• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Conflicte sângeroase între fermierii și crescătorii de animale nigerieni pentru terenurile agricole!

    Roxana Dobre -

    Conflicte de amploare între fermierii din sectorul vegetal și crescătorii de animale care nu mai au loc pe pășuni și au ”invadat” terenurile agricole ale producătorilor.

    Regiunea centrală (Middle Belt) a Nigeriei a fost grav afectată anul acesta de reizbucnirea violențelor dintre fermierii din sectorul vegetal și crescătorii de animale. Schimbările climatice și deșertificarea intensifică tensiunile, determinând crescătorii de animale din nord să se deplaseze tot mai spre sud, pe teritoriul agricultorilor.

    Conflictul dintre agricultori și crescătorii de animale a provocat moartea a peste 10.000 de persoane în ultimul deceniu și a forțat mutarea a 300.000 de oameni, potrivit ONG-ului International Crisis Group. În 2018, potrivit acestei organizații, 2.000 de persoane au fost omorâte.

    Aceste înfruntări, pentru accesul la pământ și resurse, au și un important aspect interconfesional, dat fiind faptul că majoritatea crescătorilor de animale sunt musulmani, iar cei mai mulți dintre agricultori sunt creștini.

    Culturi incendiate

    Abeni (pseudonim) este un fermier creștin. În iulie 2020, a fost forțat să își părăsească pământul din cauza violențelor. De la jumătatea lunii martie a.c., a asistat la trei atacuri în care zeci de oameni au fost uciși. Pe 18 martie, zece agricultori au fost omorâți și alte trei persoane rănite în satul Kizachi, statul Kaduna.

    „Peste 100 de militanți fulani au ajuns în sat în jurul orei 23 (18 martie, n.r.). Atacul a durat mai mult de o oră. Armata nigeriană a sosit a doua zi la ora 12:45, dar era prea târziu. Masacrele avuseseră loc deja. Peste 70 de case și lăcașuri de cult, precum și mai multe hambare de cereale și motociclete au fost incendiate”, relatează Abeni, potrivit www.rfi.ro, care citează www.observers.france24.com.

    Abeni spune că în regiune, atacurile au cauzat pierderi mai mari decât pandemia de Covid-19. ”Guvernul încearcă să găsească un vaccin pentru a combate virusul, dar de ce nu a încercat să găsească o soluție pentru această criză care scapă de sub control? Este mult mai periculoasă decât pandemia. Numeroși agricultori își pierd sursele de venit, căci culturile lor sunt arse de crescătorii de animale sau mâncate de animale. Pentru alții, situația este și mai gravă: familia și prietenii lor mor”, adaugă el.

    În satele din jur Ancha, Hukke, Kperie și în alte sute de sate din zona fertilă din regiunea centrală din Nigeria, locuitorii asistă la scenarii similare.

    Crescătorii de animale sunt adesea descriși într-o manieră negativă de către fermieri

    Salihu Musa Umar, este membru al MACBAN (Miyetti Allah Cattle Breeders Association of Nigeria), una dintre principalele asociații de crescători din Africa, fondatorul Inițiativei agricultorilor și crescătorilor de animale pentru pace și dezvoltare.

    „Crescătorii de animale sunt adesea descriși într-o manieră negativă de către fermieri. Astfel, odată ajunși pe teritoriul agricultorilor aceștia stârnesc suspiciuni în rândul localnicilor. Dar, în realitate, crescătorii sunt și ei în aceeași măsură victime ale acestui conflict. Zilnic crescători de animale sunt omorâți de comunitățile sătenilor.

    Crescătorii trebuie să se deplaseze dintr-un punct A într-un punct B în căutarea unor pășuni mai bune. Dar ruta lor este adesea blocată de agricultorii furioși care îi atacă…O situație care se repetă la nesfârșit.

    Majoritatea sunt săraci, fără prea multă educație și sunt rar auziți în dezbaterea publică. Astfel, este ușor să faci din ei țapi ispășitori”, relatează Salihu Musa Umar.

    Schimbările climatice, un factor agravant

    De zeci de ani, agricultorii și crescătorii de animale se intersectează fiindcă fulanii din nordul țării migrează în mod tradițional spre sud în sezonul arid, în căutarea apei și a pășunilor pentru animalele lor. Cele două comunități obișnuiau să ajungă la înțelegeri care le permiteau să conviețuiască pașnic.

    În ultimii ani însă, schimbările climatice au schimbat această situație. Seceta și deșertificarea i-au obligat pe crescătorii de animale să se deplaseze mai spre sud, ajungând pe terenurile agricultorilor, al căror număr a crescut în paralel cu creșterea populației din Nigeria.

    Contactat de echipa Les Observateurs, Isaac Olawale Albert, directorul Institutului pentru pace și studii strategice de la Universitatea Ibadan, aflată la 130 de kilometri nord-est de Lagos, este de părere că „schimbările climatice sunt cea mai importantă variabilă în analiza (conflictului)”.

    „Seceta și deșertificarea se datorează deplasărilor tot mai numeroase ale crescătorilor de animale. A devenit mai greu de găsit pământ fertil, deci și concurența s-a intensificat. Regiunea Middle Belt este adesea denumită „coșul cu alimente” al țării – un teren foarte fertil, apreciat atât de agricultori cât și de crescători”, explică Isaac Olawale Albert.

    Mulți agricultori au acuzat guvernul de părtinire în conflict și chiar de instigare la și mai multă violență în scopuri politice

    De ambele părți, acuzațiile și contraacuzațiile de purificare etnică și chiar de genocid au luat amploare. Potrivit unui analist local care a preferat să rămână anonim, este esențial ca guvernul să preia controlul asupra problemei pentru a pune capăt acestor teorii conspirative care se răspândesc rapid: „Guvernul trebuie să fie foarte vigilent, pentru că dacă nu este și pare că sprijină un anumit grup, ne transformăm într-o altă Rwanda și situația poate să degenereze într-un război civil pe scară largă”.

    O provocare pentru securitatea alimentară

    Găsirea unei ieșiri din criză este, de asemenea, o provocare pentru economia și securitatea alimentară a țării. Potrivit lui Salihu Musa Umar, aproape 60% din proteinele din Nigeria provin de la turmele ciobanilor fulani. În timp ce aproximativ 90% dintre agricultori sunt mici exploatatori care realizează cea mai mare parte a producției agricole a țării, reprezentând 27% din PIB.

    „Hrana devine foarte scumpă pentru că agricultorii nu au acces la fermele lor”, subliniază Isaac Olawale Albert. „Dacă nu reușim să instaurăm pacea în zonele rurale, nu vom mai putea cultiva. Conflictul a devenit o problemă existențială în Nigeria. Fie găsim o soluție, fie nu vom mai avea suficientă hrană”, conchide el.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!