• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Piața recompensează fermierii profesioniști

    agrointeligenta.ro -

    Metodele de producție intensive sunt justificate și de prețurile de preluare mai mari. În comparație cu anii trecuți recoltele timpurii de legume sunt răsplătite mai bine în România, ceea ce arată că investiția în producția profesională, intensivă este profitabilă – ne spune expertul Malagrow, Csaba Éber. El crede că „primul pas” în investițiile fără aport mare de capital este asigurarea suplimentelor de substanțe nutritive moderne și stimularea dezvoltării culturilor care prin fructul timpuriu de calitate pot aduce producătorilor un surplus substanțial de venituri.

    Prețurile legumelor de pe piața de legume din România au atins un nivel relativ bun, mai ales în cazul produselor recoltate timpuriu din ferme care practică agricultura intensivă. Prețurile actuale pentru roșii timpurii sau cartofi noi confirmă din nou că merită să ne orientăm spre producția intensivă, profesională în horticultură – a opinat Csaba Éber. După părerea directorului general adjunct al Malagrow prețurile actuale arată că piața va răsplăti producătorii care investesc în asigurarea unor recolte bogate, timpurii și de calitate.

    Sezon mai lung, venituri mai mari

    Horticultura din România s-a dezvoltat substanțial în ultimii ani, iar avantajele evidente, vizibile pe piața legumelor configurează o accelerare a procesului de dezvoltare în viitorul apropiat. Comunitatea de fermieri români relativ tânără în comparație cu cele din Europa este deschisă spre inovare și a recunoscut destul de rapid oportunitățile de piață oferite de culturile timpurii de legume. „Cei care reușesc să scoată la vânzare legume de calitate în cantitate substanțială înainte de începerea sezonului obișnuit vor avea un venit considerabil încă din prima jumătate a anului.

    Iar tehnologia aplicată, cum ar fi cultura în sere cu folie, utilizarea profesională a biostimulatorilor și irigația țintită în cea de-a doua jumătate a anului va prelungi cu siguranță sezonul de cultivare. Cultivatorii care utilizează aceste tehnologii vor avea venituri pe toată perioada, de la începutul primăverii până la jumătatea toamnei. În plus, ei vor obține prețuri mai bune pentru produsele lor la începutul și finalul sezonului” – ne-a explicat Csaba Éber, care este de părere că modelul de mai sus devine tot mai popular printre cultivatorii din România.

    Adoptarea acestui mod de producție nu este simplu, necesită investiții serioase, dedicație, utilizarea unor mijloace și materiale profesionale. „Din câte se vede, cultivatorii români sunt deschiși și au înțeles că eforturile lor pot aduce venituri mai mari decât cele cu care s-au obișnuit.”

    Cultivare mai sigură

    Randamentul financiar al cultivării produselor depinde de mai mulți factori, dar cel mai bun lucru pe care-l pot face cultivatorii este sporirea siguranței culturii. Trebuie prevenite oscilațiile prea mari de la un an la altul, pentru că succesul financiar al producției nu poate fi dependent de factori imprevizibili cum sunt condițiile meteo și prețurile. „Nu putem exclude întru totul acești factori, dar putem ameliora efectele pe care le-ar putea produce” – a afirmat Csaba Éber.

    Una din cheile succesului stă în plantele sănătoase, puternice și rezistente. Suplimentele nutritive și stimularea proceselor de dezvoltare a plantelor sunt printre investițiile necesare în cultivarea timpurie a legumelor. În același timp sunt investiții care necesită capital financiar redus. Stimularea dezvoltării este extrem de importantă pentru că este crucială pentru eficiența cu care pot fi valorificate substanțele nutritive aflate în sol. Utilizarea îngrășămintelor de bază este deja larg acceptată, dar putem îmbunătăți modul lor de folosire plin planificare mai adecvată. Însă producătorii mai pregătiți și dedicați utilizează și îngrășăminte foliare speciale și microelemente, care au un rol major în obținerea unor rezultate mai bune. Biostimulatorul, reprezentând a treia treaptă a profesionalismului, îmbunătățește dezvoltarea plantelor pentru a asigura valorificarea substanțelor nutritive.

    „Substanțele active nevalorificate sunt de fapt risipite, iar risipa este luxul cel mai scump plătit în agricultură. Pe de altă parte, substanțele active asimilate eficient ne asigură că vom avea plante puternice și fertile chiar și în fazele timpurii. Așadar vom avea și venituri considerabile” – a adăugat directorul general adjunct al Malagrow.

    Ideile bune se premiază

    Horticultura din România a contabilizat deja multe exemple pozitive, inovații unice. Scopul Malagrow este să le prezinte comunității de fermieri din România. „În acest scop am lansat concursul Made in Romania la care pot participa horticultorii activi care au aplicat deja metode unice, inovative proprii. Soluțiile de creștere a eficienței în producția horticolă pot fi depuse pe pagina de internet a concursului Made in Romania. La sfârșitul concursului, Malagrow va oferi premii consistente celor mai bune soluții, practici depuse în concurs” – a precizat Csaba Éber.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!