• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Copilirea castraveților din grădină și solar: ce este și cum se face corect această lucrare

  agrointeligenta.ro -

  Copilirea castraveților este o lucrare importantă în cultivarea castraveților în grădină sau în solar. Fără o copilire, producția scade drastic, iar o întârziere a copilirii atrage după sine pierderi de minim 20% din recolta de castraveți.

  Copilirea castraveților din grădină sau din solar se face în mod similar cu copilirea la roșii sau la alte legume ardeii sau vinetele. Pașii de urmat la copilire sunt identici și simpli de executat.

  Ce este copilitul

  Copilirea castraveților constă în înlăturarea lăstarilor care apar la baza plantei și care se hrănesc din nutrienții acesteia, luând din energia plantei fără a da rod. La castraveți, copilii au aspectul unor cârcei.

  De ce se copilesc castraveții

  Motivul pentru care se copilesc castraveții dar și roșiile, ardeii sau vinetele este de a ajuta planta să se dezvolta mai bine. Beneficiile copilirii includ o creștere mai rapidă în înălțime și o producție mai mare de legume.

  Când se copilesc castraveții

  Copilitul constă în înlăturarea tuturor lăstarilor care se află la axul dintre ramificaţii. Copilii la castraveți pot fi mai lungi sau mai scurţi. Ce este important este ca aceşti copili este să fie îndepărtați în faza în care sunt tineri, să nu depăşească 5 centimetri în lungime. Dacă trec de această dimensiune, producţia va scădea cu 20%.

  Copilirea se face, de regulă, în dimineţile însorite, devreme, pe răcoare, dar după ce s-a uscat roua, ca rănile să se vindece repede.

  Prima copilire se suprapune de regulă pe faza în care plantele ajung la o înălțime de 70 cm și dau flori, pregătind rodul.

  CITIȚI ȘI: Fertilizarea cu lapte a castraveților de grădină

  Când plantele vor ajunge la 150 cm se revine cu o nouă copilire, dar și cu ciupirea lăstarilor laterali după un fruct și 2-3 frunze. La tulpină lăsăm cam 3 fructe.

  Castraveților între 1,6-2 metri înălțime li se mai face o a treia copilire și o ciupire a lăstarilor. Vom lăsa 3 lăstari ciupiți la 1-2 fructe și 3 frunze, în funcție de plantă. Pe tulpină se lasă undeva la 7 fructe.

  Copilirea castraveților se continuă și în timpul recoltării, cu ciupire. Pe măsură ce se recoltează fructele, lăstarii noi se pot ciupi la 3 fructe și 1-2 frunze.

  CITIȚI ȘI: De ce se deformează castraveții

  O altă operațiune ce se recomandă la castraveți cu creștere nedeterminată este cârnirea tulpinii principale, mai exact îndepărtarea vârfului de creștere a plantei pentru a o stimula să se dezvolte pe orizontal și pe rod.

  Copilirea castraveților se face concomitent cu ciupirea pentru rod

  Cum se face copilirea castraveților

  Înainte de copilirea efectivă, se face o verificare atentă a plantei. Se începe cu baza unde se execută o defoliere prin înlăturarea frunzelor uscate, afectate de boli sau de dăunători.

  Următorul pas este reprezentat de ruperea sau tăierea cârceilor, a copililor. Lucrarea se face direct cu mâna sau se poate folosi o foarfecă bună de grădină pe care ați dezinfectat-o în prealabil. Se recomandă dezinfectarea foarfecii și după ce terminați cu o plantă și treceți la alta.

  Copilirea se face concomitent cu ciupirea castraveților.

  După copilire, rănile castraveților trebuie tratate

  Tratamente la castraveți după copilire

  După copilirea castraveților și ciupirea lor, se recomandă aplicarea unui tratament care să ajute planta să se vindece fără instalarea unor boli. Zonele unde s-au rupt sau tăiat lăstarii pot vulnerabiliza planta în fața bolilor.

  Tratamentul după copilire constă în aplicarea unui fungicid, iar dacă nu vreți să folosiți chimicale, rănile provocate în urma operațiunii de copilit pot fi dezinfectate cu pudră de cenușă sau cărbune pisat, pentru a evita infectarea rănilor și apariția bolilor.


  Te-ar mai putea interesa

  Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență Vijelii puternice, grindină și ploi de peste 40 l/mp. Județe sub alertă până joi Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h!

  Ultimele știri

  Plata ajutorului de 25 lei/familia de albine. Termenul oficial privind virarea banilor în conturi Plafonare de preț pentru fermierii care dețin tractoare și alte mașini agricole Auchan aduce în prim plan importanța agriculturii regenerative și a decarbonizării la prima ediție Climate Supplier Event