• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Raport OLAF: România – țara cu cele mai multe dosare de fraudă cu fonduri europene și în 2020!

    Roxana Dobre -

    România rămâne și în 2020 țara cu cele mai multe fraude în domeniul fondurilor europene, arată un raport al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF). Cu 237 de raportări care privesc cheltuieli de 166.638.436 euro, România se situează pe primul loc la fraudarea fondurilor europene, la distanţă mare de locul al doilea ocupat de Italia cu 26 de raportări privind cheltuieli de aproximativ 23 milioane euro şi locul al treilea ocupat de Portugalia cu 20 de raportări pentru cheltuieli de 15,6 milioane euro.

    Conform raportului OLAF, cele mai grave nereguli, 87, sunt la fondurile alocate prin politica de coeziune şi pentru pescuit, privind cheltuieli de peste 150 milioane euro, în timp ce cele mai multe nereguli, 148, sunt consemnate la fondurile alocate pentru agricultură, în special la sumele alocate dezvoltării rurale, privind cheltuieli de 16,5 milioane euro.

    În privinţa iregularităţilor privind cheltuirea unor sume, iregularităţi care nu sunt frauduloase, în anexa 2 a raportului OLAF ţara noastră figurează în top 3 cu 824 de raportări privind cheltuieli în valoare totală de 97.581.948, fiind devansată doar de Slovacia pentru cheltuieli în valoare de 174.135.104 euro (locul 1) şi Polonia pentru cheltuieli de 119.585.586 euro (locul 2). Şi în cazul acestor iregularităţi neraportate ca frauduloase, ponderea o deţin, în cazul ţării noastre, sumele alocate pentru politica de coeziune (peste 69,1 milioane euro), după care urmează cele destinate agriculturii (peste 28,2 milioane euro), potrivit Bursa.ro.

    Citiți și: OLAF: România este pe primul loc în topul fraudelor cu fonduri europene!

    Conform autorilor raportului, impactul financiar al fraudelor detectate împotriva bugetului UE a continuat să scadă în 2020. Cele 1056 nereguli frauduloase raportate în 2020 au avut un impact financiar combinat de 371 milioane euro, cu aproximativ 20% mai puţin decât în 2019, continuând scăderea constantă din ultimii cinci ani. Numărul neregulilor non-frauduloase a rămas stabil, dar a scăzut ca valoare cu 6%, potrivit raportului.

    În privinţa neregulilor din fondurile alocate agriculturii şi dezvoltării rurale, ”proporţional cu plăţile primite de statele membre ale UE dezvoltarea rurală este mai afectată de fraude decât plăţile directe date agricultorilor”, se arată în documentul citat.

    În domeniul agricol, inspectorii OLAF susţin că riscul cel mai mare este cel privind falsificarea documentelor. În cazul fondurilor alocate dezvoltării rurale, falsificarea poate viza, de exemplu, facturi, achiziţii de echipamente noi, în timp ce acestea sunt second-hand, etc.. Pentru celelalte forme de sprijinire a agriculturii, falsificarea se poate referi, de exemplu, la facturi sau arendă, acorduri sau cereri de ajutor, care pot include informaţii false despre zona eligibilă disponibilă, respectarea altor condiţii de sprijin financiar, etc.. Există riscul creării unor condiţii artificiale, cum ar fi faptul că beneficiarii pot împărţi în mod artificial exploataţiile agricole şi pot solicita ajutor prin intermediul mai multor companii legate între ele, în scopul evitării limitelor de sprijin financiar privind suprafaţa sau animalele.

    Cazul falșilor legumicultori sicilieni, a ajuns în atenție inspectorilor OLAF 

    Cazul falşilor fermieri din Sicilia care au fraudat fonduri europene de 850.000 de euro prin schemele de Sprijin Cuplat Vegetal (SCV) alocat de România culturii în câmp, preluat și mediatizat de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, este menționat de asemenea în raportul OLAF pentru anul 2020.

    ”Odată ce Agenția Română de Plăți în Agricultură a virat subvențiile în conturile bancare ale celor cinci companii, banii au fost transferați în conturi bancare din Italia, unde au fost retrași rapid de la bancomate sau de la ghișeu în bănci și folosiți pentru finanțarea altor activități infracționale”, se arată în raportul OLAF. În cauză erau 5 firme din Mehedinţi care aparțineau unor cetăţeni italieni care pretindeau că dezvoltă culturi de roşii şi au beneficiat de fonduri europene.

    Conform sursei citate, OLAF și-a închis ancheta în octombrie 2020 cu recomandări judiciare pentru statul român și autoritățile italiene, precum și o recomandare pentru DG AGRI pentru recuperarea integrală
    suma de 850.000 euro furată de falșii fermieri. ”Autoritățile din au reușit confiscarea a peste 215.000 euro din conturile bancare ale celor cinci companii în cauză”, mai arată sursa menționată.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!