• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Surse: Liberalii dau vina pe Oros că a pierdut banii pentru irigații, prin PNRR!

    Roxana Dobre -

    Cine se face vinovat pentru pierderea finanțărilor pentru irigații promise prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Liberalii s-au reunit luni în cadrul Biroului Executiv și în urma ședinței surse din cadrul discuțiilor au afirmat pentru www.romania.europalibera.org că vina este împărțită între ministrul Agriculturii, Adrian Oros, și ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Liberalii au recunoscut în ședința Biroului Executiv că nu s-a acceptat la nivelul Comisiei Europene să existe finanțare pentru irigații prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Surse din anturajul lui Ludovic Orban au declarat pentru Europa Liberă că șansele sunt „minime” pentru a se obține banii pentru irigații.

    „Oros nu a făcut bine planul, e clar. Nu ne mai putem ascunde, nu s-a pregătit. Nici Ghinea nu a știut să prezinte tehnic proiectul privind irigațiile. România avea nevoie de irigații și nu am știut să ne batem pentru ele”, au spus surse din conducerea PNL, pentru www.romania.europalibera.org. Problema, potrivit surselor citate, este mult mai profundă și va avea efect direct asupra producției din România.

    „Ne întrebăm de ce mâncăm mere din Polonia, de ce le găsim peste tot. De aia cumpărăm mere din Polonia, agricultura nu este o prioritate pentru România. Uitați-vă la PNRR, agricultura nu se află în primele cinci domenii, cum e posibil? Până și Germania a cerut bani pentru irigații prin PNRR”, a declarat pentru Europa Liberă un lider din conducerea PNL.

    Pentru a-i liniști pe liberali, Ludovic Orban le-a transmis colegilor că se încearcă o ultimă negociere la Bruxelles pentru irigații. „Nu aș vrea să dau vina nici pe Comisia Europeană. A existat o reacție a Comisiei Europene față de anumite propuneri ale noastre. Ei au spus că nu se respectă proiectele așa cum au fost depuse”, a afirmat Ludovic Orban, care a subliniat că trebuie identificate alte surse de finanțare pentru irigații.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre excluderea irigațiilor de la finanțarea prin PNRR și a avertizat că acesta este al doilea eșec pentru agricultură după ce publicația noastră a anunțat în premieră că depozitele agricole regionale au fost eliminate din PNRR! Potrivit preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, finanţarea depozitelor agricole regionale a fost eliminată din ultima variantă a Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), cea transmisă la Bruxelles de ministrul Investiţiilor şi Programelor Europene, Cristian Ghinea.

    Ulterior și irigațiile au fost scoase din plan acestea neprimind niciun euro din finanțarea de 29,2 miliarde euro pe care ar urma să o primească țara noastră. Cel care a dat vestea fermierilor este vicepremierul Dan Barna care a anunțat că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat la Bruxelles proiectul PNRR, însă Comisia Europeană a solicitat modificarea acestuia.

    Despre acest subiect citiți aici: Vicepremierul Dan Barna: Investițiile în irigații au fost scoase din PNRR!

    Într-o declarație care a avut loc în urma ședinței de Guvern din 13 mai, Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a confirmat că banii pentru irigații nu sunt incluși PNRR. ”Din ce am trimis, din cea de-a doua propunere de 29 de miliarde (de euro – n.r.), Comisia nu a respins nimic. Au fost doar reticențele pe care le știți, la irigații – în momentul acesta nu le avem incluse – încă se mai duc discuții. Dacă se schimbă ceva, eu le includ. A fost reticența pentru rutier, pe care cred că am reușit să o depășim. Dar, repet, nu este un proces de respingere ca atare. Este un proces de primit observații, foarte multe observații sunt pozitive, unele sunt negative. Le-am distribuit la ministere, în urma acestui proces am scos unele dintre investițiile care erau acolo, așa am ajuns la 29 de miliarde”, a spus ministrul Cristian Ghinea.

    În PNRR, componenta irigații era prinsă în Pilonul I, Sistemul național de gestionare a apei: acces la apă și canalizare, irigații, dezmlăștiniri, lucrări de combatere a eroziunii solului și intervenții active în atmosferă și prevedea:

    -Creșterea gradului de adaptare a infrastructurii din domeniul de îmbunătățiri funciare și domeniul intervențiilor active în atmosferă la schimbările climatice, în scopul prevenirii și gestionării riscurilor legate de climă, precum și creșterea capacității de răspuns la condițiile de utilizare eficientă și protecție a surselor de apă:
    -Modernizarea sistemelor de irigații pentru prevenirea și gestionarea riscului de secetă/ ariditate;
    – Modernizarea sistemelor de desecare – drenaj pentru prevenirea și reducerea riscului la inundații și înmlăștinire;
    – Dezvoltarea lucrărilor de combatere a eroziunii solurilor, riscului de alunecări și degradarea terenurilor;
    – Extinderea și dezvoltarea infrastructurii pentru combaterea căderilor de grindină și creșterea precipitațiilor. Alocare: 4.000 milioane de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Un fermier este acuzat că s-a „jucat cu genetica” și a creat oi uriașe pentru vânătoare Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată!

    Ultimele știri

    O familie de fermieri și-a găsit culturile din solar arse cu erbicid Banca Mondială recomandă reducerea ajutoarelor financiare pentru crescătorii de animale Prune roșii în formă de inimă. Lovita – noul soi de prune face furori