• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Oros, Bruxelles: România consideră oportună amendarea legislației din domeniul organismelor modificate genetic

    agrointeligenta.ro -

    Poziția României cu privire la noile tehnologii genomice a fost susținută oficial la Bruxelles de către ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în cadrul rundelor de discuții de la Consiliul AgriFish din perioada 26-27 mai. În deschiderea cuvântării sale, Oros a arătat că ”România consideră oportune acțiunile de amendare cât mai rapide a legislației actuale care reglementează domeniul organismelor modificate genetic și a mutagenezei pentru a fi în acord cu evoluțiile științifice și tehnologice din domeniul biotehnologiei, cu asigurarea unui înalt grad de protecție a sănătății umane, a animalelor și a mediului”.

    Iată, integral, poziția susținută de ministrul Adrian Oros în cadrul discuțiilor despre noile tehnologii genomice:

    ”România consideră oportune acțiunile de amendare cât mai rapide a legislației actuale care reglementează domeniul organismelor modificate genetic și a mutagenezei pentru a fi în acord cu evoluțiile științifice și tehnologice din domeniul biotehnologiei, cu asigurarea unui înalt grad de protecție a sănătății umane, a animalelor și a mediului. Având în vedere cunoștințele științifice suficiente privind ameliorarea plantelor, inclusiv cele vizând evaluarea riscurilor, precum și larga aplicabilitate a produselor rezultate, România susține poziția Comisiei de a prioritiza elaborarea politicilor privind mutageneza direcționată cizgeneza, care pot apărea în mediul natural și fără intervenție umană.”

    ”Acțiunile în domeniul ameliorării plantelor pot contribui la atingerea obiectivelor din Green Deal și Farm to Fork și la durabilitatea și reziliența sistemului alimentar din UE.”

    ”Principalul răspuns la provocările încălzirii globale este crearea de hibrizi, de soiuri de plante care să răspundă satisfăcător noilor cerințe de producție impuse de schimbările climatice și de conservarea biodiversității, dar și a cerințelor de calitate. Considerăm util ca într-o etapă următoare să fie abordată și problematica complexă a noilor tehnologii genomice pentru animale și microroganisme utilizate în diferite domenii de activitate.”

    ”Cercetarea științifică agricolă are un rol decisiv pentru susținerea capacității de producție și a calității produselor. Deciziile bazate pe rezultatele cercetării științifice trebuie să ia în considerare principiul precauției în contextul evaluării balanței riscurilor asupra sănătății umane și mediului, respectiv a beneficiilor produselor obținute prin noi tehnologii genomice, opinia societății și a așteptările consumatorilor pentru a se ajunge la abordarea specifică produsului mai bun. Trebuie selectate acele produse care pot parcurge în condiții optime perioadele nefavorabile legate de schimbările climatice, material biologic care să aibă un randament bun al consumului de apă, al elementelor nutritive, cu toleranță sau rezistență la anumite specii de dăunători”.

    ”Viitorul cadru de reglementare a noilor tehnici genomice trebuie să țină cont de opiniile exprimate de comunitatea științifică, de cele ale industriei, ale fermierilor și amelioratorilor. De așteptările consumatorilor, opinii obținute prin dezbateri multidisciplinare, transparente, cu privire la beneficii și îngrijorări exprimate raportat la utilizările actuale și viitoare ale noilor tehnici genomice. Totodată, creșterea gradului de conștientizare a publicului și a consumatorilor a produselor obținute prin noile tehnici de editare a genomului reprezintă o parte importantă a procesului de introducere pe piață a acestora.”


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    O mare fabrică românească de pâine a fost cumpărată de străini Alertă meteo de ploi și vânt puternic. Cantitățile de apă pot depăși 50 l/mp De la tunsul oilor la pensiune cu specific ciobănesc. Florin Muntean a investit în Complexul Țurcana