• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Pintea, APIA: 1 octombrie – termen limită pentru semnarea fizică a cererii unice

    Roxana Dobre -

    Semnarea cererii unice, termen final până la care fermierii se pot prezenta la APIA. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță fermierii și crescătorii de animale prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO că semnarea cererii unice se va face până la 1 octombrie 2021.

    ”Fermierii se pot prezenta la centre până la 1 octombrie să semneze fizic cererea depusă pentru subvenții, Campania 2021”, ne-a declarat șeful APIA.

    Potrivit unui comunicat al APIA remis marți, 18 mai către Agrointeligența-AGROINTEL.RO, în perioada 1 martie – 17 mai 2021, au fost depuse un număr de 802.956 cereri unice de plată pentru o suprafață de 9.823.979 hectare.

    ”La o analiză comparativă a datelor, se observă că față de anul anterior numărul cererilor a scăzut cu 24.008 cereri, în timp ce suprafața agricolă a crescut cu 9.041 ha. Avem astfel confirmarea că de la an la an fermierii sunt tot mai conștienți de importanța comasării terenurilor pentru a crește productivitatea și competitivitatea pe piață. APIA a demonstrat încă o dată că profesionalismul, forța și unitatea echipei sunt cheia succesului, iar fermierii români conectați la tehnologia actuală reprezintă viitorul unei agriculturi moderne”, se arată în comunicatul APIA.

    Semnătura pe formular este obligatorie pentru închiderea cererii

    Până la 1 octombrie fermierii pot merge la sediile agenției de plăți unde au trimis electronic documentele pentru subvențiile agricole și zootehnice pentru a încheia dosarul de plăți cu semnarea cererii unice prin care confirmă că datele bifate sunt cele corecte. Foarte important de precizat este faptul că fără semnarea cererii aceasta devine neeligibilă astfel că fermierii nu pot intra la plata avansului pentru acest an.

    Cum se închide cererea unică

    Conform informațiilor APIA, fermierul completează o declaraţie privind completarea și asumarea, precum și închiderea cererii unice de plată 2021 (Anexa nr. 19a) transmisă prin mijloace electronice (email, IPA-Online), prin care certifică faptul că a întocmit, completat și operat/actualizat datele și informațiile din cererea unică de plată 2021 și își asumă corectitudinea și veridicitatea acestora. Totodată, își exprimă acordul pentru închiderea cererii unice de plată 2021, de către funcționarul APIA pe userul şi parola proprii, pentru tipărirea la centrul județean/local APIA a cererii sale, urmând ca ulterior să se prezinte la APIA pentru semnarea angajamentelor și declarațiilor, după caz.

    Fermierul preia întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi veridicitatea datelor înscrise în cererea unică de plată. Fermierii pot solicita sprijinul funcţionarilor APIA, în situațiile excepționale în care se prezintă fizic la APIA, pentru depunererea cererii unice de plată, în vederea realizării electronice a operaţiunii de digitizare a parcelelor şi actualizare a declaraţiei de suprafaţă. În acest scop, fermierii completează o Declaraţie privind completarea cererii în IPA-Online (Anexa nr. 19). Prin semnarea acestei declaraţii, fermierul preia întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi veridicitatea datelor înscrise în cererea unică de plată. Închiderea cererilor unice de plată în aplicație se realizează de către funcționarii APIA cu acordul fermierului, exprimat online în aplicația IPA-Online sau pe baza confirmării telefonice, prin posta electronică sau alte mijloace asumate de fermier, după ce au fost finalizate toate verificările și nu mai sunt erori blocante. În interfața aplicației IPA-Online se va regăsi un tab pe formatul de mai jos în care fermierul care și-a digitizat/actualizat parcelele pune bifa aferentă în funcție de statutul de fermier nou sau vechi.

    Fermierul trebuie să verifice în aplicația IPA-Online dacă cererea sa a fost închisă sau să solicite prin mijloace electronice numărul de înregistrare al cererii unice de plată. Cererea unică de plată se consideră depusă numai după ce a fost închisă în aplicația IPA-Online și a primit număr de înregistrare la APIA. Cererile unice de plată vor fi tipărite la centrele județene/locale APIA, inclusiv angajamentele și declarațiile la cerere. Acestea, împreună cu declarația privind acordul fermierului de închidere a cererii de către funcționarul centrului APIA (Anexa nr. 3 la Instrucțiuni de completare a formularului de cerere unică de plată 2021 aprobată prin Ordinul MADR nr. 46/2021, Anexa nr. 19a din prezentul ghid), vor fi semnate ulterior de către solicitanți, dar nu mai târziu de data de 1 octombrie 2021.

    Cererile, incluzând angajamentele generale și cele specifice schemelor/măsurilor solicitate la plată vor fi însușite prin semnătură de către solicitanți, în funcție de evoluția epidemiei de coronavirus, până la data de 1 octombrie 2021. De asemenea, formularele V1- Proces verbal pentru controlul vizual pentru cererea unică de plată 2021 vor fi semnate de către solicitanți până la data de 1 octombrie 2021, cel târziu.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale