• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sarcina fermierilor, mai ușoară cu produsele Bayer

    Adrian Radu -

    Cultura de rapiță este iubită în vestul României. Profitabilitatea acesteia este principalul atu. Însă pentru a ajunge la o recoltă bogată, rapița are nevoie de grijă din partea fermierului, acesta fiind ajutat de produse fitosanitare de calitate. Reprezentanții Bayer sunt deja în ferme, pentru a vedea stadiul de dezvoltare a culturii.

    Laurențiu Sarcină, administratorul fermei SC Columirom SRL, din Comloșu Mare, județul Timiș, este unul dintre oamenii care se bazează pe produsele Bayer în cultura de rapiță. A avut destule provocări în acest an, cauzate în special de temperaturile oscilante din iarnă și primăvară. “Lucrul acesta a influențat automat și acțiunea noastră pe câmp, adică am fost nevoiți să ieșim mai repede decât de obicei, în special la cultura de rapiță, pentru a preveni atacul dăunătorilor, mă refer aici la Ceutorincus”, a explicat fermierul din Comloșu Mare, județul Timiș. Decis Expert a fost produsul Bayer folosit pentru combaterea Ceutorincus.

    Nu a fost singurul produs Bayer din schema gândită de Laurențiu Sarcină. Cum cultura are o întârziere față de aceeași perioadă a anului trecut de cel puțin două săptămâni, trebuie aplicat și un fungicid, pentru protejarea plantei. “Dacă stăm și ne uităm la rapiță, se vede că este ca și un sportiv gata de start, dar din cauza temperaturilor nu poate porni. La bază au apărut niște crăpături, din cauza oscilațiilor de temperatură, iar datorită dezvoltării masei celulare a crăpat efectiv tulpina și atunci dumneavoastră când interveniți cu fungicid, interveniți și pentru aceste probleme”, a completat Ioan Coste, Marketing manager portofoliu rapiță Bayer.

    Ce fungicide sunt recomandate pentru cultura de rapiță de la Columirom Comloșu Mare? Primul este Tilmor, care va securiza plantele din punct de vedere al dezvoltării pentru două săptămâni, iar ulterior Propulse, ca tratament la înflorire împotriva Sclerotiniei. Astfel, Propulse va proteja planta de orice risc legat de bolile din cultură.

    Problemele din cultura de rapiță pot fi detectate foarte ușor cu ajutorul unui alt instrument pus la dispoziție de Bayer, și anume platforma Climate FieldView, pe care Laurențiu Sarcină o folosește încă de la lansarea în România. Hărțile satelitare oferite de platformă le oferă fermierilor, printre altele, informații legate de biomasa plantelor din fiecare parcelă. Identificând acea zonă, agricultorii pot merge direct la țintă.

    “De când folosesc platforma Climate FieldView am început să fac mai multă mișcare, în ideea că de fiecare dată când văd câte un punct roșu pe tabletă, vreau să merg, să văd ce reprezintă acel punct roșu. În cazul acesta, la rapiță, punctul roșu ne arată că vegetația este mult mai redusă, deci aici densitatea plantelor este mult mai scăzută. Fiind semănat în minimum till, eu cred că aici a răsărit și samulastra de grâu și a concurat rapița. Din păcate, în cazul de față, rapița a avut de pierdut”, a explicat Laurențiu Sarcină despre modul cum utilizează datele transmise de Climate FieldView.

    Platforma oferită de Bayer are și alte avantaje. Unul dintre cele mai importante este legată de ajutorul oferit la fertilizări. Folosirea unor doze diferite de îngrășăminte, în funcție de zonele diferite din parcelă, duce la o optimizare a costurilor din fermă. “Platforma Climate FieldView poate fi folosită cu succes și în timpul vegetației, dar, practic, putem monitoriza cultura și tratamentele, inclusiv calitatea tratamentului efectuat, pentru că aplicația monitorizează și înregistrează efectuarea tratamentului cu sprayer-ul autopropulsat sau tractat și, în concluzie, putem avea date pe care ne putem baza și pe baza cărora putem să luăm decizii ulterioare, decizii informate”, a completat Fabian Bădescu, responsabil tehnic Climate FieldView.

    Cultura de rapiță duce la profit la final de an agricol și pentru că are forța, ajutată și de produsele Bayer, de a trece peste toate perioadele dificile. Fermierii trebuie să respecte schemele recomandate de compania Bayer. “În funcție de condițiile meteo, trebuie să aplicăm un prim fungicid pentru închiderea porților de intrare ce sunt acum existente, insecticid pentru controlul dăunătorilor, iar în perioada
    înfloritului să venim cu un ultim fungicid pentru protecția preventivă împotriva sclerotiniei. În acest an, perioada de înflorire a rapiței probabil va fi mai îndelungată și este neapărat nevoie să protejăm cultura pe toată perioada înfloritului”, a declarat Carmella Duma, reprezentant Market Development Bayer.

    Toate produsele destinate culturii de rapiță pot fi consultate pe site-ul companiei, www.cropscience.bayer.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Ploi torențiale, vijelii și grindină – alertă meteo emisă de ANM pentru 25 de județe Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Mușuroirea tomatelor. Când și cum se face

    Ultimele știri

    Romeo Șoldea este noul director al Autorității Naționale Fitosanitară Subvenție nouă pentru fermierii din vegetal care cresc și animale. Ce a dezvăluit comisarul Wojciechowski Ordinul subvențiilor, modificat. Schimbări la plata APIA pentru tinerii fermieri