• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Colegiul Medicilor Veterinari: 339 de comune au rămas fără medic veterinar concesionar!

  agrointeligenta.ro -

  Colegiul Medicilor Veterinari din România semnalează două situații care afectează activitatea medicilor veterinari de liberă practică. Problemele au fost aduse și la cunoștința Guvernului, în subordinea căruia de află Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – ANSVSA.

  ”Având în vedere faptul că Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – ANSVSA – se află în subordinea Guvernului și în coordonarea primului ministru, Colegiul Medicilor Veterinari a adus la cunoștința domniei sale două situații foarte grave din sectorul medical-veterinar”, se arată într-un comunicat de presă remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

  Iată care sunt cele două situații reclamate de Colegiul Medicilor Veterinari din România:

  ”1. În acest moment există 339 de comune din România la nivelul cărora ANSVSA prin Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, respectiv a municipiului București nu efectuează acțiunile prevăzute în H.G. 1156/2013, deoarece nu sunt atribuite contractele către medicii veterinari de liberă practică organizați în condițiile legii. Motivul fiind lipsa creditelor de angajament din bugetul alocat către ANSVSA Județe precum Alba, Vâlcea, Olt, Argeș, Ialomița, au teritorii imense neacoperite, iar județul Alba nu are contracte încheiate de peste 18 luni.

  Prin urmare animalele care trebuiau să fie supuse acțiunilor de depistare a bolilor sunt comercializate fără documente și fără să se cunoască dacă sunt sau nu bolnave, Animalele nu pot fi identificate și ca atare ele se vând fără să se cunoască trasabilitatea lor.

  Mai grav este faptul că produsele obținute de la animalele netestate sunt consumate de către proprietarii animalelor, de familiile lor sau vândute în piețe fără a ști dacă acele produse sunt sau nu sigure și dacă provin de la animale sănătoase. Să ne rezumăm doar la tuberculoză care se transmite prin lapte iar România este țara cu o incidență foarte mare a acestei boli în rândul populației umane.

  2. La această dată ANSVSA nu a realizat plățile aferente lunilor ianuarie-martie 2021 către medicii veterinari de liberă practică organizați în condițiile legii care dețin contracte de concesiune/prestări servicii pentru realizarea acțiunilor sanitar-veterinare prevăzute în programul aprobat prin HG 1156/2013. În plus nu au fost realizate plățile aferente lunilor ianuarie-martie 2021 conform Legii 236/2019. Ca urmare a neachitării plăților restante medicii veterinari din mediul rural sunt în pragul disperării, al falimentului, întrucât au de plătit impozite și taxe lunare către stat, au de plătit salarii, chirii, utilități, credite la bănci”

  ”Colegiul Medicilor Veterinari a solicitat premierului, să analizeze cele două situații foarte grave și să dispună măsurile necesare pentru corectarea lor în regim de urgență, având în vedere că sănătatea publică, comerțul și exportul de animale vii și produsele obținute de la acestea sunt în pericol”, se încheie comunicatul de presă.


  Te-ar mai putea interesa

  Subvențiile APIA – în pericol! În loc de 195 euro/ha, fermierii ar putea primi doar 120 euro/ha! Fermier condamnat la închisoare după ce a cerut subvenții APIA cu contracte de arendă false! Legumicultorii spanioli care trimit roșii în România au anunțat că sunt „pe marginea prăpastiei”!

  Ultimele știri

  Dan Pănescu, Asociația Forța Fermierilor: ”Adrian Chesnoiu este printre puținii oameni care pot să scoată agricultura din criza în care a intrat!” Florin Platon, Asociația Forța Fermierilor: Adrian Chesnoiu este omul care poate scrie politici agricole sustenabile pentru fermieri! DNA: 12 crescători și medici veterinari, trimiși în judecată pentru falsificarea certificatelor de origine la ovine