• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nicolae Cioranu, Asociaţia Păstorul Crişana: ”ANZ ne-a controlat și nu a găsit nicio neregulă! Fermierul cu berbeci Suffolk nu este membru la noi!”

    Roxana Dobre -

    Asociația Păstorul Crișana din județul Arad nu are niciun fermier care să facă ameliorare cu berbec de Suffolk la rasa Țurcană. Președintele organizației care conduce unul dintre Registrele Genealogice la rasa Țurcană, Nicolae Cioranu, vine cu precizări în urma unor declarații confuze pe care Vaida Bela, directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, le-a făcut într-o emisiune la Agro TV.

    După intervenția șefului de la ANZ, Nicolae Cioranu spune că s-a creat în mod incorect o situație care afectează reputația organizației pe care o conduce.

    ”În urma emisiunii a fost o contradicție între mine și domnul Vaida (directorul general al ANZ n.r) referitor la un fermier, care este implicat în serviciile de control oficial, care la o verificare a ANZ a fost descoperit cu probleme. Eu m-am contrazis cu domnul director Vaida că fermierul nu este la mine în asociație. Prima dată eu m-am mirat și vreau să subliniez încă o dată că acest crescător de ovine nu face parte din Asociația Păstorul Crișana și nici nu re regăsește în Registrul Genealogic pe care noi îl coordonăm. Nu mă interesează numele fermierului, aici autoritățile trebuie să își facă treaba, e în aria lor, dacă i-au găsit nereguli. Pe mine mă interesează declarația domnului director și faptul că în presa de specialitate subiectul a apărut pompos, tendențios chiar. Mai ales că eu am avertizat acolo în direct că acel crescător nu este la noi în asociație”, a precizat Nicolae Cioranu, care este și vicepreşedinte al Asociației Forța Fermierilor (AFF).

    Ferma lui Cioranu, controlată riguros de o comisie trimisă de ANZ

    Acesta spune că de când se ocupă de creșterea oilor a stat departe de scandaluri dar greșeala șefului ANZ trebuie ”taxată” iar adevărul trebuie să fie cel care rămâne în final în opinia formată în rândul crescătorilor de ovine.

    ”Mie nu îmi trebuie scandal dar nu vreau ca o țară întreagă să rămână cu impresia că uite ce face Cioranu. Vreau să subliniez și să afirm cu toată responsabilitatea că în urma controalelor din ferma mea personală dar și din cadrul asociației totul a fost în regulă. Eu pot pune la dispoziție oricui rezultatele/documentele din urma verificărilor de la Registrul Genealogic (RG), din luna octombrie, nu am absolut nimic, dar nimic, de ascuns. Am avut un control trimis de ANZ la mine, o comisie de patru persoane, care a analizat situația, deci despre ce vorbim?”, a mai punctat crescătorul de ovine.

    Șeful ANZ și-a retras afirmațiile

    Nicolae Cioranu spune că șeful ANZ și-a cerut scuze.  ”Eu cu domnul Vaida am clarificat, a ajuns de și-a retras declarația și și-a cerut scuze. (…) Pentru o declarație făcută în mod eronat de un director al agenției pentru zootehnie, asociația noastră rămâne cu ”ștampila” că a făcut ceva care nu se supune regulamentelor, ceea ce nu este adevărat. Eu sunt un om corect și oricând este vorba despre o acuzație, fie ea chiar și nefondată răspund cu argumente”, a mai spus fermierul din Arad.

    Crescătorul este cunoscut în rândul ciobanilor ca fiind un om foarte serios, chiar riguros când vine vorba de corectitudinea privind creșterea oilor și conducerea Asociației Păstorul Crișana.

    ”Nu este normal ca un oficial al statului să lanseze, fără o minimă dovadă, acuzații către crescătorii de animale sau asociații. I-am spus direct domnului Vaida că nu este posibilă să îmi arunce mie o acuzație pe care dumnealui nu o stăpânește, pentru că eu în secunda când el a afirmat că a găsit în urma controalelor la o fermă de ovine din Arad nereguli în programul de ameliorare știam despre cine este vorba. Și atunci m-am enervat, în emisiune m-am enervat, și i-am cerut să își retragă cuvintele și acuzațiile. A doua zi de dimineață, culmea, că am stabilit în emisiune să ne reauzim cu detalii despre fermier, iar la convorbirea telefonică domnul Vaida mi-a zis: Domnule președinte, cu tot respectul, dar eu nu am făcut referire că fermierul face parte din asociația dumitale. Și tot dumnealui mi-a dat ideea să revăd emisiunea pe canalele de înregistrare. Și am ajuns de l-am sunat înapoi, i-am pus de pe alt telefon înregistrarea emisiunii, și pe loc și-a cerut scuze. Dar eu spun că nu este normal să rămână în mintea crescătorilor sau a cititorilor că Cioranu sau asociația pe care o conduce au neconformități la programul de ameliorare. Cred că ar trebui să știe toată lumea că declarația dumnealui nu îmi poată fi adresată mie”, a conchis crescătorul.

    Pentru cititorii care nu sunt la curent cu subiectul precizăm că în cadrul unei emisiuni televizate pe teme agricole, șeful ANZ, ing. Bela Vaida a afirmat că un crescător din cadrul Asociației Păstorul Crișana a fost descoperit în urma unor controale ale agenției că folosește berbeci Suffolk pentru subvențiile obținute pentru rasa Țurcana, la procesul de ameliorare. Ulterior șeful ANZ a recunoscut că s-a grăbit cu afirmațiile iar în urma verificărilor din documentele pe care le are la dispoziție a descoperit că fermierul respectiv nu face parte din Asociația Păstorul Crișana.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului