A.D.R. nr. 45/2021, şi anume fac dovada:

    a) valorificării unei producții minime anuale de 1,3 tone boabe soia/ha către unități de procesare autorizate/înregistrate la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și/sau a utilizării acesteia în consumul propriu la nivelul fermei pentru hrana animalelor deținute, înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor, și a păsărilor, situație în care prezintă dovada că la nivelul fermei dețin animale, respectiv păsări, și/sau a valorificării pe baza de contract comercial de vânzare/cumpărare a mărfii;

    În cazul loturilor semincere, fac dovada, livrării către menținătorul sau deținătorul soiului a cantității minime de 1,3 tone sămânță, pe bază de aviz de expediţie şi/sau cantitatea minimă de 1,3 tone/ha se livrează către terţi ale căror exploatații sunt situate pe teritoriul național, pe bază de factură şi/sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol;

    b) utilizării seminței certificată oficial din următoarele categorii: Prebază, Bază, Certificată, în conformitate cu Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii, comercializarea seminţelor şi a materialului săditor, precum şi testarea şi înregistrarea soiurilor de plante, republicată, denumită în continuare Legea nr. 266/2002 și Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 150/2010 privind comercializarea seminţelor de plante oleaginoase şi pentru fibre Unitatea de procesare prevăzută la lit. a), trebuie să fie înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranța alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Ordinul ANSVSA nr. 111/2008, sau autorizată/înregistrată potrivit prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 44/2017 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare/înregistrare sanitară veterinară a unităţilor c edesfăşoară activităţi în domeniul hranei pentru animale de fermă şi a mijloacelor de transport al hranei pentru animale de fermă și pentru modificarea anexei nr. 6 la Ordinul președintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar si pentru siguranța alimentelor, cu modificările ulterioare.

    Reamintim că Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră că plățile pentru aceste ultime scheme sunt programate să înceapă din 7 mai, adică vineri.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!