• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordin MADR pentru crescătorii de animale și societățile de ameliorare din zootehnie

    Roxana Dobre -

    Nou ordin pentru subvențiile din sectorul zootehnic, emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Pe site-ul Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) au fost publicate, marți, 25 mai, mai multe documente în care sunt reglementate condițiile pentru recunoașterea societăților și exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, autorizarea părților terțe pentru testarea performanțelor sau evaluarea genetică, controalele oficiale zootehnice și alte activități de ameliorare.

    Ordinul publicat de ANZ este însoțit de șase norme metodologice de aplicare în care sunt precizate obligațiile societăților de ameliorare și procedura în care acestea pot obține acreditări și aprobări pentru programe de ameliorare în sectorul creșterii bovinelor, ovinelor, porcinelor sau a ecvinelor.

    ”Scopul prezentului ordin este de a stabili dispoziții specifice pentru aplicarea în România a Regulamentului (UE) 2016/1012 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016, privind condițiile zootehnice și genealogice pentru ameliorarea, comerțul și intrarea în Uniune a animalelor de reproducție de rasă pură, a porcilor de reproducție hibrizi și a materialului germinativ provenit de la acestea și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 652/2014 și a Directivelor 89/608/CEE și 90/425/CEE ale Consiliului și de abrogare a anumitor acte în domeniul ameliorării animalelor (ʺRegulamentul ameliorării animalelorʺ) și regulamentele de punere în aplicare a acestuia, precum și a legislației zootehnice naționale”, se arată în ordinul disponibil pe ANZ.

    Pentru cine se aplică Ordinul MADR

    Conform sursei citate, ordinul se aplică tuturor operatorilor, astfel cum sunt definiți la articolul 2 din Regulamentul (UE) 2016/1012 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016 și animalelor de reproducție de rasă pură din specia bovină, porcină, ovină, caprină și ecvină și materialului germinativ provenit de la acestea; centrelor, laboratoarelor, exploatațiilor, echipamentelor, spațiilor, instalațiilor, sistemelor computerizate, documentelor și altor informații. Precum și autorității competente naționale și teritoriale responsabile cu punerea în aplicare a acestuia.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO inserează integral Ordinul MADR și cele șase norme metodologice de aplicare a acestuia:

    1. Ordin MADR-ANZ
    2. Norme metodologice privind procedura pentru recunoasterea societ si exploat de amelio – Anexa nr1
    3. Norme metodologice privind procedura de aprobare a program de amelio in conform cu prevederi Regul UE nr.1012 – A2
    4. Norme metodologice privind procedura pentru aprobarea programelor de ameliorare, conform măsurilor naționale – Anexa nr.3
    5. Norme metodologice privind proced de autoriz a partilor terte pt testarea performant sau ecaluare genetica – Anexa nr4
    6. Norme metodologice privind procedura pentru controlul oficial al activităților desfășurate de operatori, în conformitate cu normele zootehnice și genealogice A5
    7. Norme metodologice privind procedura pentru structura registrelor genealogice inscriere anim de reprod in registre genealogice si zzotehnice A6

    Ordinul intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”