• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Betoane de o tonă aruncate în rapița unui fermier ca să îi distrugă utilajele!

    Roxana Dobre -

    Fermier la un pas să își strice utilajul agricol chiar în plină campanie de tratamente la rapiță și alte culturi. Un membru al Asociației Forța Fermierilor (AFF), Daniel Radu, din localitatea ilfoveană Gruiu, ne-a sesizat că în câmpul pe care a cultivat rapiță a găsit mai mulți stâlpi din beton, cu fier în ei, așezați în cultură chiar pe urmele tehnologice lăsate de la cel mai recent tratament, efectuat înainte de Sărbătorile Pascale. Fermierul bănuiește că este o mână criminală având în vedere că greutate ”gunoaielor” depășește cu mult 100 de kilograme fiecare !

    Fermierul ilfovean Daniel Radu lucrează în județ 1.300 de ha dintre care 375 însămânțate cu rapiță, 600 ha cu grâu, 50 ha cu floarea-soarelui, 20 ha cu orzoaică de primăvară și restul cu porumb. În sola din localitatea Gruiu, unde are o suprafață pe care cultivă rapiță, fermierul a avut parte de un incident neplăcut care se putea solda cu pierderi uriașe pentru ferma sa, sau în caz extrem chiar cu rănirea gravă a operatorului care îi conducea utilajul.

    Producătorul agricol vrea să tragă un semnal de alarmă către ceilalți fermieri să aibă grijă când intră în câmp dar și să îl ”asigure” pe făptaș că nu va scăpa nepedepsit. ”Am intrat la tratament la rapiță cu un fungicid și eram cu autopropulsata iar pe urmele tehnologice pe care le-am lăsat de acum 3 săptămâni când am aplicat un insecticid, am găsit niște resturi din beton cu fier în el, deci stâlpi de beton de la o demolare, foarte grei, abia două persoane au reușit să le ridice”, a povestit fermierul pentru Agrointeligența-AGROIINTEL.RO.

    Diferența de la o ușoară deteriorare a utilajului de zeci de mii de euro cu care se aplica tratamentul și o daună uriașă a făcut-o atenția operatorului care manevra autopropulsata. ”Am găsit toate resturile acestea, puse pe urmele tehnologice și operatorul rulând cu 21-22 de km/oră, rapița înaltă, vegetație, înflorită, nu a putut să vadă la timp și cu partea dreaptă a dat în ele. A rupt la utilaj un inel, nu am avut alte pagube dar gândiți-vă că dacă ar fi fost puse cu fierul în sus, ele au fost puse așa dar cumva spre interior, ce pagube uriașe ar fi fost. Vorbim de cauciucuri sau mai extrem, rănirea operatorului”, a mai spus fermierul.

    Acesta estimează că pagubele cu care ar fi rămas puteau atinge chiar și 20.000 de lei. ”Dacă luăm situația cea mai gravă a ceea ce putea să se întâmple vorbim de pagube la cauciucuri, perna de aer se putea ajungea undeva la 10.000 de lei, poate și mai mult, având în vedere că un cauciuc este destul de scump, plus pierderile pe care le ai că stai cu utilajul blocat în câmp. Plus că nu mai stropești, boala se întinde și sigur că putem deja să vorbim și de pierderi la cultură și implicit la producție. Nu contează doar că iei cauciucurile care însumează 7.000 de lei și chemi o societate să le schimbe că nu te mai poți deplasa de pe teren, cosești rapița 3 metri și pe un kilometru sau 500 metri ca să ajungă la utilaj, adică vorbim de pagube însumate de chiar 20.000 de lei, dacă ar fi să le punem pe toate în balanță”, a explicat Daniel Radu.

    Incidentul nu a fost unul întâmplător

    Daniel Radu bănuiește, având în vedere că ”gunoiul„ aruncat pe cultura lui atinge adunat aproape o tonă, fapta a fost bine pusă la punct cu intenția clară de a face rău producătorului agricol prin deteriorarea sau chiar distrugerea utilajului pe care îl deține.

    ”Ca să duci stâlpii aceia lungi de 80 cm-1 metru din beton, adică circa 150 de kilograme fiecare și să le așezi pe urmele tehnologice gândiți-vă că asta nu a fost eroare ci o intenție. O eroare o faci când arunci gunoi în șanțul pădurii, sigur că și atunci până la urmă vorbim tot de o intenție. Deja vorbim de rea-voință și e clar că este un dușman care a urmărit să facă rău. Urmează să merg la Primărie, să mă uit pe camere și să încerc să identific ce s-a întâmplat pentru că noi am dat cu o săptămână înainte de Paști cu insecticid și știu clar perioada ca să vedem ce putem găsi. Dar din păcate sunt și alte intrări unde nu este vizibil cu camera și atunci va fi greu de identificat persoana respectivă”, a mai punctat agricultorul.

    Acesta mai spune că nu bănuiește pe nimeni având în vedere că nu a avut conflicte cu alți fermieri sau apicultori, crescători de animale. ”Este un apicultor într-adevăr mai pretențios aici pe care noi l-am anunțat din câmp că vom face stropirile, noi ne-am făcut datoria complet. Deci am avertizat omul, nu avem probleme aici în zonă tocmai de aceea nu pot să îmi dau seama cine a putut face așa ceva. Din păcate s-a mai întâmplat asta spre exemplu la Moara Vlăsiei există camere până în afara comunei și toamna trecută au aruncat o camionetă plină cu resturi de la un șantier, eu am făcut poze, am pus pe Facebook iar Poliția s-a sesizat și a identificatul făptuitorul. Poliția l-a pus să adune gunoiul și i-a dat amendă 2.000 de lei. Din păcate oamenii nu au amenajate aici gropi de gunoi, există o mare verigă lipsă și din păcate găsesc culturile agricole ca loc de aruncare”, a mai subliniat fermierul.

    I-au cosit rapița în formă de cruce

    Daniel Radu este convins că evenimentul a fost unul intenționat având în vedere că în câmp a mai găsit și un ”mesaj” mai puțin obișnuit: rapița a fost cosită în formă de cruce. ”Dar ideea este că s-a întâmplat fenomenul acesta și este clar că a fost o acțiune gândită în prealabil. În afară de stâlpii de beton am găsit și 3/3 metri cosită rapița în formă de cruce, resturile lăsate acolo. Deci ori e prostie, ori rea-voință. Acum e prematur să mă pronunț iar dacă nu vom identifica pe camere nimic probabil voi fi nevoit să fac o investiție majoră și să instalez niște camere cu baterii astfel încât pe viitor să nu mai avem parte de astfel de situații care pot duce la pierderi mari sau chiar rănirea cuiva. La Poliție nu am depus plângere, vedem ce indentificăm pe camere”, a conchis fermierul.

    Asociația Forța Fermierilor (AFF) și publicația Agrointeligența-AGROINTEL.RO fac un apel la fermierii din zona județului Ilfov să ne sesiseze la redacție la numărul de telefon 0744.311.359, dacă au observat sau chiar au fost martorii la incidentul petrecut în câmpul de rapiță al fermierului Daniel Radu.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale