Creditul potrivit la momentul potrivit
Adrian Radu -Rezultatele în agricultură vin atât datorită pasiunii și ambiției pe care o au fermierii, cât și datorită sprijinului de care au parte în momentele-cheie ale afacerii. Una fără alta nu se prea poate. O demonstrează și povestea lui Marius Eugen Chiric, fermier din Bacău, care a ajuns să muncească peste 700 de hectare cu ajutorul împrumuturilor.
Marius Chiric a avut o traiectorie cel putin interesantă în viață, toate lucrurile conducându-l spre rezultatele prezentului. A făcut Liceul Agricol Ion Ionescu de la Brad din Roman, la singura clasă de Protecție a Plantelor, iar după terminarea armatei s-a pus pe muncă. Fratele său i-a sugerat să se îndrepte spre zootehnie. Marius a preferat să lucreze pamântul.
Începutul a fost tare greu. ”Am mers cu căruța cu vacile, ulterior, cu căruța cu cai până când am ajuns să ne cumpărăm un tractor, un 650. Am început să punem sfeclă de zahăr. Mergea fabrica de la Sascut. Am pus vreo 2 ani de zile, cred că, 6-10 hectare de sfeclă și am reușit și mi-am cumpărat și eu un tractor”, a povestit fermierul din Negulești.
Creditul potrivit la momentul potrivit
Un moment important din viața lui a fost în 2017, când a auzit că o fostă fermă pomicolă, aflată lângă terenul său, este de vânzare. Prețul a fost mare: 600.000 de euro. A început să caute finanțare și a găsit într-un singur loc, la Patria Bank. ”Când am obținut creditul era pe 31 martie. Eu nu aveam cont deschis la Patria Bank și vreau să zic că până la 12 noaptea, pe 31 martie, am semnat acel contract în valoare de 550.000 de euro la mine acasă. Deci nu știu care bancă mai face treaba asta. Era nasol, nu era semnal la internet. Ieșea agentul după semnal. Transmitea datele. Uite-așa. De asta rămânem alături de ei”, și-a amintit Marius Chiric.
De atunci, lucrurile au mers bine. Utilajele au continuat să apară în fermă, iar numărul de hectare muncite a crescut. Relația cu Patria Bank merge mai departe, iar Marius Chiric îi sfătuiește și pe tinerii fermieri să apeleze la împrumuturi. În acest mod, vor putea să achiziționeze echipamente noi, cu care să folosească tehnologii noi și să crească randamentul în fermă.
Acest articol face parte din proiectul „Împreună pentru agricultură” realizat de Patria Bank alături de fermierii români care au reușit să crească și să se dezvolte, cu determinare, multă muncă și sprjin financiar.
Patria Bank este dedicată sprijinirii fermierilor locali, fiind unul dintre cei mai activi finanțatori ai segmentului AGRO, cu experiență și expertiză de peste 20 de ani în finanțarea agriculturii (prin Patria Credit și Patria Bank).
Produsele de creditare dedicate agriculturii oferite de Patria Bank acoperă toate nevoile specifice segmentului:
– achiziția de bunuri (vehicule, echipamente, utilaje etc.) utilizate în activitatea agricolă, cu până la 100% finanțare a valorii acestora, inclusiv finanțarea TVA-ului
– investiții imobiliare (terenuri agricole, achiziție de clădiri / ferme, construcție / renovare clădiri / ferme etc.), utilizate în scopul desfășurării activității agricole, achiziție terenuri agricole etc.); precum și alte investiții specifice activității agricole; cu până la 100% finanțare din valorea terenului
– refinanțarea creditelor de investiții de la alte instituții financiare sau refinanțarea investițiilor realizate din surse proprii;
– finanțare capital de lucru curent, achiziție de inputuri de la furnizorii parteneri Patria Bank
– Credite APIA
– finanțări punte pentru proiecte cu Fonduri Europene;
– credite de investiții pentru co-finanțarea proiectelor cu Fonduri Europene;
– componente ale proiectelor pe Fonduri Europene și naționale care nu sunt reglementate
Produselor dedicate, care favorizează specificitatea acestui domeniu (atât în tipologia de culturi, cât și în particularitățile de rambursare, în funcție de sezonalitatea caracteristică), Patria Bank le adaugă echipe dedicate, dublu specializate (vânzători cu specializare bancară & inginerie agro și aprobatori specializați în finanțarea agriculturii), deservind toate tipurile de firme cu domeniu de activitate agricultura.