• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Focar de gripă aviară în Ungaria, la 10 kilometri de granița cu România

    Roxana Dobre -

    Virusul care omoară pe capete păsările din Ungaria, evoluează rapid la granița cu țara noastră. Ungaria a a notificat marți, 18 ianuarie, Comisia Europeană cu privire la apariția unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, situat la mai puțin de 10 km de granița de vest a României.

    Conform Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), focarul a fost confirmat într-o fermă comercială de rațe, situată lângă localitatea Csengerujfalu din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg. Efectivul afectat este de 37.462 de păsări. Autoritățile maghiare au inițiat masurile de urgență, înclusiv uciderea întregului efectiv de păsări și implementarea conformă a zonelor de protecție (3 km) și supraveghere (10 km), aferente noului focar.

    Autoritățile din Satu Mare, în alertă

    Zona de supraveghere (10km) stabilită ca urmare a depistării acestui focar de gripă aviară include 8 localități din județul Satu Mare, respectiv Boghiș, Domănești, Dacia, Dara, Doba, Oar, Paulian și Traian. Prin urmare Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare a întreprins următoarele măsuri:

    – s-a întocmit un plan privind instituirea măsurilor din zona de supraveghere institută în jurul focarului și s-a trimis la Centrul Local de Combatere a Bolilor spre aprobare;

    – s-a dispus efectuarea recensământului și examinarea clinică a păsărilor din exploatațiile cu palmipede, galinacee și altele.

    În acest context, toate DSVSA județene vor transmite în regim de urgență către toți fermierii din industria avicolă instrucțiuni punctuale cu privire la respectarea cu strictețe a procedurilor generale și specifice de biosecuritate. Acestea vizează cu precădere activitatea de dezinfecție, precum și gestionarea substanțelor dezinfectante la nivelul dezinfectoarelor de încălțăminte, de mâini și rutiere de la nivelul exploatației comerciale de păsări, iar eficiența acțiunilor de decontaminare trebuie verificată prin teste specifice cu rezultate conforme.

    Totodată, trebuie acordată o atenție specială punctelor cu un grad înalt de risc de pătrundere a virusului, respectiv: împrejmuirea continuă, dezinfectorul rutier (nu se va intra în exploatația comercială înainte de dezinfecția roților, în special partea rulantă a lor, iar ulterior dezinfecției, mijlocul de transport va staționa pe perioada de contact prevăzută în prospectul produsului utilizat), verificarea structurală și operațională a filtrului sanitar, precum și a spațiului SNCU și a spațiului tampon de la intrarea în fiecare hală/adăpost.

    Se va acorda atenție sporită asupra următoarelor puncte critice de biosecuritate la nivelul fermelor comerciale:

    În funcție de evoluția epidemiologică a bolii în Ungaria, ANSVSA va actualiza informațiile și va impune, după caz, aplicarea de noi măsuri.

    Reamintim că, potrivit ANSVSA, de la debutul anului 2022, au fost notificate 58 de focare la păsări doestice și păsări ținute în captivitate in Belgia, Danemarca, Cehia, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Franța, Ungaria și Marea Britanie.

    Veterinarii au anunțat că se intensifică controalele în fermele de păsări, ca urmare a răspândirii la nivel european a gripei aviare. Despre acest subiect aici: ANSVSA anunță intensificarea controalelor în gospodării și ferme


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului